Artúr filmélményei

Mad Max 2 (1981)

2019. május 11. 00:05 - Liberális Artúr

Rendezte: George Miller
Műfaj:
akció, posztapokaliptikus
Főbb szereplők:
Mel Gibson

Megjelenés: 1981, Ausztrália
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,6

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/mad-max-2-az-orszaguti-harcos-mad-max-2/movie-10789

Cselekmény: A közeli jövőben egy világháború során összeomlott a társadalom, a legfőbb érték az üzemanyag lett, mert a gyorsan közlekedők könnyebben fosztogathatnak. Max (Mel Gibson) megkeseredett, de jól felfegyverzett autós, aki elvesztette családját a farkastörvények között. Amikor tudomást szerez egy közeli olajfinomítóról, üzemanyag reményében odamegy, de pechére akkor érkezik oda egy motoros banda is, hogy megostromolja a helyet...

Téma: Alapvetően az akció a lényeg, noha könnyen észrevehetően a motoros banda képviseli az egyik, lezüllő oldalt, míg az olajfinomítók a másik reménytelit, bízva abban hogy újrakezdhetik a normális életet az apokaliszis után. A kettő között pedig ott van Max, aki nem akar csatlakozni egyik oldalhoz sem.

Tartalom: Kezdjük azzal, hogy volt egy első rész, amit én sem láttam, de az elején kapunk egy gyors összefoglalót a nagy háborúról, hogy az üzemanyag a legfontosabb és hogy Max családja kimúlt, ezzel pedig fel is vázolták az alaphelyzetet. Elsőként a rosszfiúkat ismerjük meg, akik már-már komikusan állati szintre süllyedve csak erőszakban és szexben élnek, gyakorlatilag nem is beszélnek. A következő karakterünk a "kapitány", akinek a külseje is kissé abszurd és nyilván ő akar lenni különc megnyilvánulásaival a komikus elem a morcos főszereplővel szemben. A harmadik karaktercsoport az olajfnomító közössége, ők továbbra is próbálják újraépíteni a társadalmat, és van velük egy idegesítő, félvad gyerek, aki nyilván a jövőt jelenti, de vele nem vagyok hajlandó foglalkozni :D. És nagyjából ennyi, több nincs benne.

Forma: A karaktereknek nem nagyon van idejük jellemet utatni, de ezt ellensúlyozza külsejük. Különösen a motoros banda tagjait öltöztették fel kirívióan, bár az én ízlésemnek kicsit túltolták a szado-mazo vonalat. Amiért legjobban dicsérik, az a posztapokaliptikus világ, amit létrehoztak és ami meghatározza azóta is a hasonló filmek látványvilágát. Hasonlít a Csillagok háborúja rozsdás jövőképére, összetákolt minden, illetve jól mutat az egészhez az ausztrál sivatag, amelyben csak egy út van, semmi más. Szokás még kiemelni az autós jeleneteket, de mivel engem fiú létemre sosem csapott meg a benzingőz, mérsékelt izgalommal tudtam csak szemlélni. A filmeleji összefoglaló montázs tetszetős volt egymásba áttűnéseivel, illetve Max eszméletvesztése volt még ügyesen érzékeltetve elmosódással.

Élmény: A western és exploitaton keverékének érzem sok szexszel, erőszakkal, magányos hőssel (aki szinte meg sem szólal az egész film alatt), a lovak autók, a motoros banda a vad indiánok. Üvölt róla, hogy az 1980-as évekből van, ekkor volt tele hasonló akciófilmekkel a mozi, de nem érzem kiemelkedőnek. Úgy tűnik inkább történeti jelentősége van a látványvilága miatt.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Mel Gibson (Rettenthetetlen), Bruce Spence (Némó nyomában, A gyűrűk ura, Csillagok háborúja)
- Arkie Whiteley (a kapitány csaja) 2001-ben, 37 évesen elhunyt rákban.
- Az első rész világsiker volt, ennek volt köszönhető a nagyobb költségvetés a második részhez, ám az elsőt alig lehetett látni az Egyesült Államokban, így fordulhatott elő, hogy e második rész lett igazán a kultfilm. Készült még egy harmadik rész az 1980-as években, majd ugye most jött ki nemrég a negyedik, ahol már Tom Hardy játsza sajnos Maxot.
-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8014800864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása