Artúr filmélményei

Örökbefogadás (1975)

2020. május 09. 10:44 - Liberális Artúr

Rendezte: Mészáros Márta
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Berek Kati

Megjelenés: 1975, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,3

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/orokbefogadas-orokbefogadas/movie-1937

Cselekmény: Kata 43 éves, szeretne végre gyereket. Férje már meghalt, évek óta egy nős férfi (Szabó László) szeretője, aki érthető módon nem támogatja a javaslatot. Eközben a közeli nevelőinézetbeli, kamasz Anna, mivel tudja, hogy Kata egyedül lakik egy kétszobás házban, megkéri, hogy pasijával hadd találkozzon nála. Kata ezt először visszautasítja, ám amikor egy nap Anna megszökik az intézetből, megengedi, hogy nála aludjon...

Téma: Vagy nem vagyok jó formában mostanában vagy a filmek nem túl segítőkészek, de magamtól nem jöttem volna rá, amit a leírásokban találtam, hogy itt arról van szó, hogy függő nők a saját kezükbe veszik a sorsukat. Pedig logikus, csak nekem ennél egy kicsit egyértelműbben kell fogalmazni.

Tartalom: Végig Katát követjük, aki az elején egy orvosi vizsgálat során felmond minden lényeges infót magáról: egyedül él, szeretője van és gyereket szeretne, akit akár egyedül is felnevel. Később megtudjuk, hogy volt férje, de meghalt, nemrég pedig anyját is elvesztette, így vált teljesen függetlenné. Szeretője, Jóska családos, a szeretői viszony mindkettőjüknek megfelel, legalábbis amíg Kata nem akar gyereket. Hiába mondja, hogy Jóskának semmi köze nem lenne hozzá, a férfi érthető módon parázik a dologtól. A férfi így lassan hanyagolni kezdi Katát és ezzel a nő teljesen függetlenedik. Az ő ellenpontja Jóska felesége, aki teljes függésben van Jóskától. Kata életébe a változást az intézeti Anna hozza, akiről szülei lemondtak, mert sokat csavargott, de az intézetből is szabadulna azzal, hogy hozámenne barátjához feleségül. A két nő jól jön egymásnak, Kata ugyanis megtapasztalhatja a nevelést, Anna pedig megkapja a szabadságot Katától (kimehet vele az intézetből, hagyja rendelni étteremben). Nem spoilerezem el a végét, hogy mi történik, de mintha mindkét nő ráeszmélne, hogy elvesztették újra függetlenségüket.

Forma: A legjellemzőbb látványelem a sok arcközeli és amúgy is Kata van szinte mindig középpontban, ettől intim lesz a hangulat, de azért nem veszi fel annyira a főszereplő nézőpontját, mint pl. a Saul fia. Azt hiszem tudatosan akart szürke, unalmas, egyhangú lenni a képi világ. A karakterek egyszerűsége miatt a színészi játék egy fadarab eszköztárát vonultatja fel, persze a többség amatőr volt, Kata karakterében meg azért még így is látszódott némi érzelem, de nem segített rajta a monoton beszédhang sem. A zene természetes környezetből jött, amikor étteremben voltak, egyébként semmi.

Élmény: Kétségtelenül életszagú és van értelme, de nem nagyon tudok mit kezdeni az olyan filmekkel, ami nem próbál valamilyen szinten érdekes lenni. Ez lehet az én hibám, végülis az életben sem vagyok túl talpraesett, hoyg meglássak összefüggéseket irányítás nélkül.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Szabó László (Éli az életét, A kis katona, Bolond Pierrot, Csend és kiáltás, Week-end)
    • Kádár Flóra (Körhinta, Szerelmesfilm)
    • Szigeti András (Fényes szelek, Még kér a nép)
    • Boross János (Anna apja) egy évvel a film után, 1976-ban 52 évesen elhunyt
    • A rendező és az Annát alakító színész is árvaházi gyerek volt.
    • Mészáros 1931-ben született, baloldali művész apjával 1936-ban a fasizmus elől a Szovjetunióba menekültek, de az apa rosszabbul járt, mert 1938-ban valamiért váratlanul letartóztatták és kivégezték. Rövidesen Mészáros anyja is meghalt, így került szovjet árvaházba, majd 1946-ban vissza Budapestre. 1958-ban összeházasodott Jancsóval, 1968-ban rendezte első filmjét, ezzel ő lett az első magyar rendezőnő, ezen 1975-ös filmjével pedig az első rendezőnő, aki megnyerte a berlini fesztivált.

    Szólj hozzá!

    A bejegyzés trackback címe:

    https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3415662272

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása