Artúr filmélményei

Germinal (1913)

2019. december 28. 08:32 - Liberális Artúr

Rendezte: Albert Capellani
Műfaj:
néma
Főbb szereplők:
Henry Krauss, Jean Jacquinet, Paul Escoffier, Dharsay, Sylvie

Megjelenés: 1913, Franciaország
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB:
6,9
Ajánlott írás:
http://uwfilmies.pbworks.com/w/page/4660024/Germinal-1913
Műsoron
: -

Előzmények: Albert Capellaniról (1874-1931) már volt szó, le Bargytól tanult színészetet, 1905-ben került a Pathehoz, amikor a cég elhatározta, hogy magasabb esztétikai szintre emelik a filmművészetet és "bevásároltak" hozzá megfelelő embereket. Később az Egyesült Államokban folytatta a filmezést, elsősorban irodalmi műveket dolgozott fel.

A film: A történetben a hirtelenharagú Lantier (Henry Krauss) sokadik helyről rúgatja ki magát feletteseivel való konfrontálódása miatt, nem sokkal később egy bányában talál munkát, ahol bércsökkentés miatt a munkások sztrájkot hirdetnek... Zola 1885-ös regénye a munkásosztály jellemző nehézségeit mutatja meg, amiben kicsit kívülálló-résztvevő Lantier karaktere, akinek révén megismerhetjük egy bányászcsalád és egy bánya életét. A regényt nem olvastam, de a film egyoldalúan mutatja be a bánya helyzetét és a két fél nagy egymásratalálása is annyiban merül ki, hogy ha mentésről van szó, akkor képesek együttműködni (és szintén életszerűbb és szembemegy a klisékkel, hogy a sortüzelő hadsereg nagyon nem örül a sztrájk szétverésének). Megvalósításában a bánya nagy gépeinek működése idézi elő némileg a Metropolist, egyébként érdektelen, de a színészi játék már sokkal kifinomultabb a megszokott teátralitásnál, és a képek sem a szövegek illusztráció, annál többet nyújtanak. Ez már rendes némafilm rendes témával.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk: Henry Krauss (Napoleon)
  • A cím a francia forradalom egyik újonnan elnevezett tavaszi hónapjára utalva reményt, új kezdetet jelent.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5515345894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása