Artúr filmélményei

Csillagok háborúja IV-V-VI. (1983)

2015. május 24. 23:20 - Liberális Artúr

Rendezte: Lucas, George - Kershner, Irvin - Marquand, Richard
Műfaj:
űropera
Főbb szereplők:
Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher
Megjelenés:
1977-1983, Egyesült Államok
Hossz:
kb. 6,5 óra
IMDB:
8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/vZ734NWnAHA
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/star-wars-egy-uj-remeny-star-wars/movie-408

Tartalom

Régen, valamikor a jövőben... polgárháború dúl az éppen domináns, "gonosz" birodalmiak és a "jó" lázadók közt. A birodalmiak a misztikus erejű Jedi-lovag, Darth Vader vezetésével csodafegyvert építenek - ennek terveit Leia hercegnő megpróbálja eljuttatni a lázadókhoz, és eközben megismerkedik a cinikus pilótával, Han Solóval és Luke-kal, az utolsó Jedi leszármazottal, hogy együtt vegyék fel a harcot.

Akciódús kalandfilm a legtipikusabb mesei elemekkel. Túlságosan sok eseményt tömködtek bele, így aztán nem igazán van idő elmélyülni semmiben. Curtiz hírhedt mondása volt, hogy őt nem érdeklik a karakterek, mert olyan gyorsan pörög a film, hogy nem tűnik fel a felszínességük. Itt is ez lehetett a cél, de ennél azért illett volna többet beletenni. Ami a történet fő témája lehetne, az erő és annak természete mint isten/jóság/szeretet csak a második részben kezd igazán része lenni a filmnek.

Megvalósítás

A film legnagyobb erényének azt tartják, hogy új világot teremtett, és valóban: különösebb bemutató vagy magyarázat nélkül kapunk milliónyi fajt (tök jó, hogy nagyon sokféle van, de több maszk is borzalmasan műanyagnak hat, és Lucas nagyon ízléstelenül használt gyakran különféle űrlényeket) saját nyelvvel, bolygókat, mítoszokat. A lézerharcok, űrcsaták látványosak, ráadásul olyan részletekre is odafigyeltek, hogy a modern eszközök ne csili-vili dolgok legyenek, hanem valós hatásúan kopottasak ("used future"). A különféle gépek is nagyon ötletesek, látványosak.

Nagyon rossznak éltem meg a karaktereket, illetve a színészeket. Állítólag Lucas nem igazán irányította őket, és a sok akció sem segít elmélyülni bennük. Ennek megfelelően az első részben Leia mellei voltak a legérdekesebbek, a másodikban egyértelműen Yoda, a harmadikra pedig a Luke-ot alakító színész is sokat fejlődött a hat évvel korábbi önmagához képest. A robotok idegesítettek leginkább, miért voltak emberi érzelmeik, személyiségük?

Élmény

Az első rész során fel akartam kötni magam, annyira gagyinak éreztem, de későbbre ez az érzés enyhült. Mindenesetre a jobb mesék is értelmesebbek ennél a filmnél, nem mutatnám meg a gyerekemnek. Többen azzal érvelnek, hogy a film lényege ez a fajta mese, ahol a csak az számít, hogy a jó és a rossz összecsapjon minél látványosabban, és a többi mellékes.

Érdekességek


- Han Solo szerepére olyanok pályáztak, mint Sylvester Stallone, Nick Nolte, Kurt Russel, Christopher Walken és Burt Reynolds.
- Láthattuk máshol: Harrison Ford (Apokalipszis most, Indiana Jones-sorozat), Alec Guiness (Arábiai Lawrence), James Earl Jones, aki Darth Vader hangja, feltűnt kisebb szerepben a Dr. Strangelove-ban, Kenny Baker (R2D2) az Amadeus-ban
- Chewbacca figurájának alapja Lucas kutyája, akinek a neve Indiana.
- A film nem csak technikai megoldásaiban volt első: az egyik legnagyobb hatású blockbuster volt, elsősorban ezután a film után fordult Hollywood a szimplán szórakoztató, nagy árbevétellel kecsegtető filmek felé.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1012699439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása