Artúr filmélményei

Panorama of Ealing from a Moving Tram (1901)

2019. február 03. 10:59 - Liberális Artúr

Rendezte: William Kennedy Dickson
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1901, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 perc
IMDB: 5
,6
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A skót Dicksonról már sok szó esett. Ő dolgozta ki javarészt Edisonnak Amerikában a mozgóképet, majd 1895-ben otthagyta, hogy saját céget alapítson. Amennyire sok infó van a kezdetekről, annyira kevés erről az időszakról. Hazaköltözött az Egyesült Királyságba, 1911-ben pedig otthagyta saját cégét és csendben élt tovább. Ez volt az egyik utolsó filmje.

A film: Akutalitás, tehát nincs sztori vagy izgalmas képi világ. Ahogy a cím mondja másfél percen keresztül figyelhetjük egy villamos szemszögéből Ealing városának utcáit. A többi hasonló nézőpontos felvételhez hasonlóan (Le Village de Namo, Scene from the Elevator Ascending Eiffel Tower, A Storm at Sea... stb.) itt is olyan érzésünk lehet, mintha ott állnánk a helyszínen, de azért ez már mégsem annyira új dolog. Sokkal izgalmasabb látni a korabeli embereket, az utcai forgalmat, a ruhákat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3314605074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása