Artúr filmélményei

Komótos gyalogosok, felül nyitott buszok és könnyű, kétkerekű lovaskocsik (1889)

2020. január 03. 07:21 - Liberális Artúr

Rendezte: William Friese-Greene
Műfaj:
aktualitás, néma, rövid
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1889, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 1 perc
IMDB:
5,3
Ajánlott írás:
-
Műsoron
: -

Előzmények: Az első sikeres filmek megjelenése előtt jópáran kísérleteztek a technológiával, akikről eddig nem nagyon esett szó, pedig elengedhetetlen szerepük volt a létrejöttében. Az egyik ilyen a brit William Friese-Greene (1855-1921) volt, aki fotósgyakornokként kezdte, menetrendszerűen jöttek a diavetítők, majd miután ráérzett, hogy a celluloidban van a jövő, sikeresen elkészítette 1889-ben az első kameráját. Sosem állt igazán nagy nyilvánosság elé, de folytatta veszteségek árán is a kísérletezést, és 3D-s, valamint színes technológiákat is kidolgozott. Életéhez illően egy filmes gyűlésen kapott halálos szívrohamot, miközben veszekedő feleket próbált csitítgatni.

A film: Elvileg ez egy fél perc körüli felvétel, de csak ez a pár másodperc maradt meg belőle, de kétlem, hogy sokat adott volna hozzá az elveszett rész. Ez az első celluloidra forgatott film (Le Prince papírt használt) és egyben az első londoni is. A viszonylag közeli képek miatt érdekes látni a korbeli forgalmat, öltözékeket.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9315369028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása