Artúr filmélményei

Those Awful Hats (1909)

2019. augusztus 01. 09:04 - Liberális Artúr

Rendezte: D. W. Griffith
Műfaj: -
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1909, Egyesült Államok
Hossz: kb. 3 perc
IMDB:
6,2
Ajánlott írás
: -
Műsoron: -

Előzmények: Az Egyesült Államokban Edisonhoz köthető a film kifejlesztése, Dickson végezte el számára a munkát, aki 1895-ben ott is hagyta hogy saját céget alapítson. A már jó ideje színészként próbálkozó Griffith itt kapta meg 1908-ban az első filmszerepét a Kimentés a sas fészkébőlben, és még ebben az évben megbízták az első rendezésével.

A film: A történetben egy moziban járunk, ahol a korabeli divatnak megfelelő, hatalmas női kalapok zavarják a mögöttük ülők moziélményét. Egy rövid, vicces, csattanós közszolgálati felhívás akar lenni, hogy a nők a moziban legyenek szívesek levenni a kalapot. Amitől izgi, hogy közben megy a moziban a film is (Griffith egy korább filmje), ami láthatóan utólag került oda. Ebből többet is ki lehettet volna hozni, mint pl. amit Keaton csinált az Ifjabb Sherlockban vagy akár a Reménytelen szerelem, de mégicsak 1909-et írunk még.

Érdekességek:

- Korábban láttuk: Mack Sennett (A gabonatőzsde spekulánsai), Linda Arvidson (Dollie kalandjai, A gabonatőzsde spekulánsai), Robert Harron (Egy nemzet születése, Türelmetlenség), Charles Inslee és Arthur V. Johnson (Dollie kalandjai)
- A film főszereplője az a Mack Sennett, aki a Reménytelen szerelemet is rendezte.
- George Gebhardt mindössze 39 évesen, 1919-ben hunyt el tuberkolózisban; Arthur V. Johnson szintén 39 évesen hunyt el tuberkolózisban, 1916-ban.
- Florence Lawrence hosszas betegség után 52 évesen, 1938-ban megmérgezte magát.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3514988034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása