Artúr filmélményei

A galaxis őrzői (2014)

2019. december 15. 08:11 - Liberális Artúr


Rendezte: James Gunn
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista

Megjelenés: 2014, Egyesült Államok

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
8,0

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-galaxis-orzoi--guardians-of-the-galaxy/movie-144792

Cselekmény: Peter Quillt gerekkorában elrabolják az idegenek, akik történetesen piszkos munkákra felbérelhető rablók. Így Peter is azzá válik, és ennek megfelelően azonnal át is verné őket egy zsírosabb zsákmány megszerzésekor. E zsákmányt, egy gömböt szállítana le épp a megbízójának, amikor rátámad előbb a bérgyilkos Gamora (Zoe Saldana), akinek szintén a gömbre fáj a foga, majd röviddel később a módosított mosómedve Mordály és a faember Groot (Vin Diesel) is, akik a Peter fejére kitűzött vérdíjra hajtanak. Mivel egy város közepén történik a csetepaté, a rendőrség rövid úton elfogja őket és börtönbe kerülnek. Itt megtudjuk, hogy a gömb értéke óriási, így Mordály és Groot mindjárt meggondolják magukat és a vérdíj helyett segítenének eladni a gömböt, ami nincs ellenére Gamorának sem, ugyanis ő épp azt szeretné elérni, hogy ne a terrorista megbízóhoz kerüljön a nagyerejű tárgy...

Téma: Baráccság. Persze mindegyik főbb karakternek picit más a háttere, motivációja, de alapvetően oda fut ki a dolog, hogy jó egy baráti társaságba tartozni. No meg persze fontosabb, hogy ami itt történik, az illeszkedjen a Bosszúállók eseményeinek láncolatába.

Tartalom: A fő cselekményszál Peteré, akit gyerekkorában, az 1980-as években elrabolnak kalózkodó idegenek (később kiderül, miért, nyugi). Így ő is kisstílű, csillagközi kalandor-tolvajjá válik felnőtt korára, ezúttal egy nagyértékű gömböt sikerül megszereznie, és nem szívesen osztaná meg társaival, ezért elszökik előlük és egyedül vinné a pénzt, amiért rögtön vérdíjat tűznek ki a fejére. E vérdíj alapján ered nyomába az emberfeletti erejű, fa-alapú Groot és a fegyvermániás, mosómedve-alapú Mordály. Csakhogy a gömbre fáj a foga Ronannak is, aki a benne lévő erő segítségével akarja elpusztítani népe ellenségének bolygóját, noha a két nép már békét kötött. Ronan ezért ráküldi Peterre a bérgyilkosnak nevelt Gamorát, aki valójában szintén saját magának akarja a gömb erejét. Így fut össze a négy különböző hátterű karakter, akikhez később hozzácsapódik a Ronanon bosszút állni kívánó, emberfeletti erejű Drax is. A cselekményszálakra nem pazarolnék töb időt, mert sablonosak és mindenkinek megvan benne a maga elszámolnivalója, tehát viszonylag egyenrangúak a főbb karakterek. Ami fontosabb, hogy bár a humor mindig is fontos eleme volt a Marvel-filmeknek, a Deadpool előtt ez volt "a vicces Marvel-film", mert ebben jóval nagyobb teret kaptak a poénok, mint korábban. Ez elsősorban a komikus karakterekből adódott: Peter a ma retróként funkciónáló 1980-as éveket idézi meg popkulturális utalásaival, Gamora a csaj (igen, őt elfelejtették, de lehet hogy csak azért, hogy legyen egy komoly karakter kontrasztnak), Drax a kicsit lassú felfogású, Mordály az érzéketlen, Groot pedig csak annyit képes mondani, hogy "én vagyok Groot".

Forma: Földön kívül játszódik, ezért túl van tolva benne az animáció, de az volt az érzésem, hogy nem is törekedik élethűségre, ugyanakkor a stilizáltságtól meg messze volt. Ezen túl nem nagyon tudok mit mondani róla, annyira semmilyen. A történetből adódóan fontos szerepet kap a 80-as évek zenéje, ami kétségtelenül ad neki egyfajta hangulatot, de nekem nem igazán illettek ezekhez a jelenetekhez a dalok, a Deadpool ebben is jobb volt. A drámaiság sem illett bele a sok akcióval, gyorsan haladó történethez, így amikor a színészek nagyon érzelmesek próbáltak lenni, súlytalan volt.

Élmény: Nálam nem igazán működtek a poénok: hülye az a világ, ahol kb. minden angolszász alapú, mégse értik a kulturális alapvetéseket vagyis pontosabban szelektíven értik, ha a poén úgy kívánja. Drax és Groot személyisége is több lehetőséget rejtett magában, a Bosszúállókban ez már jól működött. Na és persze a szerelem és a barátság is túl gyorsan jöttek a semmiből, nem éreztem megalapozottnak őket. Nagyon felszínesen nézve szórakoztató, de egy kicsit megkapisgálva ezt a felszínt már bosszantott. De el tudom képzelni, hogy az egy kaptafára készített Marvel-filmek után ez egy felüdülést jelentett a komolytalanabb hozzáállásával.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk a Bosszúállókon kívül: Zoe Saldana (A Karib-tenger kalózai, Avatar), Vin Diesel (Ryan közlegény megmentése), Djimon Hounsou (Gladiátor), John C. Reilly (Boogie Nights, Az őrület határán, Magnólia), Glenn Close (A szerencse forgandó), Benicio del Toro (Közönséges bűnözők, Blöff), Josh Brolin (Kincsvadászok, Nem vénnek való vidék), Peter Serafinowicz (Haláli hullák hajnala), Laura Haddock (Amerika Kapitány), Christopher Fairbank (Batman), Tom Proctor (12 év rabszolgaság), Spencer Wilding (Harry Potter, Batman: kezdődik), Nathan Fillion (Ryan közlegény megmentése)
  • A galaxis őrzői eredetileg egy 1969-es képregényben tűntek fel, 1976-tól lett saját képregényük, de akkor még más felállással (Yondu ennek tagja volt). Hosszú szünet után 2008-ban tértek vissza új felállással, ebből készült a film.
  • Drax eredetileg egy erős testben újjászületett ember, akinek Thanos ölte meg a családját. Groot a legrégebbi, 1960-as és akor még gonosz volt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7515343392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása