Artúr filmélményei

A Simpson család – A film (2007)

2018. április 14. 14:01 - Liberális Artúr


 

Rendezte: David Silverman
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Hank Azaria, Harry Shearer, Pamela Hayden, Tress MacNeille

Megjelenés: 2007, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/XPG0MqIcby8
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-simpson-csalad-a-film-the-simpsons-movie/movie-83779

Tartalom:

Egy tipikus amerikai kisvárosban a közeli tó szennyezése olyan durva mértékűre nő, hogy az öttagú Simpson család környezettudatos kislánya, Lisa aktivistáskodásba kezd és eléri, hogy megtisztítsák a tavat, mielőtt katasztrófa törne ki. Később hétvégén a templomban Simpson nagypapának látomása támad, kurtafarkú veszedelemről hadovál önkívületi állapotban.  Eközben az impulzív családapa, Homer Simpson és rosszcsont kisfia, Bart egymást szívatják, aminek végén a fiú csúnyán megszégyenül, csalódik apjában és vonzódni kezd a sokkal törődőbb szomszéd apukához. Homer még aznap megment egy viccesen felöltöztetett malacot a levágástól és hazaviszi. Felesége, Marge megdöbbenve veszi észre, hogy a malac kurtafarkú...

Három téma van a történetben, de egyik sem központi: az első környezetvédelmi, de csak ürügyet szolgáltat a bonyodalomhoz, valójában nem fejtik ki. A második téma egyértleműen az egyház, vagy legalábbis a vallási bigottság, ugyanis elég gyakran válik gúny tárgyává. Végül ott a családi és a közösségi élet, ahol szintén nincs igazi konklúzió vagy megállapítás, és ezt maga Homer is elismeri ("Kockáztatom az életem, hogy megmentsem azokat, akiket utálok, olyan okokból, amiket nem értek.") :D

Megvalósítás:

Kezdjük a legfontosabbal: a Simpson család egy világrekorder matuzsálemi kort megélt sorozat. Ennek nem kéne szabad hatással lenni a filmre, ha kortalan alkotással állunk szemben, a jelen kor nézőit viszont épp ki kell elégíteni és nem untatni azzal, amit ekkor már majd' 20 éve tudtak. Nyilván lehetetlen szűz szemmel nézni, de azt hiszem a karakterek rövid felvázolása sikerült, de valószínűleg elvesznék a karakterek tengerében, és azt hiszem voltak olyan poénok is, amelyek a sorozat ismerete nélkül nem működnek. Na de próbáljuk meg objektívan kielemezni: adott egy átlagos család egy nem túl okos, impulzív apával, mindent tűrő háziasszony anyával, egy rosszcsont kisfiúval és egy okoska kislánnyal. Az apa a lányát a környezetszennyezéssel, a fiát cserben hagyással, a feleségét oda nem figyeléssel teszi próbára, a végén pedig fausti módon belátja, hogy a közössége nélkül mit sem ér az élete. A három elmített téma közül az első a környezetszennyezés, ami apokaliszist szabadít a városra a felelőtlen és kényelmes emberek miatt, de ennyiben ki is fúj sajnos a szerepe. A második említett téma a vallási képmutatás, ami viszont nem illeszkedik a sztroiba, egyszerűen csak folyamatos poénok tárgyát jelenti, így ez sincs igazából kivesézve. A harmadik téma, a közösség (családi és tágabb értelmben véve) az, ami talán a leginkább a középpontban van. Itt az apa önzése az, ami tönkretesz mindent és ennek feladása teszi jóvá a bűneit. A humor forrása a sorozat 20 év alatt felépült karakterei mellett - amelyeket érezhetően rutinból hoznak már - a teljesen váratlan húzások, amelyek sokszor direkt úgy épülnek fel, hogy becsapják a várakozásainkat (pl. Bart pénisze). Az amúgy jellemzően képtelen, abszurd humor tele van még popkulturális utalásokkal, na és persze rengeteg politikai-társadalmi iróniával.

Az animáció jól láthatóan szebb, a szélesvászon miatt nagyobb léptékű, részletesebb, van benne 3D. Sajnos azonban az esztétikummal nem nagyon foglalkoznak, és ennek a hiánya akkor érezhető a legjobban, amikor van benne, mint pl. Homer látomásánál. Lehet hogy nem is illene hozzá, de attól még baj. A tartalmi poénok mellett legalább annyi vizuális is van, és nem feltétlenül egyszerű esések tarkítják, hanem gyakran kreatívak (ld. például a már fentebb említett Bart-péniszt). A színészekről nincs értelme beszélni, mert 1) rutinosak, 2) nem látjuk őket, 3) de legfőképpen azért, mert az események pörögnek és nincs idejük kibontakozni, belemenni egy-egy karakter mélységeibe.

Élmény:

Az a baj, hogy már láttam párszor a filmet, így nem volt meg az elsőség varázsa. Próbálom objektíven nézni, és akkor egy kedves, vicces, találó kritikákat megfogalmazó filmmel állunk szemben, mint amilyen maga a sorozat is. A mérleg másik oldalán az van, hogy már nem tud meglepetést okozni és hogy nem volt elég összeszedett a témáit illetően, miközben a képi világa sem nyújt kiemelkedőt. Ahogy több kritika is találóan megfogalmazta, olyan, mint egy hosszabb epizód.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Hank Azaria (Szemtől szemben), Harry Shearer (A palást, Csillagok háborúja, A turné, Guffmanre várva, A Truman Show), Albert Brooks (Taxisofőr, Némó nyomában), Tom Hanks (Forrest Gump, Apolló 13, Toy Story 1-2-3, Ryan közlegény megmentése, Halálsoron, Kapj el ha tudsz)
- A Simpson család 1989 óta fut, hamarosan jön a 30. évad. A nézettsége persze sokat esett a kezdeti 20 millióról a mai átlag 4 millió körüli, de ez elsősorban a tévézési szokások megváltozásával magyarázható.

Kapcsolódó hírek:

- Sikeres a rekorddöntési kísérlet: a Simpson-család újabbb szempontból a leghosszabb sorozat: https://index.hu/kultur/2018/04/30/a_simpson_csalad_lett_a_leghosszabb_tevesorozat/

Következik: A róka és a kutya

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr713831390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása