Artúr filmélményei

A férfiak évada (2000)

2021. június 17. 23:09 - Liberális Artúr

Rendezte: Moufida Tlatli
Műfaj: dráma
Főbb szereplők: Rabia Ben Abdallah, Sabah Bouzouita, Ghalia Benali, Hend Sabri, Ezzedine Gannoun, Mouna Noureddine
Megjelenés: 2000, Tunézia
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 6,7
Ajánlott írás: -
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-ferfiak-evada-la-saison-des-hommes/movie-85820

Cselekmény: Aicha Tuniszban él két felnőtt lányával Meriemmel és Emnával (Hend Sabri), valamint problémás kisfiával. Hogy nyugtassák a fiú idegeit, jobbnak látják hazaköltözni a nyugisabb Dzserba szigetére. Meriem friss házas, de már most bajok vannak vele, Emna pedig hegedűsként fontos előadásra készülne. Aicha férje és az apa, Said szőnyegkereskedő, külön él tőlük, de a szokások miatt nem váltak el. Ugrunk a múltba, amikor Aicha és Said friss házasok voltak. A férfiak a szigetről majd' egy évre Tuniszba mennek eladni a nők készítette szőnyegeket, és csak évente egyszer térnek haza pár hétre (innen a picit félrefordított cím). Rangidősként Said anyja (Mouna Noureddine) az "úr" a házban, aki igyekszik vigyázni a hagyományos rendre, ám ezt a szigort Aicha nehezen viseli...

Téma: Nem túl nehéz észrevenni, hogy Aicha és lányai életén keresztül a női-férfi kapcsolatok jelennek meg, a hagyományos és a modern felfogás - amely azonban nem feltétlenül jelent elnyomó férfiuralmat.

Tartalom: A történet szerkezete kissé kusza és nem segítenek benne túlságosan, hogy könnyű legyen elválasztani az idősíkokat. Én most hadd haladjak időrendben, mert egyébként felváltva ugrálunk múlt és jelen közt. Az alaphelyzet tehát egy hagyományos családmodell, ahol egy nagyobb család nőtagjai a szigeten, elzárva szőnek szőnyeget, míg férjeik évente egyszer hazautaznak pár hétre felvenni az árut, majd elutaznak a nagyvárosba az év többi részére. Őket csak alig látjuk, de sejthetjük, hogy másik életük, másik családjuk is van a városban, míg a szigeten hagyott nők epekedve várják őket vissza. Csakhogy a találkozások sem örömteliek, mert van, akinek haza se jön a férje, Aicha és anyósa pedig csak panaszkodni tudnak Saidnak. Aicha ugyanis már tanult nő, aki a házasság miatt hagyja abba az egyetemet és nehezen viseli szigorú anyósát. A kenyértörésre kettejük között akkor kerül sor, amikor az anyós nem akarja a lányokat iskolába engedni. Nagyobbik lányát, Meriemet kis híján megerőszakolják, ezért képtelen a szexre, de szerencsére férje már modern és megértő. Nem mellesleg ehhez a fejezethez kapcsolódik a film talán legkifejezőbb jelenete, amikor az amúgy kis híján magatehetetlen nagybácsi kezét az anyós megfogja és azzal üti meg Meriemet, amiért majdnem "szexelt" az erőszakoskodóval. Emna ezzel szemben már teljes mai nő, viszonya van egy nős férfival, de nem hajlandó rabigába hajtani a fejét, azaz nem akar sem megházasodni, sem szeretőként benne maradni a kapcsolatban. Ő elhagyja a jelképes szigetet.

Forma: Kevésbé izgi, nincsenek látványos megoldások, bár szívesen zoomolnak ki az egyébként többnyire emberközelibb távolságból, hogy nagyobb távlatba helyezzék az egyént. Ebből adódóan elsősorban a színészeken van a hangsúly, de ahogy említettem, az idősíkok váltakozását nem sikerült túl jól elválasztani, ennek fő oka pedig az, hogy ugyanazok a színészek játszák a fiatal házasokat és a középkorúakat is. Amúgy nem rosszul, csak na... Izgalmasabb képei a filmnek, amikor a hagyományos tunéziai házak belső falai osztják fel a teret. Zene alig van, így nem erős, pedig adja magát a hegedűjáték vagy egy népdal, de ezekből több kellett volna az erősebb hatás kedvéért, ami pl. A palota csendjében működött.

Élmény: Egy kritikát találtam a filmről és sajnos igazat kell adjak neki, lapos volt idegen szemmel nézve (mindig fenn kell tartani, hogy egy helyinek sokkal több többletjelentést hordozhat egy film), talán elsősorban a keretes szerkezet miatt. Időrendben talán katartikusabbak az események. Kivitelezésbe szintén hiányoztak a látványos elemek. Korrajznak biztos jó.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Hend Sabry (A palota csendje, Omaret Yakobean)
    • Mouna Noureddine (Rih essed)
  • A rendező idén hunyt el 73 évesen koronavírusban.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr9316468776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása