Artúr filmélményei

Deadpool (2016)

2019. december 13. 06:32 - Liberális Artúr


Rendezte: Tim Miller
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Leslie Uggams, Brianna Hildebrand

Megjelenés: 2016, Egyesült Államok

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
8,0

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/deadpool--deadpool/movie-167337

Cselekmény: Az ex-elitkatona Wade kisstílű verőlegényként dolgozik elbocsájtása után. A nagy változás akkor következik be életében, amikor találkozik a hozzá hasonlóan obszén és állandóan viccelődő Vanessával. Az egyéjszakás kalandból tartós kapcsolat lesz, de épp szerelmük csúcsán derül ki, hogy Wade rákos és már nincs sok ideje hátra. Ekkor bukkan fel egy titkosügynök gyógymódot és szupererőt ajánlva neki, amit Wade elfogad, de titokban, lelépve, hogy Vanessának ne kelljen átélnie a szenvedését, hanem csak a szépre emlékezzen...

Téma: Nincs neki, ez egy szórakoztató film egy minimális cselekményszállal és motivációval: Wade bosszút akar állni, mert arca eltorzult, illetve nem akar szenvedést okozni szerelmének, ezért otthagyja, pedig pont ezzel okoz igazán szenvedést neki.

Tartalom: A szerkezet félbevágott, azaz a közepétől indulunk, hogy visszaemlékezés során nézzük meg az előzményeket, majd innen vesszük fel újra a cselekményszálat. Igazából sok értelme nincs belemenni, annyira semmilyen ebből a szempontból a történet: Wade szerelmes lesz, majd átverik és megkínozzák, ezért bosszút áll. Feleslgesen van beleerőltetve az X-Men-szál, akik arról próbálják győzködni Deadpoolt, hogy legyen makulátlan hős, az egész lényege úgyis az állandó poénkodás, amit Deadpool tol. Minden megszólalása egy poén, amit szerencsére jól adagolnak és éppen nem válik még fárasztóvá. A poénok egyik alapja a rendszeres kikacsintás a nézőkre: nemcsak egyszerűen tele van filmes utalásokkal, de magát a filmet és a színészeket is kommentálja (pl. a filmeleji stáblista is már úgy kezdődik, hogy nevek helyett sértegeti a készítőket). A humor másik alapja az, hogy a film felnőtt besorolást kapott, azaz szabadon lehet poénkodni a szexszel és erőszakkal. Valójában a szexuális utalások csak azért tűnnek obszcénnak, mert a filmek szemérmesen félrenéznek, miközben a hétköznapokban ezek bőven életünk részei.

Forma: A viszonylag kis költségvetéshez képest az akciójelenetek elég grandiózusak, igaz, csak kettő nagyobb van belőlük. Az egy-egy elleni verekedések még egészen jól meg is lettek koreografálva. A kevésbé látványos szuperhős-képességek miatt az animáció visszafogott, csak Kolosszus néz ki túl bénán. A vizuális gegek már kevésbé mennek jól, talán egy-kettő, ha van, azok is inkább az obszcenitásról szólnak. A humor egy része egyébként szándékosan generációs különbségekre van kihegyezve a tini mutáns karaktere miatt, ebből adódik, hogy a zene is jellemzően harmincéves popdalokból áll.

Élmény: Nem véletlenül lett az évtized egyik legnépszerűbb filmje, hiszen merőben máshogy áll hozzá korunk uralkodó szuperhősfilmjeihez és folyamatosan szállítja a poénokat, amik főleg a kikacsintós viccek miatt különösen jól működnek. De ennél többet nem tud, ezért is a legfontosabb kritika vele szemben, amit az írások megfogalmaznak, hogy képtelen paródiává vagy szatírává válni. Kikapcsolódásnak tökéletes.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: T. J. Storm (Avatar, Amerika Kapitány)
  • A dead pool egy halál totó, amiben fogadni lehet, ki hal meg legközelebb. Itt pl. Kirk Douglas és Olivia de Havilland vezetnek.
  • A karakter 1991-ben született meg és elsősorban az X-Men világához kötődik. A poén, hogy már 2004-ben úgy jellemezte magát, mint Reynolds és egy sar pei kutya keveréke, így sorsszerű volt a találkozás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2815340490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása