Artúr filmélményei

A Föld egyhatoda (1926)

2020. június 13. 23:43 - Liberális Artúr

Rendezte: Dziga Vertov
Műfaj:
néma
Főbb szereplők:
-

Megjelenés: 1926, Szovjetunió

Hossz: kb. 1 óra

IMDB:
7,3

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-fold-egyhatoda-shestaya-chast-mira-a-sixth-part-of-the-world/movie-114354

Cselekmény, téma, tartalom: A dokumentumfilm az erkölcsileg züllött Nyugat képével indít (tánc, szex, rasszizmus), majd ellentétbe állítva vele, megmutatja, hogyan dolgoznak a Szovjetunió változatos népei a kirgizektől a szamojédekig azért, hogy mezőgazdasági termékeikkel gépeket vegyenek a gépgyártáshoz, azaz hogy önállóak legyenek. Hosszasan láthatjuk, ahogy az álaltokat, növényeket feldolgozzák, illetve ahogy országszerte terjednek Lenin tanai és utat törnek, mint a róla elnevezett jégtörő hajó. Viszonylag nagyobb szeletet kap a vallás is, mint elavult szokás, amit már meghaladott a kommunizmus: az eltakart arcú muszlim nő leveti kendőjét.

Forma: Ez eddig nem túl izgalmas, de meglepően modernen használják ki a feliratokat, először már-már Godard előérzetem volt, ahogy folyamatosan megszólítja a filmen lévőket, majd magukat a nézőket is a "te!" felkiáltással. Olyan gyakran szakítják meg az illusztráló képeket a feliratok, hogy zenei ritmust adnak a filmnek. Mondanom sem kell, sokat játszanaka a vágások tempójával és montázsokkal, de van osztott képernyő és áttűnések is, mind egy-egy gondolat közlését érzékeltetendő (pl. osztott képernyőn mutatott lovaskocsi és traktor jelzi a fejlődést). Ja, és van stop motion is, szóval nem véletlenül hasonlítják az Ember a felvevőgéppelhez, ebből a filmből látszik, hogy már majdnem készen áll a rendező rá.

Élmény: Szóval igen, ez már az Ember a felvevőgéppel kistestvére, csak épp tartalmában nem túl erős, de képben már megvan benne minden készen. És azért nem volt semmi látni azt se, mennyire sokszínű volt a Szovjetunió etnikailag. Bő egy órában azért hosszú, sokkal rövidebb is lehetett volna.

Érdekességek:

  • Vertov megbízása nem egészen egy ilyen film volt... a szocialista külkereskedelemről kellett volna dicshimnuszokat zengenie, ráadásul költségek a végére megduplázódtak, így kirúgták a rendezőt.
  • Kicsit gyanúsnak tűnt ez az egyhatod, ezért utánaszámoltam, de valóban, a Szovjetunió területe nagyjából a világ hatodát tette ki. (Off: meglepetésemre az Egyesült Államok, Kanada és Kína is közel egyforma méretűek, India csak ezek harmada.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr315804968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása