Artúr filmélményei

Le retour d'un aventurier (1966)

2018. október 25. 21:18 - Liberális Artúr

Rendezte: Moustapha Alassane
Műfaj: -
Főbb szereplők:
S. Boubakar, M. Djingarey, M. Harouna, Y. Ibrahim, A. Nani, S. Zalika

Megjelenés: 1966, Niger
Hossz: kb. 1 óra
IMDB:
6,4

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/le-retour-dun-aventurier/movie-118819

Cselekmény: ...avagy "a kalandor visszatér". Az öltönyös Jimi hazatér nigeri falujába barátaihoz, akik megünneplésére lopnak egy kecskét, hogy legyen ünnepi ebéd. Jimi cowboy-jelmezeket hoz ajándékba nekik és el is nevezi őket vadnyugatiasan: John Kelly, Casse tout, Black Cooper, Billy Walter, Christine királynő. Amikor megérkezik a kecske tulaja, a cowboy ruhába öltözött fiúk egyszerűen leütik, majd kocsmába mennek verekedni. Lovakat lopnak, csakhogy a ló, amivel John Kelly állít be, Billy Walter apjáé volt...

Téma: Nem sok kapaszkodót találtam más írások híján, de azt hiszem elég egyértelmű, hogy az identitás válságáról szól, hiszen amint cowboy-jelmezt öltenek, átvedlenek azokká. Nyilván a gyarmati sorból való felszabadulás friss élményét is idevehetjük, ezt figyelembe véve pedig a gyarmatosító nyugati kultúra káros hatását jelzik az események.

Tartalom: Ennek az átalakulásnak különös hangsúlyt ad, hogy Jimmi repülővel érkezik öltönyben, a teljesen civilizált nyugati ember viselkedéskultúrájával, de ő is a többiekkel válik hasonlóvá, amint ruhát ölt. Szintén ezt nyomatékostja még az elején, hogy kezdetben nem is franciául beszélnek a falusiak, csak onnantól, hogy Jimmi szóba kerül. (Aki mellesleg sosem próbálta tartani a kapcsolatot velük, tehát kb. gyökerét vesztette, nem is látjuk a családját, csak a barátait.) Az öltözés után új nevet is kapnak, innentőlpedig felsorolják a klasszikus western-sémákat kocsmai verekedéssel, lótolvajlással, pisztolypárbajjal. Persze nem teljesen elfogult a rendező velük, hiszen kettejük már az identitásváltás előtt is kecskét lopott, a cowboy-ruha erre csak ráerősített. A falu vénei kezdetben nem is veszik őket komolyan, mintha csak fiúk játszannak, de aztán végül beavatkoznak a maguk - gondolom hagyományos - módján, hogy véget vessenek a játéknak. A végét nem lövöm le, de viccesen mutat rá, hogy az egész nyugatias "játék" során senki sem foglalkozott a munkát végzőkkel.

Forma: Karakterek nem nagyon vannak, így színészi játék sem, akik valószínűleg amatőrök voltak egyébként is, de olyan szinten nem foglalkoztak ezzel, hogy durván látszott az utószinkron rajta. Nem volt zavaró, de azért jelzésértékű, hogy mennyire jelképes az egész és hogy nem az egyénekben van a lényeg. Jó, hogy színes, de azért elég rossz minőségű a kép, és feljavítva se lenne jobb, természetes viágítást használtak látszólag ész nélkül. A képi világ nem volt számomra érdekes, leszámítva, hogy mennyire idegennek hatottak a cowboyos megmozdulások az afrikai szavannákban, mint pl. a zsiráf kergetése vagy a törzsi motívumokkal díszített nyereg.

Élmény: Megint tipikus újhullámos film, ahol nem foglalkoztak túl sokat a filmszerűséggel, csupán a gondolatokat akarták közölni. Mivel épp csak több, mint fél óra, inkább nézzük meg, mint ne, úgyis ritka a klasszikus afrikai film.

Érdekességek:

- A franciáknak szűk negyven év alatt sikerült kiépíteni gyarmati uralmukat Nigerben, de harminc évvel később már újra független volt az ország. Azóta több diktatúra és katonai puccs fordult elő, jelenleg 2010 óta demokratikusan működik. Az ország nagy része a Szaharából áll, ebből következően meglehetősen szegény.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4214320409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása