Artúr filmélményei

Alagút a La Manche csatorna alatt (1907)

2018. június 02. 16:47 - Liberális Artúr

Rendezte: Georges Melies
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1907, Franciaország
Hossz: kb. 25 perc
IMDB: 6,7 pont
Előzetes:
Ajánlott írás:
Mikor látható:

Tartalom:

A brit király és a francia elnök épp talákozót tartanak, majd lefeküdnek aludni. Álmaikban a két ország a La Manche csatorna alatt egyszerre kezd alagutat ásni, majd összeérnek és megünneplik a közös sikert. Két szembehaladó vonat azonban összeütközik...

Verne kitalálmányai is elég elrugaszkodottak voltak a valóságtól, na de Melies igazán túllőt a célon azzal, hogy alagútat képzelt az Egyesült Királyság és Franciaország közé, ez már teljesen életszerűtlen. Viccet félretéve, az előző filmjeihez hasonlóan ezúttalis közéleti jellegű paródiát kapunk, érezhetően ostobaságnak gondolja az ötletet (évszázados volt a vita a kérdésben).

Megvalósítás:

Első jelenetünkben a két vezető találkozik, majd szomszédos szobában lefekszenek aludni. Hogy ők kicsodák és miről tárgyalnak, a filmből nem derül ki, tehát továbbra is fennáll a Melies-filmek azon szokásos hibája, hogy a történetönmagában értelmezhetetlen. A cím nélkül a következő jelenet is szürreálisnak tűnne, ahogy két ember egy víz két partján állva kezet fog, miközben alattuk fúrni kezdik az alagutat. Láthatjuk, ahogy a két fél összeér, majd jön a kiábrándító valóság, két vonat összeütközik és az alagút összeomlik. A rossz álmot követően a vezetőket egy mérnök látogatja meg az alagút tervével, akit jól ki is rúgnak, okulva az álomból.

Nemcsak a film belső univerzumának hiánya tette nehezen érthetővé, hanem a ritka rossz minőség is, amit ezúttal kifogtam. Kb. azonban a felénél színesre váltott és a rossz felbontást innentől ellensúlyozni tudták a színek, így el tudtam különíteni egymástól a képen látható dolgokat. Az Utazás a lehetetlenbehez hasonlóan itt is feltűnt a keresztmetszeti nézet, sőt, ez uralta a film nagy részét, mintegy osztott képernyőként funkcionálva gyakran pl.a két vezető esetében vagy az egymás felé haladó alagútásóknál. Érdekes újdonság volt még, hogy egyes jelenetekete sima vágás helyett áttűnésekkel vezettek át, egy darabig gondolkoznom kellett rajta, hogy rájöjjek, hogyan csinálhatta. Zavaróak voltak a nagyon jól láthatóan mesterkélt modellek, mint pl. halak, erre nem fordítottak túl nagy gondot. Egyébiránt a szokásos Melies-trükkök voltak, nagy fejlődés nem mutatkozott ezen a téren sajnos.

Élmény:

Azt hiszem ezért is haragszom a leginkább Melies-re, mert nem tudott önmagához képest igazán nagyot fejlődni, miközben Porter már évekkel korábban élvezhetőbb történeteket tudott tálalni. E film története önmagában nehezen vagy egyáltalán nem volt értelmezhető, miközben vizuális nem haladta meg elődei színvonalát.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Georges Melies (Az ördög kastélya, Egy méterre a Hold, Hamupipőke, A sokoldalú muzsikus, A gumifejű ember, Utazás a Holdba, Utazás a lehetetlenbe), Fernande Albany (Utazás a lehetetlenbe)
- Az elején tette vicces megjegyzésem, hogy az alagút mennyire elrugaszkodott a valóságtól, nem teljesen vicc, hiszen a Holdraszállás is hamarabb következett be. Megvalósítható ötletként már 1802-ben felmerült, sőt 1882-ben már el is kezdték a munkálatokat, de abbamaradt az ország biztonságát firtató politikai nyomásra.
Ennek ellenére végig terítéken maradt, de valami mindig megakadályozta a megvalósítást. Végül 1988-1994-ben épül meg (természetesen közben a költségek közel megduplázódtak...)
- A film ingyen megtekinthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9214015884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása