Artúr filmélményei

A kis Nemo (1911)

2019. október 01. 09:49 - Liberális Artúr

Rendezte: Winsor McCay
Műfaj:
animáció, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1911, Egyesült Államok
Hossz: kb. 12 perc
IMDB:
7,1
Ajánlott írás:
-
Műsoron: -

Előzmények: Winsor McCayről (1866-1934) már volt szó; korán megmutatkozott tehetsége, 1899-től lett egy újság illusztrátora teljes munkaidőben. 1904-től kezdett képregényeket gyártani, egyik legsikeresebbje a később megfilmesített Egy ínyenc álma volt, ami ugye elcsapott hasú férri rémálmait mutatta be. Ez ihlette az 1905-ös A kis Nemó kalandjait, ami egy kisfiú álmait mutatta be. 1906-tól kezdett vándorszórakoztatókkal utazni, majd 1911-től készített több mozgóképet, ez volt az első.

A film: A történet félúton van Gertie-hez; itt az történik, hogy az alkotó maga elvállal egy négyezer képkockás animációt egy hónapos határidővel barátainak (kiszámoltam, ez percenként 2-3 rajzot jelentene 20 munkanappal és 8 órával számolva). A tízperces filmben az animáció maga csak 2 perces, tehát jóval több idő jut a körítésnek, ami esetünkben a munkafolyamatot jelenti; nemcsak a rajzolást, hanem látványosan felsorakoztatja a nagymennyiségű papírt és tintát is, jelezve, hogy ez mekkora munka. A rajz maga inkább Cohl-t idézi, kissé tudatfolyamosan alakulgatnak át a karakterek, viszont színesek (eredetileg nem, a sikerre aló tekintettel színezte ki őket). Feliratok vannak, de továbbra is magyarázó, leíró jellegűek, nem párbeszédek. Összességében úgy látom, ekkor még a legelső filmesekhez hasonlóan itt is a mozgó kép számított, így mai szemmel nem túl izgalmas.

Érdekességek:

- Ez volt az egyik első film, amelynek főcíme volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr215184330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása