Artúr filmélményei

Végzetes vonzerő (1987)

2020. december 12. 23:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Adrian Lyne
Műfaj: pszichológiai, thriller
Főbb szereplők: Michael Douglas, Glenn Close, Anne Archer
Megjelenés: 1987, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,9
Ajánlott írás: http://www.geocities.ws/paulinekaelreviews/f1.html
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/vegzetes-vonzero-fatal-attraction/movie-45946

Cselekmény: Dan (Michael Douglas) egy könyvkiadó ügyvédje, látszólag minden rendben van az életével szakmai és magánéleti szempontból is. Ám amikor felesége kislányukkal elutazik hétvégére a szüleihez, nem habozik túl sokáig azonnal lefeküdni egyik kolléganőjével, Alexszel (Glenn Close). Felnőttek, akik tisztában vannak a helyzettel és képesek kezelni azt, legalábbis Dan ezt gondolja, Alex azonban makacsabbnak és ragaszkodóbbnak bizonyul - és nem teljesen százasnak, mert az együtt töltött napok után búcsúzáskor felvágja az ereit kétségbeesésében. Szerencsére nem történik nagyobb baj és Alex megnyugszik, ám egy nap újra feltűnik Dan irodájában...

Téma: Talán a beleerőltetés példája, mindenesetre a Csak a pároddal nyomán azonnal beugrott az évszámot is figyelembe véve, hogy az AIDS jelentette veszély lehet a középpontban; a másik megfejtés a modern, feminista, karriert építő nő rémképe, hiszen ezek közül mindkettő veszélyt jelent a hagyományos, "erkölcsös" családi életre. De még lehet akár egyszerű tanmese is, hogy miért nem éri eg félrelépni.

Tartalom: Danék a tökéletes amerikai ideált éli, ügyvéd férj, szerető, támogató feleség, kisgyerek, családi ház. Ebbe kavar bele - és a történet első nagy hibája szerintem - , hogy Dan az első adandó alkalommal lefekszik egy kollégéjával. Látszólag nem tétovázik, és bár rákérdeznek a filmben is, nem válaszol, hogy mégis mi oka van rá, pedig ha megtette és így tette meg, akkor vélhetően nem az első eset vagy legalábbis komoly gondok vannak otthon. A baj beüt, Alex ugyanis nem akar lemondani a férfiről, hiába nem történt semmi komoly köztük. Gondolom ez lehet a félősebb férfiak rémálma, én legalábbis rettegek ennél kevesebbért is, pedig nem csaltam meg a feleségemet :D A másik problémás pontom Alex, akiről sintén nem tudjuk meg, hogy miért olyan, amilyen, pedig nyilván nem Dan volt az első hódítása. Tehát Alex mindenképpen egy zsigeri félelmet jelenít meg, csak a kérdés, hogy melyiket. Az AIDS kézenfekvő, de nem utal rá semmi; a feminista nőt azért tartják lehetségesnek, mert Alex egyedülálló, de sikeres nő, aki épp a hagyományos családi életre vágyik mindennél jobban. Végül sima erkölcsi tanmesének kell a legkevésbé magyarázat: ne csald meg az asszonyt, mert ki tudja, mi lesz belőle. Alex a probléma, akitől nem lehet megszabadulni, örökre a nyakadon marad, csakis a feleség tehet ellene. Az ilyen családi béke vs békétlenség jelképei a lakhelyek, a nyúl, na és persze a Pillangókisasszony.

Forma: Számomra a film egyik legnagyobb hibája a műfaja, amin erősen érződik az 1980-as évek horrorfilmjeinek hatása: a sok vér, a jump scare-ek. Olyasmi a bajom, mint A gyanú árnyékábannál, hogy sokkal hatásosabb és életszerűbb lett volna, ha sima családi drámát látunk és nem erőltetik bele a krimi-szálat. Az épp elég rossz Dannek, hogy nem száll le róla a szerető. De azért nincs miért szégyenkeznie, mesterien fokozza az elviselhetetlenségig a feszültséget azzal, amikor tudjuk, hogy mindjárt történik valami, de szándékosan elhúzzák a vihar előtti csendet, hogy aztán felgyorsítsák vagy párhuzam vágásokkal vagy a már említett jump scare-ekkel behozzák azt, amitől tartunk. A film végülis az Alexet alakító színésznőn áll vagy bukik és Close elég hitelesen hozta a csábítót annak ellenére, hogy nem egy klasszikus szépség, nem is tudtam előre elképzelni, hogy hogyan lesz ebből csábítás. A zene lehetett volna hangsúlyosabban a Pillangókisasszonyé.

Élmény: Nem is sejtitek, mekkora hőstett tőlem végignézni egy ilyen filmet, ugyanis nagyon nehezen bírom a lebukós hangulatúakat, legyen az megcsalás vagy bankrablás. Szóval ebből a szempontból erős élmény volt, de filmként ahogy írtam, szerintem hatásosabb lett volna, ha nem viszik el ennyire szélsőséges irányba, bőven elég lett volna az a horror, amit Alex léte jelent.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Michael Douglas (Bosszúállók)
    • Glenn Close (A szerencse forgandó, A galaxis őrzői)
    • Ellen Foley (Aranyoskám, A komédia királya)
    • Fred Gwynne (A rakparton)
    • Lois Smith (Twister, Lady Bird)
    • Mike Nussbaum (Sötét zsaruk)
    • Jane Krakowski (Családi vakáció, )
  • Meg Mundy 2016-ban hunyt el 101 évesen.
  • Eredetileg a befejezésben Alex öngyilkos lesz és Dant elviszi a rendőrség, ami egy nyomasztóbb, de reálisabb és értelmesebb választás lett volna, de a tesztközönség nem szerette és inkább a nézői igényeket kielégítő, hollywoodiasabb megoldást választották.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3116326140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása