Artúr filmélményei

Amerikai anzix (1975)

2020. május 08. 03:37 - Liberális Artúr

Rendezte: Bódy Gábor
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Csutorás Sándor, Felföldi László, Fekete András

Megjelenés: 1975, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
6,2

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/amerikai-anzix-amerikai-anzix/movie-55

Cselekmény: 1865, Egyesült Államok. A szabadságharc bukása után számos magyar katona az amerikai polgárháborúban kötött ki, köztük Fiala őrnagy is, aki épp térképet próbál készíteni a a soros műveleti területről, de rátámad az ellenség, így visszavonul a táborba. Itt már várja egy vasúttársaság képviselője állást ajánlva neki a háború utánra. Fiala magával vinné Boldoghot (Fekete András) is, de neki honvágya van és hazamenne Magyarországra. Ekkor találkozik a titokzatos Vereczkyvel (Cserhalmi György) is...

Téma: Mindenféle okos írások mindenféle okos dolgokról írnak, persze szokás szerint konkrétumok nélkül, úgyhogy nem vagyok hajlandó elfogadni "naon komoj" meglátásaikat, ha azok egyszer nem tűntek fel nekem. Ami biztos, három különböző mentalitású magyar menekültet láthatunk, akik hozzáállásuknak megfelelően folytatják útjukat a háborúk után.

Tartalom: A történet Fiala köré összpontosul, a '48-as magyar katonáról, aki most az amerikai polgárháborúban térképészkedik láthatóan profi módra. Elégedett vele felettese és zsíros fizetéssel megkeresik egy vasúttársaságtól is, így az ő élete rendeződött Amerikában. Társának, Boldoghnak is lenne hely, de ő hazavágyik, akár ha harcolnia kell, akár ha amnesztiáért könyörögnie. A harmadik kiemeltebb magyar a vakmerő Vereczky, az ő alakja számomra kissé megfoghatatlan volt, talán ő csak katonaként képes élni (és meghalni). Egy kocsmai jelenetben több magyart is megismerhetünk még öviden, vannak köztük németes előkelőbbek, asszimilálódó kovbojok, de mindenképpen lassan elhalványul mindenki identitása. Ennek legjellemzőbb kifejezőeszköze a nyelv, amit már egymás között is keverve használnak, de pl. a kártáynál és a pakli féli magyar, félig francia. Természetesen felmerülhet a párhuzam az 1956-os menekültekkel is, de nem utaltak rájuk kifejezetten.

Forma: Az anzix a német "képeslap" szóból ered, a történet alapja pedig emigrált magyarok naplói és egyéb írásai, ennek megfelelően sok a táborbéli életkép, mégha ezek nem is képeslapszerűek. De a legjellemzőbb látványelem az, hogy "korabelire" próbálták alakítani a filmet, azaz a felvétel után erősen megdolgozták és olyan benyomást kelt, mint a korabeli, megrongálódott fotók gyakran túl erős fénnyel, szakadással, hiányzó részletekkel, torz hanggal. (Ami egyébként nem is lehet más, mint a szintén nemzetközi Liszt.) A kamera gyakran veszi fel Fiala térképész eszözének nézőpontját, mintegy felmérve embereket is, a tábori jelenetekben pedig direkt úgy követi Fialát, hogy lássuk közben a mindennapos életet: a sebesülteket, a konyhát, a nőkkel erőszakoskodó katonákat. A legjobb persze az, amikor a hintához rögzítik, de hát láttunk már ilyet.

Élmény: Különleges, utólag megdolgozott képi világa kicsit emlékeztet az Aszályra, de annyira azért nem erős. A '48-as magyarok utóélete baromi érdekes téma, kár, hogy keveset foglalkoztak velük, pedig végigharcolták világszerte az 1850-1860-as éveket és már csak Bem vagy Kossuth miatt is fontos lehetne. Ez a film megvillantotta, hogy milyen lehetőségek, életutak álltak előttük, de számomra nem tudta elég érdekesen tálalni.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Cserhalmi György (Még kér a nép)
    • Fekete András (Werckmeister harmóniák)
    • Latinovits Zoltán (Szegénylegények, Csend és kiáltás, Szindbád)
  • Színészdinasztiák: Latinovits Zoltán élettársa Ruttkai Éva;
  • Fiala János létező személy volt, 1822-ben született, a szabadságharc után Bemmel Törökországba ment annak haláláig, majd 1851-ben Amerikába költözött, ekkor tanulta meg a térképészetet. 1911-ben halt meg. Itt olvasható emlékirata.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5615661980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása