Artúr filmélményei

A rém (2003)

2017. november 04. 14:12 - Liberális Artúr

Rendezte: Jenkins, Patty
Műfaj:
dráma, életrajzi, krimi
Főbb szereplők:
Charlize Theron, Christina Ricci

Megjelenés: 2003, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/vq70brIQP40
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-rem-monster/movie-61745

Tartalom:

Aileen olyan volt mint a többi kislány, szép, gazdag és híres szeretett volna lenni, csak hát vidéki proliként erre kevés esélye volt. A srácok csak szexre használták, felnőtt korára prostituált is lesz. Már-már az öngyilkosságon gondolkodik, amikor betér egy útszéli melegbárba az eső elől. Némi bizalmatlanság után együtt isszák le magukat a félénk, leszbikus Selbyvel. Mivel Aileennak már férfiundora van, Selby pedig az első nőbe képes beleszeretni, aki nyitott vele, hamar megkedvelik egymást. Még az 1980-as években és vidéken járunk, ezért Selby szülei elég rossz néven veszik lányuk ferdehajlamát. Eközben Aileent egy kuncsaftja megerőszakolja és megkínozza, szerencsére azonban Aileen a nála lévő fegyverrel lelövi a férfit és kiszabadul. Kétséégbeesésében Selbyhez rohan, hogy mindketten elfussanak a világ elől és új életet kezdjenek. Selby azonban még szinte gyerek, felelőtlen, Aileen pedig hiába próbál rendes munkát szerezni, senki sem alkalmazza. Kénytelen újra prostituáltnak állni, de szinte rögtön lelövi az újabb kuncsafjtát is (Marc Macaluay), annyira gyűlöli már őket...

A történet kissé a Thelma és Louise-ra hajazva próbálja bemutatni, hogyan vált egy gonosz rendszer révén Aileen a rendszer üldözöttjévé. Hű, ezt túlságosan jól megfogalmaztam és most nem tudok ide mást írni :D Akkor bővebben: Aileennak már a gyerekkora is elcseszett, amin tovább ront az, ahogy kamasztársai és családja kezelik. Szinte törvényszerű, hogy prosituált váljon belőle nagykorára is, ami viszont egy társadalom peremén lévő státusz, így a hatóságok is ellenségesen kezelik. Hiába övédelem az első gyilkossága, belehajszolja a többibe is, és túl későn kerül kapcsolatba olyanokkal, akik hajlandóak emberszámba venni.

Megvalósítás:

Egy gyors montázzsal bemutatják Aileen felnőtté válását, az első jelenetben pedig máris összeismerkedik a félénk Selbyvel, innentől kezdve pedig elsősorban kettjük személyisége, története tárul fel előttünk. Aileen csak annyira stricchel, amennyire épp szüksége van hogy leigya magát, egyébként gyakorlatilag hajléktalanként él,a ami jelzi számunkra, hogy mennyire kilátástalannak éli meg az életét, hiszen több kuncsaft vállalásával simán kiépíthetne magának valamilyen egzisztenciát. Az egyik kuncsaft azonban brutálisan bánik vele, ezért önvédelemből lelövi, addig felgyülemlett dühe, megaláztatásai pedig felszínre törnek, és a következő kuncsaftoknál szinte már várja, hogy indokot adjanak neki a tüzelésre. Az első gyilkosság, valamint Selbyvel való bensőséges viszonya elég lelki és anyagi lökést ad neki, hogy megpróbáljon normális életet kezdeni, azonban mindez hamar összeomlik: képzettség híján azonnal elhasal az állásinterjúkon, a hatóságok pedig priusza miatt gyakorlatilag visszakényszerítik a helyére. Még Selby is ezt várja tőle, és az ő személyisége itt tárul fel igazán: még gyerek, csak ki akar szakadni a fojtogató környezetéből és élni akar, miután családja elnyomta őt, nem szerelmes valójában Aileenbe, nem egyenrangú partnerek. Aileen azonban a saját szemében jogosan öl, hiszen ő csak azokkal az emberekkel érintkezik, akik lenyomják, lenn tartják őt. Amikor találkozik jóhiszemű emberekkel is, menekülése közben kénytelen velük is végezni, innentől pedig jöhet Hollywood isteni igazságszolgáltatása, természetesen elkapják. A történet végefelé még kétszer erősítenek rá Aileen áldozatszerepére: először amikor egyik áldozatának elmeséli, hogyan erőszakolták meg rendszeresen gyerekkorában, majd amikor ezt próbálta elmondani, apja még meg is verte, mert nem hitt neki. Másodszor amikor nény nem mellékes körülményt kihagyva ugyan, de egyszerűen felrója a bírónak, hogy halálra ítéli azért, mert megerőszakolták. E kettő dolog ugyanaz, csak más szinten. Ami sajnálatosan kimaradt, az a mélyebb rendszerkritika, pedig ez volt Aileen egyik utolsó konklúziója: azért harcolt piszkos kézzel a mocsok ellen, hogy Selbynek normális élete lehessen. Ezt pedzegette valamivel korábban is hozzá nem illően polikiai eszmefuttatásokba kedzve, de összességében ez a motívum kimaradt a történetből.

Képileg nem igazán láttam (vagy vettem észre) hogy valmivel alátámasztanák a történet témáit. A rendező szívesen alkalmazott zenés montázsokat az idő múlásának vagy az érzelmeknek az érzékeltetésére, illetve volt egy tök jó kép, ahol a sötét erdőben Aileent beburkolja a cigifüst, de nagyjából ennyi tűnt fel. Nyilvánvaló a jelképessége Selby alacsony méretének és törött kezének, amit a jóval nagyobb Aileen nagy termete védelmezően beboríthat, ahogy áldozatait is "párosodáskor" lövi le domináns pozícióból egy pisztollyal. A zene korhűen a nyolcvanas éveket idézi hangulatosan. A film Oscarja azonban Charlize Theron alakításáért járt, akinek nem csak a külsejét sikerült jól elcsúfítani, de a mozgáskultúrája is olyan, mint egy folyton emberkedő pasinak. Őszintén szólva ez engem inkább zavart, de simán el tudom képzelni, hogy ilyen volt a valódi Aileen is. A helyszínek eredetiek, még a bártulajdonos is önmagát alakította.

Élmény:

A film címe, a rém nem Aileenre utal, hanem egy gyerekkori emlékére, egy óriáskerék nevére, amire mindig is vágyott felülni, de amikor sikerült, kidobta a taccsot. A történetben a hétköznapi normális élet a rém, amire Aileen vágyik, de képtelen eljutni oda. Ezt a küszködést nekem sajnos nem tudta átadni a film, de voltak erősebb pillanatai.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Marco St. John (Thelma és Louise), Marc Macaulay (12 év rabszolgaság), Kane Hodder (Hetedik)
- Aileen 1956-ban született gyerekkora elég tragikus volt: apja születésekor börtönben ült, tinédzser anyja elhagyta, nagyapja rendszeresen megerőszakolta és teherbe is ejtette, mielőtt 15 éves korában kidobta volna. Onnantól kezdve alkalmi prostituáltként tartotta fenn magát. 1986-ban ismerkedett meg a Selby alapját képező nővel (Selby a jogi hercehurcák elkerülése végett lett fiktív karakter), a gyilkosságokat 1989-1990-ben követte el, 1991-ben fogták el.
- Beszédes, hogy hat gyilkossággal vádolták meg, de ő hetet vallott be, és legtöbbjüket sok lövéssel ölte meg. Halálra ítélése után nem kegyelemért folyamodott, hanem azok eltörlésért. Végül 2002-ben végezték ki.

Következik: Lola Montez

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9813059206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása