Artúr filmélményei

Sivatagi show (1974)

2018. december 11. 15:30 - Liberális Artúr

Rendezte: Jamie Uys
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1974, Dél-Afrika
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
8,3

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/sivatagi-show-animals-are-beautiful-people/movie-50160

Téma: Mivel cselekmény nincs, átugrom azt a részt. Egy természetfilmet láthatunk az afrikai sivatag és szavanna állatvilágáról, egyszerű bemutatás helyett azonban kifejezetten az emberi életmódra hajazva állítják be az állatok viselkedését és ez a rendezőelv is ahelyett, hogy állatfajonként haladnánk sorba.

Tartalom: Az analógia persze nem alaptalan, elvégre mi is egy állatfaj vagyunk ugyanazokkal az alapvető szükségletekkel: biztonság, táplálék, szórakozás. Ezeket váltogatja a történet, azaz hol egy állat élelemkeresési módszereit látjuk, hol azt, hogy hogyan szórakoznak, hol a családi életet, hol a menekülést a ragadozók elől. Ezeket megfelelő ütemben váltogatja a film, az érdekességeket humorral és izgalmakkal tarkítja. Arra azért ügyelnek, hogy ne legyenek túl tragikusak a szomorúbb részek se. idővel bekerül a válogatásba az ember is, legalábbis azok, akik szintén részei a sivatagnak és vele együtt élnek. Bár a szerkezetnek megvan a cilkikusságra épülő üzenete, azaz hogy az életnek vannak szebb és nehezebb szakaszai, ezért élvezzük, összességében nem gondolom, hogy lenne üzenete. Tapasztalt rendezőként az utolsó harmadba kerül az érzelmi mélypont az addig viszonylag könnyedebb hangvétel után, hogy a végén újra reményt adjon.

Forma: Mivel epizódszerű, a kulcs nem a történetben van, hanem azok tálalásában. Üvölt róla, hogy manipulált, annak megfelelően vannak megvágva és összeállítva a képek, hogy az alátámassza a narrációt (ez persze nem jelent hazugságot). Pl. amikor a hiéna üldözi a kacsát, egyszer sem látjuk őket egy képen. Széles tárházát alkalmazza a képi trükökknek, amiből az előbb emltett vágás a leggyakoribb, de időnként van animáció, gyorsítás, ismétlés és kameramozgatás is, pl. amikor az erjedt gyümölcstől megrészegülő állatoknál az imbolygásuk érzékeltetésére még a kamerát is hullámoztatják. Hasonlóan járnak el a hangeffektekkel és a a zenével is, pl. a hangeffekt nélkül egy-egy esés nem lenne vicces, de úgy már igen, ha alávágnak egy börleszkhangot. Sokszor a zene ütemére vágják az állatok mozgását, ez megint erősíti a hatást. Egyébként klasszikus darabok, az egyik virágokat mutató jelenet mintha a Fantáziából lett volna átemelve.

Élmény: Tulajdonképpen ugyanaz, mint ma rövid, macskás videókat nézni. Nagyon szórakoztató, ahogy az állatokat emberi tulajdonságokkal felvértezve figyeljük, a rendező pedig igyekszik dramaturgiát keríteni köré, üzenetet sajnos már kevésbé. Vizuálisan és hangban is szépen alátámasztja, szóval nagyobb ambícióval ebből talán sokkal több is lehetett volna. Gyerekeknek szerintem tök jó, bár lehet hogy ma már lassúnak számít.

Érdekességek:

- A Namib-sivatag, ahol a film első harmada játszódik, Afrika délnyugati részén húzódik, a világ egyik legszárazabb vidéke, ezért élővilága is különlegesen egyedi.
- A második rész az Okavango folyón és deltáján játszódik. Ahogy a filmben is elhangzik, nem tengerbe, hanem sivatagba torkollik, a száraz időszakban egészen leapad, majd hirtelen megárad. Állatvilága annyira gazdag, hogy természeti csodának és a Világörökség részének számít.
- A harmadik rész a Kalahári-sivatagé, ő már csak félsivatag.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2614467130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2018.12.12. 00:46:12

Gyerekkoromban nagyon élveztem!
Én nem feltétlenül keresek "üzenetet" egy filmben. Sok esetben bőven elég, ha szórakoztat, és emlékeim szerint ebben tökéletesen teljesít ez a film...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2018.12.12. 08:28:40

@moodPedro: Ha majd egyszer megmutatod a gyerekeidnek, kíváncsi leszek, hogy nekik bejön-e még, félek, hogy már nem elég pörgős.

Ami az üzenetet illeti, nem feltétlenül mély dolgokra gondolok, hanem arra, hogy legyen valamilyen haladási iránya a filmnek. Itt pl. arra futott ki, hogy élvezzük az életet, de ezt olyan váratlanul és hirtelen tette meg, szinte a semmiből húzva elő a végszót. Legalábbis ez volt az első benyomásom, másodjára már lehet hogy jobban átjönne.

Barnakanapés 2019.09.12. 16:18:28

Gyerekként láttam először, meg utána még vagy 100x és a mai napig imádom. Nem érzek benne én se külünösebb üzenetet, szórakoztató epizódok jönnek egymás után, a végére összeér annyiban, hogy várják az esőt, és persze happy end. Mindenképp megmutatom majd a kislányomnak is, ha elég nagy lesz hozzá, örök darabnak tartom.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.09.13. 07:45:21

@Barnakanapés: Van gyereked? Kíváncsi lennék, ő hogyan reagál ezekre a régi "gyerek"filmekre, amik itt is szerepelnek a blogon, neki mennyire lesznek ezek elavultak.

Barnakanapés 2019.09.13. 09:41:52

@Liberális Artúr: Igen, de még kicsi, szóval kb 5 év és választ tudok adni a kérdésedre. :D
süti beállítások módosítása