Artúr filmélményei

Angi Vera (1979)

2020. július 01. 23:34 - Liberális Artúr

Rendezte: Gábor Pál
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Pap Vera

Megjelenés: 1979, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,0

Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/angi-vera-angi-vera/movie-7389

Cselekmény: 1948. Vera fiatal, naiv ápoló, elköveti azt a hibát, hogy kifakad egy politikai rendezvényen, hogy nem túl ideálisak a kórházi körülmények és semmi nem változott az előző rendszerhez képest. Az igazgató persze mérges, a párt azonban lecsap rá és elviszi a pártiskolába. Csoporttársai tapasztaltabbak nála, de egyáltalán nem karótnyeltek, hanem élvezik az életet - különösen Mária - , ami ki is veri a megkeseredett, idősebb Annánál (Pásztor Erzsi) a biztosítékot.  Vera mindenkivel megértő, csak azt viseli nehezen, ha a fiatal tanárról, Istvánról beszélnek rosszakat...

Téma: A ménesgazdához hasonlóan névleg a Rákosi-rendszer (kezdete) kapja meg a magáét, de persze simán ráhúzható bármelyik puhább diktatúrára, ahogy az embereket megpróbálják megtörni és biorobottá degradálni az iskolában. Ennek esik áldozatul Vera is, aki túl naiv vagy nem elég okos ahhoz, hogy észrevegye, mi történik vele.

Tartalom: Az egész abból vezethető le, hogy Vera annyira fiatal, hogy együtt fedezi fel velünk a rendszert és válik felnőtté és a rendszer részévé. Ezért mer még felszólalni a kórházigazgató ellen és ezért megértő mindenkivel szemben. A két pólust Mária/István és Anna képviselik: előbbi kettő az emberarcú szocializmusért küzd, ami humanistább jellemükben is megmutatkozik, míg Anna már megkérgesedett az idők során és a legkisebb szabálytalanságot (nem jogi értelemben) is rossznak látja. Vera eközben naivan együttműködik mindkét oldallal, hiszen nem érzi még, hogy Anna/a párt elnyomó. A legdurvább jelenet a filmvégi számonkérés, ahol a diákokat leteremtik akkor is ha túl aktívak és akkor is, ha nem. A lényeg, hogy megtörjék őket a nyilvános megaláztatással.

Forma: Erről keveset tudok írni. A film színvilágát szokták kiemelni, hogy vörösbarnás egyhangúságában a kommunizmus rátelepedését érzékeltetik a világra, de ezen kívül nem volt más markáns képi elem. A zene zavaróan elektronikus volt, a főbb színészek nekem kicsit sokak voltak vagy épp kevesek.

Élmény: Nem fogott meg különösebben a film bár a számonkérés jelenet kellően undorítóra sikerült, hogy emlékezetes legyen. Azon filmek közé tartozik, amely már viszonylag nyíltan bírálhatta a Rákosi-rendszert, de láttunk már hasonlót jóval korábbról is érdekesebb kivitelezésben.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Pásztor Erzsi (Tűzoltó utca 25, A ménesgazda)
    • Horváth László (Szegénylegények, Fényes szelek, Még kér a nép)
    • Halász László (Körhinta)
    • Kádár Flóra (Körhinta, Szerelmesfilm)
    • Gyimesi Pálma (A tizedes meg a többiek)
    • Koszta Gabriella (A ménesgazda)
    • Németh László (Fényes szelek)
  • Színészdinasztiák: Győry Fanciska férje Végvári Tamás;
  • Szabó Éva (Mária) a rendező felesége volt.
  • Szilágyi István idén hunyt el 82 évesen, miután fia meggyilkolta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9715971768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása