Artúr filmélményei

A sofőr (1906)

2019. május 06. 12:29 - Liberális Artúr

Rendezte: Walter R. Booth
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1906, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 3 perc
IMDB:
6,7
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: A brit Walter R. Booth (1869-1938) amatőr bűvészként került a filmezés közelébe előbb a trükkök kidolgozásában segítve, majd maga is a kamera mögé állt. Az 1910-es évek második felétől a reklámfilmek felé fordult, majd eltűnt a szakma szeme elől.

A film: A történet kísértetiesen hasonlít a Párizs-Monte-Carlo futam két óra alattra, itt is egy autó halad megállíthatatlanul, bár nincs neki előzménye. A rendőrgázolás még egész jól néz ki, de aztán a komolyabb trükköknél már inkább animációt használnak, ami nem túl előnyösen néz ki. A fő attrakció az űrberepülés, ami egy Melies-szerű világot jelent. Újdonságot nem láttam benne, ez inkább trükkfilm, mint börleszk, vágások, animálások, makettek adják a látványt. Ugyanakkor van némi érdekesség is a narratívában: amikor az autó zuhan, párhuzamos vágások vannak a zuhanó autó és a becsapódás helye között. Kivitelezésében egy gyengébb Melies-utánzatnak tűnik, története pedig nincs, a vége számomra kissé értelmetlen is, de biztosan van rá magyarázat.

Érdekességek:

- A Wikipedia szerint a film főszereplője egy Varga Ramszesz nevű férfi, akiről üvölt, hogy magyar, de nem találtam róla semmit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3314810118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása