Artúr filmélményei

Roncsfilm (1992)

2020. augusztus 07. 19:31 - Liberális Artúr

Rendezte: Szomjas György
Műfaj:
szatíra, vígjáték
Főbb szereplők:
Szirtes Ági, Mucsi Zoltán, Gáspár Sándor, Szőke András

Megjelenés: 1992, Magyarország

Hossz: kb. 1,5 óra

IMDB:
7,0

Ajánlott írás: https://retromagyarfilmek.blog.hu/2020/03/29/szomjas_gyorgy_roncsfilm_vagy_mi_van_ha_gyoztunk
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/roncsfilm-roncsfilm/movie-2131

Cselekmény: Sánta Gizi nevéből adódó járási nehézségei miatt egy alkalommal elesik és képtelen felállni. Szerencsére arra jár a szerencsejátékos Kapa (Mucsi Zoltán), felsegíti, amiért hálából Gizi azonnal kirakja addigi albérlőjét, Gézát és helyére veszi Kapát. Géza bosszúból rablótámadást színlelve visszamegy, de az akció balul sül el és Gizi, valamint a házmester Béla megfutamítja...

Téma: Az Édes Emma, drága Böbe párja abban az értelemben, hogy ez is a rendszerváltás idején mutat korképet egy bizonyos csoportról, ami ezúttal a nyócker legalja rétege. Szociográfia helyett azonban inkább humorosabb történetekre helyezi a hangsúlyt.

Tartalom: Ennek megfelelően epizodikusabb szerkezetű, nincs vezérfonal. A helyszín egyetlen lakóház és környéke. Első helyszínünk a kocsma, aminek falát ledöntve jutnak be hajnalban az alkoholista vendégek, párhuzamot vonva a berlini fal leomlásával. Az epizódokat valós bűnűgyi jelentések ihlették, ebből kitalálható, hogy állandó verekedéseknek lehetünk szemtanúi, ami állandó késelésekben végződik. A főbb szereplők Gizi és Kapa, akiknek a szakítása gyilkosságban végződik; Géza, akit Kapa kitúr, ezért rablótámadást indít Gizi ellen, illetve összeverekszik egy taxissal; valamint Béla a házmester, aki idegösszeonlást kap és túszul ejti saját feleségét. De tulajdonképpen minden szereplő hasonló jelentőségű. A karakterek ösztönlények, részben ez a humor (és a tragédia) forrása, részben az, hogy igyekeztek abszurdabb eseteket megfilmesíteni, mint pl. a rejtős jelenet, ahol a vendég késsel a hátában megy kocsmázni. Ami kicsit sem vicces, az a magyaros börleszk, azaz a verekedések, ami kb. azt a színvonalat hozza, amit általános iskolások szoktak csinálni, ha kamera kerül a kezükbe. Ugyanez igaz a nőkre is, egyetlen funciójuk a csöcs meg a pina. Pedig az író ekkor már 50 volt, nem 10. A párbeszédek gyakran nagyon bénák voltak, de ez részben abból adódott, hogy sokat improvizáltak a hiányos forgatókönyv miatt.

Forma: Formailag már jobb volt, a szalagot pl. rendszeresen roncsolták, hogy rossz minőségű VHS-re hajazzon. hasonló célt szolgálhatott a színes megvilágítás és a sok dőlt szög is. Állandóak voltak a reklámbevágások képben és hangban is, hogy álomviláguk ellenpontozza a környék nyomorának valóságát. Visszatérő humoros elem volt a film születésének körülményeiből adódó, bűnügyi riportszerű megszólalás, amelyeket egyes verekedések után rendőrösen megfogalmazva adtak elő a szereplők a kamerának, gyakran azonban a látottakat tagadva vagy jelentősen módosítva. A színészek egy része amatőr volt, de végülis nem vallottak szégyent, azt viszont el sem tudom képzelni, hogy sikerült annyi nagy nevet is leszerződtetni. A zene többnyire a verekedések börleszk-jellegét hivatott alátámasztani, de mivel azok voltak a leggyengébb részek, ez nem tett jót a zenének sem.

Élmény: Ennyire még nem utáltam magyar filmet a projektem során, tényleg olyan volt, mintha tízévesek ökörködtek volna benne. Persze ha valakinek bejön ez a fajta humor, akkor biztos élvezni fogja. De annál is fájóbb, mert az alapkoncepció nem volt rossz egyáltalán, ügyesebb hangsúlyokkal (abszurd helyzetek vs verekedések) sokkal jobb film lett volna.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk:
    • Mucsi Zoltán (Édes Emma drága Böbe)
    • Andorai Péter (Bizalom, Mephisto, Egymásra nézve, Az én XX. századom, Édes Emma drága Böbe)
    • Blaskó Péter (Fényes szelek)
    • Pap Vera (Angi Vera, Fehérlófia)
    • Ujlaki Dénes (Amerikai anzix)
    • Lázár Kati (Szürkület, Werckmeister harmóniák)
    • Bánsági Ildikó (Szindbád, Bizalom, Mephisto, Napló gyermekeimnek, Egymásra nézve, Napló apámnak anyámnak, Édes Emma drága Böbe)
    • Reviczky Gábor (Egymásra nézve)
    • Kádár Flóra (Körhinta, Szerelmesfilm, Örökbefogadás, Angi Vera)
    • Derzsi János (Őszi almanach, Szürkület, Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A torinói ló)
  • Színészdinasztiák: Lázár Kati élettársa Jordán Tamás;
  • Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó, valamint Cserna Antal és Szalay Krisztina férj és feleség
  • A Gólya kocsma ma is áll, igaz, pár éve elköltöztek kicsit arréb.
  • A lakóház épülete a Szigony utca 24. volt, amit persze már elbontottak.
  • 2016-ban megpróbálták közösségi alapon elkészíteni a második részt, de nem jött össze.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9016104716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása