Artúr filmélményei

Tire die (1960)

2018. október 04. 09:41 - Liberális Artúr

Rendezte: Fernando Birri
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1960, Argentína
Hossz: kb. 30 perc
IMDB:
6,9

Ajánlott írás: http://www.filmreference.com/Films-Thr-Tur/Tire-Di.html
Mikor látható: -

Cselekmény: ...avagy "dobj egy érmét". A narrátor hosszasan sorolja az argentin nagyváros, a Santa Fe gazdagságát mutató statisztikákat, majd szembeállítja ezzel a láthatóan rengeteg koldust. Elmagyarázzák, hogy a környékbeli gyerekek az itt elhaladó vonatnak szokták kiabálni, hogy dobj egy érmét, bízva az utasok nagylelkűségében. Egyikük, a kis Tito újsáot árul, anyja ételt árul a megélhetésért, de nincs pénze arra, hogy gyerekét iskolába adja. Jose az építőmunkás munkanélküli, gyerekei kéregetésből veszik meg maguknak a tanszert, felesége zöldséget árul. A gyerekek többsége nem tud iskolába menni, az idseknek nincs pénzük gyógyszerekre...

Téma: A város szegénynegyedének élete nyilván rávetíthető a világ többi hasonló helyére. Nincs túlgondolva, a dokumentumfilm egyszerűen bemutatja, hogy milyen a szegénység.

Tartalom: A dokumentumfilm statisztikai összefoglalóval indít Santa Feről, amely a város értékeit sorolja fel, majd mintegy szembeállítva, megjegyzi, hogy ennek ellenére elég sok koldust látni. A szegénynegyedbe érkezve először a gyerekek magyarázzák el a film címének jelentését, majd egyiküket kiemelve elindulunk a környéken, előbb az anyját, majd a többféle típusú embert hallgathatunk meg arról, hogy hogyan próbálnak boldogulni és hogy milyen problémákat okoz a pénztelenség. Van idős, beteg munkanélküli, egyedülálló... stb. Eközben a gyerekek készülnek a vonat fogadására, majd amikor megérkezik, megörténik a kéregetés, és láthatjuk röviden az utasokat és reakcióikat is, akik közül egyesek rokonszenvesek, mások a kevésbé érzékeny "menjenek dolgozni" attitűddel viseltetnek a gyerekek iránt, valaki pedig közönyösen nézi őket.

Forma: A dokumentumfilm nem túl látványos, de újszerű volt a maga korában a témája mellett abban is, hogy az olcsó felszerelés ellenére a helyiek hangjait próbálta rögzíteni. Hogy ez mennyire nem volt természetes, abból is kiderül, hogy ennek ellenére kénytelenek voltak színészekkel szinkronizálni az elhangzottakat, amelyek nem igazán érthetőek elég tisztán.

Élmény: A filmnek inkább filmtörténeti jelentősége van, Birri alapította meg az első argentin filmes iskolát és őt tartják a latin újhullámos film atyjának, amit a Tire diével robbantott be, és amit jól ismerhetünk a többi hasonló, szélsőségesen balos latin filmből, mint amilyen pl. az Én, Kuba vagy A tűzhelyek órája.

Érdekességek:

- Santa Fet a 16. században alapították spanyol hódítók, jó mezőgazdasági adottságainak köszönhetően lett nagyváros és a régió székhelye, jelenleg mintegy félmillióan lakják. Itt született Birri is.
- A rendező tavaly hunyt el 92 évesen.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr10014280109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása