Artúr filmélményei

...és add meg a mi mindennapi kenyerünket (1913)

2019. december 08. 13:31 - Liberális Artúr

Rendezte: Victor Sjostrom
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Hilda Borgstrom 

Megjelenés: 1913, Svédország
Hossz: kb. 1 óra
IMDB:
7,1
Ajánlott írás:
-
Műsoron
: https://port.hu/adatlap/film/tv/ingeborg-holm--ingeborg-holm/movie-41605

Előzmények: Fura mód pont a hagyományosan kiemelkedő svéd mozi kezdeteiről nem találtam infót, de nyilván ide is a Lumiere-ek hatására indult be a filmgyártás. Victor Sjostrom (1879-1960) színészként kezdte az 1890-es években, majd 1912-ben kapta első filmszerepét. Nagy sikereket aratott regényadaptációival, majd az 1920-as években az Egyesült Államokban próbálkozott, de a hangosfilmmel nem tudott mit kezdeni és hazatért színházi színésznek.

A film: A történetben a férj hitelt vesz fel, hogy vegyesboltot nyithasson, de megbetegszik és hiányában az üzlet becsődöl, az anya pedig szegényházba kényszerül, gyermekeit örökbeadják... Spoiler: a nő beleőrül gyerekei elvesztésébe. Az akkoriban divatos szociodráma megfilmesítését látjuk, amely felhívja a figyelmet arra, hogyan tud önhibáján kívül lecsúszni egy jobbmódú család és a szociális intézmények impotenciája révén teljesen tönkremenni. A film nem alkalmaz különösebben izgalmas narratív vagy technikai eszközöket, erőssége a színjátszásban van, ami a The Mothering Hearthoz hasonlóan kifinomult már. Mai szemmel nézve kissé hosszú és nem elég logikusan felépített, de nézhető.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: William Larsson (Berg-Ejvind és asszonya)
  • A történet alapja állítólag valós és az alapműként szolgáló drámának akkora hatása volt, hogy mélyreható szociális reformok indultak meg.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr1515342134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása