Artúr filmélményei

Logan (2017)

2019. december 21. 06:41 - Liberális Artúr


Rendezte: James Mangold
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Hugh Jackman

Megjelenés: 2017, Egyesült Államok

Hossz: kb. 2,5 óra

IMDB:
8,1

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/mozi/logan---farkas--logan/movie-180358

Cselekmény: (Ezúttal eltekintek az eredettörténettől, feltételezem, hogy minden olvasóm ismeri az X-Men alapvetéseit, beleértve a két főszereplőt, a telepata Xaviert és az öngyógyuló Rozsomákot/Farkast.) 2029-ben járunk. Valamiért már huszonöt éve nem született mutáns, Logan (Hugh Jackman) megöregedett és veszített öngyógyító erejéből, az ápoltja, a telepata Xavier professzor pedig pont agyban kezd gyengülni, ami az ő esetében véletlenszerű és nagyerejű telepatikus támadásokban nyilvánul meg. Egy nap egy nő keresi fel, hogy segítsen neki egy gyereket Kanadába szöktetni, ahol biztonságban lehet. A gyerek, Laura ugyanis egy mesterségesen létrehozott, Loganhez hasonló mutáns, akit a titkos kíérletek végző cég ki akar iktatni, miután nehezen irányítható. Elindulnak hát Kanada felé...

Téma: A sablonos szuperhősfilmek egy újabb elágazását láthatjuk, mert míg A galaxis őrzői és a Deadpool a humorukkal akartak kitűnni, addig a Logan karakterdrámaként mutatott a megszokottól eltérőt. Nem egy ellenséget kell legyőzni elsősorban, hanem feldolgozni az öregedést.

Tartalom: A közeljövőben járunk, de energikus főhőseink már megöregedtek és mindennapos gondokkal küzdenek: a professzor szenilissé kezd válni, ami az ő erejével életveszélyes, Logan teste pedig kezdi felmondani a szolgálatot, ahogy gyengül öngyógyító képessége. Mindketten megkeseredett öregemberek, hiszen elvesztették összes barátjukat és valami ismeretlen oknál fogva már jó ideje nem születtek új mutánsok, vagyis egyedül maradtak teljesen. Ekkor csöppen a képbe egy laborban kitenyésztett mutáns, a 11 éves Laura, akit el kéne juttatni az ország másik végébe, ahol biztonságban élhet. Innentől kezdve vált útifilmmé, amely során szokás szerint közelebb kerül egymáshoz a három karakter és fejlődnek is: a professzor és Logan is szembenéz tetteivel, öregedésükből adódó határaikkal. A középpontban persze Logan áll, aki mindig mogorva a lelkét nyomasztó gyilkosságai miatt és fél elköteleződni. Jelképesen azonban pont önmagával, önmagáért kell megküzdenie, hiszen mind Laura, mind egy rájuk támadó mutáns az ő DNS-éből lettek kifejlesztve. A gond, hogy ez inkább így egy iránymutatás a fiataloknak és nem igazán az öregedéssel járó helyzet feltárása, pedig Logan már egyáltalán nem az az energikus főhős, aki legyőz minden akadályt, hanem a professzorral együtt beteges, törékeny, magukat csak vonszolni képes figurák.

Forma: Ami elsőre látványosan megkülönbözteti a filmet társaitól, hogy a Deadpool előző évi sikere nyomán nem félt durván erőszakos lenni. Kifejezetten horrorisztikus és fájdalmas nézni, ahogy a mutánsok karmai tépik, szakítják, átdöfik a húst jó sok vér közepette, ami szintén komorabbá teszi a film hangulatát. Karaktereink öregek, tehát nem hibátlan külsejűek, nemcsak személyiségükben hanyatlóak, hanem a testük is realisztikusan hibás. Pozitívum még, hogy az animációt látszólag hanyagolták és arra használták, amire kellene: kicsit feljavították vele a valóságot (pl. Logan öregítése), nem pedig repülést és lézernyalábokat kreáltak. A negatívumok közé tartozik a zene, ami kb. egyetlen hanghatásból áll, ami nem feltétlenül baj, csak feltűnő, hogy nem tud többet. Rengeteg a fájóan klisés póz, megoldás, ami sajnos röhejes, de nyilván működik és a célzott nézőcsoportnak megfelel, csak ha nem éled bele magad a filmbe, akkor a színészt látod és nem a karaktert ilyen helyzetekben, ami az illúzió halála (pl. a pizsamás gyerekek). A színészeket dicsérik, a professzor jó is volt (elvégre ő tényleg öreg már), de Logan nekem kicsit sok, Laura pedig kevés. A vágás, kameranézetek... stb. szokásosan profik, de nem kreatívak.

Élmény: A 2017-es év egyik legnépszerűbb filmje felnőttesebb hangvétele mellett annak is köszönheti sikerét, hogy elvileg ezzel lezárták Rozsomák történetét és talán Hugh Jackman és Patrick Stewart is búcsúznak egy olyan szerepüktől, amelyek sikert hoztak nekik és közel húsz évig forrtak egybe velük. Mérget azért ne vegyünk rá, a Marvel hírhedt alternatív univerzumairól és mindig jöhet egy-egy előzménysorozat. Kevesebb akcióval és több drámával érdekesebb lehetett volna, mindig is szerettem volna egy olyan szuperhős filmet látni, ahol két szuperhős egy kávézóban beszélget és nem történik semmi más.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Hugh Jackman (Tökéletes trükk), Richard E. Grant (Mi ketten), Stephen Merchant (Vaskabátok)
  • Az X-Men 1963-ban született meg az amerikai fekete polgárjogi mozgalom mentén, hiszen a mutánsok történetei mindig egy kirekesztett kisebbséget próbáltak megjeleníteni. A professzor már szerepelt az első számban is, Rozsomák csak 1974-ben született meg, Laura pedig 2004-es.
  • 2000-től napjainkinig 12 X-Men film jelent meg (beleértve a Deadpoolt), 2020-ra van még egy beterveze, utána nem tudni mi jön.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5615351362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása