Artúr filmélményei

A tangó lecke (1997)

2021. február 27. 23:59 - Liberális Artúr

Rendezte: Sally Potter
Műfaj: dráma
Főbb szereplők: Sally Potter, Pablo Veron
Megjelenés: 1997, Argentína
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,8
Ajánlott írás: https://www.latimes.com/archives/la-xpm-1997-dec-29-ca-3093-story.html
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-tango-lecke-the-tango-lesson/movie-43386

Cselekmény: Sally (azaz maga a rendező) épp legújabb filmjén dolgozik, de elakad vele. Egy alkalommal meglátja Pablot, a neves tangó-táncost (akit szintén önmaga alakít) és megszületik a gondolat, hogy vele és a tangóról fog forgatni. Részben tőle megtanul tangózni egészen magas szinten, és persze közben egymásba szeretnek...

Téma: Bár a rendező szerint a központi téma a két autonóm művész összecsiszolódása, ennél azért több van benne. Egyrészt mert személyes és ehhez még többször metakommunikál is, másrészt identitásról is beszél egy nemzetközi, művészetek közti világban.

Tartalom: Tizenkét "leckére" oszlik a történet, gyanítom, hogy ezek megfelelhetnek a tangó felépítésének, de nem értek hozzá. Kezdetben keveredik Sally filmje a "valósággal", ahogy épp írja; később a producerekkel van még egy önreflexszív beszélgetése, ami azért vicces, mert eléggé parodisztikusnak tűnik, holott a rendező elmondása szerint valóságos megbeszélés volt és még vissza is vett belőle, hogy ne tűnjön túlzásnak. A filmkészítés maga még nem is annyira önreflexszív, annál inkább, amikor konkrétan magukra utalnak vissza, de ezen felül még számos filmet felismerni vélek a musicalek hőskorából (Az apokalipszis négy lovasa, Ének az esőben, West Side Story, Jules és Jim... stb.). Szóval a tizenkét lecke során Sally és Pablo hol messzebb, hol közelebb kerülnek egymáshoz. Már érett felnőttek, nem akarják keverni a munkát a magánélettel, ami persze nem sikerül, de az igazi gondot az jelenti, hogy mindkettőjük a teljes önmegvalósításban hisz, márpedig a tangóba nem fér bele Pablónak, hogy Sally ne csupán kövesse, Sallynek pedig szintén nem fér bele, hogy Pablo ne kövesse vakon. Ezzel kapcsolatos részben az identitás kérdése, hiszen nemcsak önmegvalósításról van szó, de eltérő hozzáállásról is ("Pablót látják, Sally lát"), amire rátesz még egy lapáttal az irigylésre méltó világpolgárság, hiszen a filmben három helyszínen, három nyelven beszélnek teljes természetességgel. És szőrmentén még a vallás is megjelenik.

Forma: A film fekete-fehér, ebben csak Sally tervezett filmjének színes jelenetei kivételek. Nem látom indokoltnak a színtelenséget, de mindegy. Vannak művészfilmesebb megoldások (tükör, szembefény, szokatlan szögek), de alapvetően nem olyan izgalmas a képi világ, csak közepesen jó így. A táncokat Pablo koreografálta, és vannak jobbak (ha nem kontárkodnak bele oda nem illő zenével, a konyhai tánc simán toplistás lenne nálam), mint pl. az előadás, a reptéri búcsú vagy a négyes tangó, de több táncon meg nem érzek semmi kifejezőt (a hiba nyilván bennem van). A rendezőnek van ugyan profi táncos múltja, de azért figyelemre méltó teljesítmény így is. A színjáték viszont nem, hiszen egyikük sem színész. Nem voltak rosszak, de jók sem. (Sally védelmében: kényszerből, jobb híján játszotta el magát.)

Élmény: Korrekt film mind képileg, mind tartalmilag, de kevés az átütő erőhöz Tetszett? Nem, de azért sokkal jobb ezernyi más filmnél.

Érdekességek

  • Mivel erősen önéletrajzi ihletésű, a film, amin Sally dolgozott, 2009-ben végül elkészült Düh címen.
  • Hogy volt-e köztük valami, az titok, de az igaz, hogy Sally pillantotta meg Pablót 1993-ban a forgatókönyv írása közben egy tangóelőadáson.
  • A tangó a 19. század végén fejlődött ki argentin, kubai, uruguayi táncokból afrikai és európai hatásra.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4716437600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása