Artúr filmélményei

Holdkelte (1979)

2020. december 09. 20:32 - Liberális Artúr

Rendezte: Lewis Gilbert
Műfaj: kém
Főbb szereplők: Roger Moore
Megjelenés: 1979, Egyesült Királyság
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,3
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/james-bond-holdkelte-moonraker/movie-24341

Cselekmény: Valakik elrabolnak egy űrhajót, ami azért ciki a briteknek, mert ők vigyáztak épp rá. Azonnal szólnak is Bondnak, hogy rögvest deírtse ki, mi történt. Bond előbb az Egyesült Államokba utazik, ahol az űrhajót gyártották, és mivel a tulaj, Drax (Michael Lonsdale) már itt az életére tör, Bond gyanúja némi kutakodás után Olaszországba vezeti. Itt felfedez egy titkos, halálos mérget gyártó laboratóriumot. Mivel Drax itt is lebukott, Brazíliába helyezi a gyártást, így Bond oda is követi...

Téma: Bár a Bond-filmek mindig a túlzó szórakoztatásról szóltak, ezúttal az eddigi filmek ismerete alapján két tendencia mégis kiemelkedik, amit nevezhetnénk akár témának is a korábbi filmek tükrében: először is a nők már nem csupán csinibabák, hanem egyenértékű játékosok, ami nyilván a másodikhullámos feminizmus megjelenése. Másodszor sokkal szorosabbá vált az együttműködés az amerikaiak és a britek közt, és még a szovjetek is inkább partnerek, ami meg egy békésebb világfelfogásra utal a durvább hidegháború helyett (noha az 1970-es évek még korántsem volt békés).

Tartalom: A cselekménybe ugye szokásosan nincs értelme belemenni, hiszen a szórakoztatásról szól az egész: van sok akció, szerelem, humor, izgalmak, egy világraszóló, ördögi mesterterv, ahol azért a lényeg nem a felderítésén van, hanem a megakadályozásán... stb. Fentebb említettem, hogy Bondnak ezúttal már van egy közel egyenértékű amerikai nőtársa is, akit már nem csupán megmenteni (és megfektetni) kell, hanem akár épp ő menti meg párszot főhősünket. A történet kissé vegyes volt, egyes pontokon sokkal összeszedettebnek éreztem a korábbi Bond-történeteknél, máshol ugyanolyan szétesettnek. A történettel kapcsolatos kritikákat nem igazán értem, ez a sorozat mindig túlzóan, életszerűtlenül képtelen volt, sőt egyes részeken már egészen komolyan vette magát a történet és voltak drámai jelenetek, ami eddig egyáltalán nem volt jellemző.

Forma: A látványvilágban sincs változás abból a szempontból, hogy vannak autók, kütyük, fegyverek, alulöltözött nők. Az eleje durván jól indul, nem vagyok hozzászokva az ennyire profi és modern kivitelezésekhez, hiszen az elmúlt pár hónap filmjein mindig látszik, mi a trükk és mi nem; na itt gyakran előfordult, hogy nem ordított, részben azért, mert nem is volt trükk. Ilyen volt pl. az első jelenet, ahol konkrétan a repülőből kiugorva a levegőben verekednek egy ejtőernyőért. Nyilván nem a színész ugrott, de ez semmit sem von le az értékéből. Kimaxolták a szexi nők számát, az egzotikus helyszíneket, több volt a robbanás, mint eddig valaha, de a verekedések továbbra sem túl profik. Az utolsó harmad a Csillagok háborúja-láznak köszönhetően az űrben játszódik, ezt is láttam kritizálni, pedig a korához képest szerintem teljesen rendben van. Moore szerintem nem rosszabb Bond, mint Connery. A zene fel se tűnt, bár jó poén volt beletenni a 2001: űrodüsszeia és a Harmadik típusú találkozások fő motívumát.

Élmény: Szóval filmnek nyilván "gagyi", de az minden Bond-film, a funkcióját viszont tökéletesen betölti, máshogy talán nincs is értelme. Olyan ez, mint a kávé vagy a bor vagy filmes hasonlattal Tarantino, kicsit ismerni kell az élvezetéhez.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Michael Lonsdale (Out 1)
    • Bernard Lee (A harmadik ember, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Gyémántok az örökkévalóságnak)
    • Desmond Llewelyn (Kleopátra, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Gyémántok az örökkévalóságnak)
    • Geoffrey Keen (A harmadik ember, Doktor Zsivágó)
    • Lois Maxwell (Diadalmas szerelem, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Gyémántok az örökkévalóságnak)
    • Leila Shenna (A parázsló évek krónikája)
    • Walter Gotell (Afrika királynője, Oroszországból szeretettel)
  • Michael Lonsdale idén hunyt el 89 évesen
  • Eredetileg nem ez a film lett volna  soros, de a már említett Csillagok háborúja-őrület miatt egy űrben játszódóval kellett kijönni.
  • Spielberg szerette volna rendezni a filmet, de a producereknek nem kellett...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6116319970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása