Artúr filmélményei

A sokoldalú muzsikus (1900)

2018. május 25. 06:25 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Georges Melies

Megjelenés: 1900, Franciaország
Hossz: kb.  1 perc
IMDB: 7,1 pont
Előzetes: -
Ajánlott írás: -
Mikor látható: -

Tartalom:

Geroges Melies a színpadon hétfelé osztódik, hogy teljes zenekart alkothasson klónjaival. Rövid muzsika után visszaolvadnak belé társai. Melies meghajol, eltünteti a székeket, majd önmagát is.

Természetesen e korai film nem különbözik sokban Melies korábbi filmjeitől: nincs igazi történet, csupán bűvésztrükköket láthatunk, hogy ámélkodhassunk.

Megvalósítás:

Mivel az eseményeknek nincs témája a bűvészkedésen kívül, "irodalmi" szempontokból nem elemezhető a történet. A címet jelentő sokoldalú muzsikusság csupán a történet felét teszi ki, ezért viszonylag értetlenül állok azelőtt, hogy mi szükség volt még bedobni a végére irreleváns bűvésztrükköket.

Annál inkább van mit mesélni a formai oldalról, elvégre ezek a korai filmek még erről szólnak. A stop trükkök mellett, amelyek inkább az egyperces film második felére jellemzőek, a legfeltűnőbb természetesen az volt, ahogy képes volt Melies sokszorosítani magát és összehangolva a hét karaktert együttműködve mozogni a színpadon. A trükk maga egyszerű: miután leforgatott egy részt, visszatekerte a filmszalagot és ugyanarra a részre rávette egy másik karakterét.

Élmény:

Gondolom kínszenvedés volt kellően precízen összehangolni, de megérte a fáradtságot, mai szemmel is látványos és szórakoztató a zenei rész, hangosfilmként meg még szórakoztatóbb lenne.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Georges Melies (Az ördög kastélya, Egy méterre a Hold, Hamupipőke, Utazás a Holdba)
- Természetesen ingyen megtekinthető
.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4313996062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása