Artúr filmélményei

A Leeds hídján átmenő forgalom (1888)

2018. április 27. 07:53 - Liberális Artúr

Rendezte: Louis Le Prince
Megjelenés: 1888, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB: 6,9 pont
Ajánlott írás:

Előzmények:

Már ecseteltem az előző posztban, csak röviden ismétlem magam: A mozgókép szinte egyidős az emberiséggel, és miután sikerült kifejleszteni a fényképet, pár évtized alatt sikerült mozgóképpé fűzni őket. Ez az egyik első fennmaradt, egylencsés kamerával készült filmfelvétel 1888-ból Louis Le Prince-től, alább látható a kamera maga. Le Prince felvételei sosem kerültek nagy nyilvánosság elé, így nem gyakoroltak jelentős hatást a filmművészetre.

A film:

A filmben látható hely a brit Leeds egyik hídja. Ez is aktualitás, azaz rövid életkép minden hátsó gondolat nélkül, bár van aki szerint a kamera elhelyezése és a helyszínválasztás már tudatosságot, azaz filmművészetet jelent. Sajnos ez is csak néhány másodperces, pedig érdekes lenne kukkolni a járókelőket. Azért így is látható, hogy közvilágtás van, autók még nincsenek.

Érdekességek:

- Rendes felvételt nem találtam, de íme egy amatőr felvétel, amely emléket állít a filmnek 2013-ban.
- Le Prince-nek még két felvétele maradt meg, az egyik 1887-es ugyan, de nem tekintik filmnek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7513868882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása