Artúr filmélményei

Lázadás a Bountyn (1935)

2020. május 06. 16:50 - Liberális Artúr


Rendezte: Frank Lloyd
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Charles Laughton, Clark Gable

Megjelenés: 1935, Egyesült Államok

Hossz: kb. 2 óra

IMDB:
7,7

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/lazadas-a-bountyn-mutiny-on-the-bounty/movie-36918

Cselekmény: 1787, Anglia. Tudományos expedíció indul Tahitire, melynek tagjai erőszakkal besorozott átlagemberek, Christian hadnagy (Clark Gable), a tengerészcsaládból származó Byam kadét és a könyörtelen Bligh kapitány (Charles Laughton). Bligh szigorúan ragaszkodik a szabályokhoz,mindent a lehető legszigorúbban büntet, és akkor is végig kell vinni például a korbácsolást, ha történetesen a büntetett már rég meghalt. Nem csoda, hogy Byam és a legénség is sokkal inkább a szintén szigorú, de jóval megengedőbb Christian felé húz, aki rendre összetűzésbe kerül a kapitánnyal. Különösen akkor, amikor rájön, hogy a kapitány a legénységen spórolva igyekszik gyarapítani magánvagyonát...

Téma: Mélyebben szerintem felesleges belemenni, ez mégiscsak egy kalandfilm, de alapvetően a hatalomgyakorlásról és a hatalomhoz való hozzáállásunkról szól, ami szerint a szigor elfogadható, de tisztességesnek és arányosnak kell lennie.

Tartalom: A szigort/jog szoros betartását már első, kényszersorozásos jelenet is mutatja. Ekkoriban joga volt a tengerészetnek a férfiakat egyszerűen elvinni hajóra, a család gyakran nem is tudta, mi történt hozzátartozóikkal. Ennek során ismerjük meg pár fontosabb mellékkarakterünket, akiknek a szerepe az lesz, hogy igazságatalnságok érjék őket. Őket Christian fogdossa össze, azaz tőle sem áll távol a zsarnoki hozzáállás, ugyanakkor ő nem büntet kíméletlenül, megértő a legénységgel szemben. Nem úgy a rettegett Bligh, aki a legkisebb szabálytalanságot is a lehető legkeményebben torol meg. Erre a legjobb példa az első büntetés, amikor a kimért korbácsütéseket akkor is végigviteti, amikor a büntetett már rég meghalt. Ugyanakkor kétségtelenül rend van a hajón és sikeresen működik minden, ami legjobban egy szélsőséges helyzetben jön jól, amit nem spoilerezek el. De sajnos elontják a karaktert és valóban gonosszá teszik azzal, hogy legénysége ellátásán spórolva próbálja megszedni magát. A néző szemszögét az előkelő tenegerészcsaládból származó, első útjára induló Byam képviseli, aki egyrészt megértő a legénységgel szemben, másrészt feltétlen engedelmességgel van a kapitány irányába. Míg Christan szembemegy a hatalommal, Byam annak keretein belül próbál ellenkezni vele. hasonló a szerepe, de dramaturgiailag ellenpontként szolgál a Tahitin játszódó rész, ahol megszabadulunk Bligh szorító törvényeitől (a karakter magai is teljesen eltűnik) és megjelenik a szokásos ősközösségi tisztaság a civilizáció korlátaival szemben (ld. pénz).


Forma: Van, hogy jól látható a vetített háttér, ami főleg annak tükrében zavaró, hogy valódi hajót, valódi helyszíneket használtak, és ezek simán jobbak  mai animált megoldásoknál még így lassan száz évvel később is. A szereplők és a hajó együtt hullámzanak a tengerrel, szóval az illúzió megvan. A hajó indulásakor a felfokozottizgalmakat meglepően modernen ábrázolja a gyors vágásokkal, van pár naturalisztikusabb kép, de összességében nem hemzseg a kreatív megoldásoktól. A színészek többnyire rendben voltak, bár Byam végső monológjánál elröhögtem magam, annyira túltolta.

Élmény: A tenger miatt adja magát a Tabu és Az arani ember összehasonlításnak, és sajnos mindkét esetben a tenger jóval erősebb karakter volt, mint itt, de végülis nem ez volt a film fókusza. A hatalom kérdésének esetében sokkal erősebb lett volna a néző dilemmája, ha Bligh egyszerűen csak a végletekig szigorú, de nem gonosz. Kalandfilmként izgalmas.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Charles Laughton (A kereszt jele, A vád tanúja, Spartacus)
    • Clark Gable és Wallis Clark (Ez történt egy éjszaka, Elfújta a szél)
    • Herbert Mundin, Ivan Simpson és Crauford Kent (Robin Hood kalandjai)
    • Eddie Quillan (Érik a gyümölcs)
    • Donald Crisp (A Pig Alley testőrei, The Mothering Heart, Egy nemzet születése, Türelmetlenség, Letört bimbók, Hová lettél drága völgyünk)
    • Spring Byington (Az élni vágyó aszony)
    • Douglas Walton (Frankenstein menyasszonya, A kaméliás hölgy)
    • Ian Wolfe (A vád tanúja)
    • Pat Flaherty (Modern idők, Pénteki barátnő, Érik a gyümölcs, A diktátor, Életünk legszebb évei, Sierra Madre kincse)
    • Alec Craig (Lenni vagy nem lenni)
    • Dick Winslow (Airport)
    • James Cagney (Fehér izzás)
    • David Niven (Az élni vágyó asszony, Diadalmas szerelem, 80 nap alatt a föld körül)
  • Törióra: Ahogy a filmben, úgy a valóságban is a Bounty hajó 1787-ben indult útnak, hogy Tahitiről kenyérfát vigyen a Karib-térségbe, hogy olcsóbban tudja táplálni rabszolgáit. 10 hónap alatt értek Tahitire, 5 hónapig maradtak ott.
  • A lázadás az indulás után pár héttel tört ki, miután a tahiti, lazább napokhoz szokott legénység nehezen tudott újra alkalmazkodni a fegyelemhez. Addig Bligh valójában az átlagnál még talán kevésbé is volt szigorúbb, ám ezután egyre gyakoribbá váltak a korbácsolások és különösen Christiant szidta le mindenért. A lázadás erőszakmentes volt és kb. a legénység fele maradt hűséges.
  • Bligh ezután valóban mintegy másfél hónapig hánykolódott csónakjával a tengeren, mire ki tudtak kötni. A lázadók eközben kettéoszlottak: nagyobb részük Tahitin maradt, kilencen Christian vezetésével továbbálltak és 1790-ben letelepedtek a Pitcairn-szigeteken néhány elrabolt tahitivel. A Tahitin maradtakat 1790-ben elfogta az utánuk küldött hajó.
  • Bligh temperamentuma a későbbiekben is gondot okozott neki, így nem futhatott be nagyobb karriert. A Byam alapját képező Heywood tisztes pályafutást tudhatott magáénak. A Pitcairn-szigetekre menekülők rövid időn belül megölték egymást vagy túltolták az alkoholizálást. Christiant 1793-ban ölték meg, az utolsó túlélő a dadogós férfi volt. Mivel ekkor a sziget lakatlan volt, lakóinak túlnyomó többsége a lázadóktól származik.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr215659400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Time Goes By · http://timegoesby.blog.hu/ 2020.05.06. 17:50:35

Ez egy nagy és jól sikerül project volt a maga idejében, még ha ma már a karakterizálsát máshogy is oldanánk meg, de nem véletlenül készült belőle annyi, szintén nagy költségvetésű remake.
süti beállítások módosítása