Artúr filmélményei

Ifjabb Sherlock detektív (1924)

2015. október 09. 01:04 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Keaton, Buster
Műfaj:
vígjáték
Főbb szereplők:
Buster Keaton

Megjelenés: 1924, Egyesült Államok
Hossz: kb. 0,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/Pj6gQz8jO-s
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/buster-keaton-ifjabb-sherlock-detektiv-sherlock-jr/movie-9892

Tartalom

Az ügyefogyott mozigépész fiú (Buster Keaton) arról álmodozik, hogy egyszer nagy nyomozó válik belőle. Munka után udvarolni megy szerelméhez, de kitiltják a házból, amiért ellopta a lány apjának (Joe Keaton) óráját. Pedig nem ő volt az, csak a kabátjába csempészte a bizonyítékot riválisa. Visszatér a munkába, és elalszik. Álmában ő már az egyáltalán nem ügyefogyott Sherlock detektív, aki túljár riválisa eszén, és összejön szerelmével.

A komikus akciófilm nem ment el filozofikusabb irányba a szórakoztatás mellett, pedig erre minden lehetősége megvolt: ugyanis tökéletesen összevonja a filmek világát valósággal. A két sík egymásra hat, és a gépészfiú képes belépni a filmbe, miközben a film is kihat tetteire. Ezt a vonalat lehettet volna hangsúlyozni, kibontani, de csak gegnek használták fel sajnos. De így se hagy minket kétségek nélkül a történet, ugyanis az utolsó jelentben nem lehetünk biztosak abban, hogy a vetítőterem ablakerete nem a filmvászoné-e.

Megvalósítás

A szokásos burleszkelemek után az igazi móka ott kezdődik, amikor a gépészfiú elalszik, és szelleme kilép testéből, mint pár évvel később a Virradatban. A szellem pedig felmászik a filmvászonra és részesévé válik a filmnek. Ezt nagyon kreatívan ki is használják, gyorsan váltogatják a filmbeli filmen a helyszíneket, így egyik váratlan helyzetből a másikba csöppen hősünk. Az 1920-as évek technológiájával ezt részben veítétéssel, részben azzal a trükkel érték el, hogy nem filmet láttunk valójában, hanem színelőadást.

A kicsit későbbi A generálisban már feltűnt, hogy Keaton nagyon látványos kaszkadőrmutatványokat tud produkálni, és ebben a filmben ez hatványozottan igaz. Mai szemmel is megdöbbentően látványosak a nyaktörő koreokráfiák. (És ezt most szó szerint kell érteni, Keatonnak a forgatás során valóban megrepedtek a nyakcsigolyái.) Hihetetlen precizitás kellett (no meg trükkök) ezek végrehajtásához, tényleg teljesen odaveri a legtöbb filmet látványban, beleértve a legmodernebbeket is.

Élmény

A generálist tartják jobb filmnek, de nekem mind történetben, mind látványban messze felülmúlta. Ott nem izgultam igazán, és Keaton visszafogott játékát se találtam odaillőnek, de itt a félszeg gépész szerepében tökéletesen illik a poénokhoz, nevetni lehet rajta, a mutatványokon pedig ámélkodni. Tetszett.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Buster Keaton (A generális, Alkony sugárút), Joe Keaton (A generális)
- Ward Crane (a gonosz) 1928-ban 38 évesen tüdőgyulladásban elhunyt.

A film megtekinthető itt:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6512699175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása