Artúr filmélményei

A csillag órája (1985)

2019. május 27. 15:27 - Liberális Artúr

Rendezte: Suzana Amaral
Műfaj:
-
Főbb szereplők:
Jose Dumont, Tamara Taxman, Fernanda Montenegro,

Megjelenés: 1985, Brazília
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB:
7,4

Ajánlott írás: https://www.alsolikelife.com/shooting/2008/01/902-a-hora-da-estrela-hour-of-the-star-1985-suzana-amaral
Mikor látható: -

Cselekmény: A 19 éves Macabea árva, nagynénje halála után magára marad. Nem okos, ügyes, életrevaló, szép, így csak alulfizetett gépíróként sikerül elhelyezkednie. Kólát iszik és hotdogot eszik, még szűz. Új albérletében négyen osztoznak egy szobán, szobatársai és kolléganője mind járatosak már a szerelemben. Egy nap azonban Macabeát is leszólítja a parkban egy férfi...

Téma: Macabea karakterén keresztül a sztori azt akarta bemutatni, hogy a vidéki, kulturális és tanulási lehetőségektől elzárt lány mennyire hátrányos helyzetű a városiakhoz képest, ami akkoriban a gyorsan városiasodó Brazíliában valóban probléma lehetett, így ez nem csak egy újabb szocialista kiáltvány.

Tartalom: Macabea munkahelyi inkompetenciájával kezdünk, rosszul gépel és még ételtől foltos is marad a papír. Csak később derül ki, hogy még gépelni is alig tud. Társasági skilljei szintén nincsenek, mivel egy vélhetően szigorú nagynéni nevelte. Szabadidejében metrózni szeret és érdekességeket soroló rádióműsort hallgat. A lényeg inkább az, hogy Macabea egy kiskamasz szintjén van, nem tud semmit, nem képes semmire, könnyen befolyásolható és talán nem is teljesen százas, kicsit egy Forrest Gump lányban. Nincs megfelelő szakmai végzettsége és a városi társasági érintkezésben sem jártas. Felkeltik érdeklődését a férfiak iránt is, a maszturbálásig eljut, de a kapcsolat ennél már nehezebb. Kb. önmaga férfiváltozatát fogja ki Olimpico személyében, aki talán valamivel értelmesebb, de inkább csak annyival jobb neki, hogy férfiként könnyebb érvényesülni. A cím a történet végével nyer értelmet, de ezt nem spoilerezem el.

Forma: A kisköltségvetésű, rövid idő alatt leforgatott film fő elemei a színészek, és azt hiszem ebben kiváló. A jósnő talán kicsit túlzó, de Macabea, Olimpico és Gloria is teljesen hitelesen hozzák karaktereiket. A középpontban természetesen Macabea áll, aki némán, kifejezéstelenül hozza a szerepet. A párhuzamos vágások jól helyezik a hangsúlyt a tárgyukra, a fényekkel, kamerabeállításokkal kevésbé játékos. A zene még feltűnő, bár nem feltétlenül pozitív éretlemben: az 1980-as évek szintetizátoros világát hozza fájóan oda nem illően, noha lehet hogy pont ez votl a cél.

Élmény: Vegyes hangulatú film, kezdetben szorongva vártam, mikor bontakozik ki tragédia, de többször volt humoros elem benne, kicsit már a tini szexvígjátékok hangulatát hozta, de aztán mégis inkább a drámai hangvétel jellemző rá. Macabea karaktere miatt emlékezetes lesz, a kivitelezése kevésbé volt látványos.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Fernanda monetnegro (Eles Nao Usam Black-tie)
- Amaralnak, a rendezőnek ez volt az első nagyjátékfilmje, bár korábban tévéknek, rádióknak forgatott már dokumentumfilmeket. Ezt csak azért írom le érdekességként, mert e film forgatásakor már 50 felett (!) volt. Szépen felnevelte kilenc gyermeket és ezután vágott bele a filmezésbe.
- Ehhez képest nagy sikert aratott, a Macabeát alakító színésznő elnyerte a berlini filmfesztivál díját is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2214857610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása