Artúr filmélményei

Sóhajok (1977)

2021. augusztus 29. 22:38 - Liberális Artúr

Rendezte: Dario Argento
Műfaj: horror, természetfeletti
Főbb szereplők: Jessica Harper, Stefania Casini
Megjelenés: 1977, Olaszország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,4
Ajánlott írás: https://deepfocusreview.com/reviews/suspiria/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/sohajok-suspiria/movie-84938

Cselekmény: Az amerikai Suzy (Jessica Harper) balettáncosként érkezik a neves német balettintézetbe továbbtanulni. Az első este lát egy lányt kirohanni, akit aznap este brutálisan meggyilkolnak. A beilleszkedéssel nincs nagy probléma, bár egyik este férgek lepik el az intézetet, egy másik alkalommal pedig Suzy rosszul lesz, miután szemtanúja lesz egy fura találkozásnak a groteszk módon viselkedő kisfiúval, aki az egyik tanár fia...

Téma: Ööö... nincs? Nem merem kijelenteni, mert a rendezőnek nagy rajongótábora van, és szerintük ismerni kell a rendezőt, hogy értsük, de nekem ez az első filmje. Maradjunk annyiban, hogy nem látok központi gondolatot meghúzódni a cselekmény mögött, ami egy gyilkolászós horror némi rejtéllyel.

Tartalom: Ennélfogva ez a rész sem lesz túl hosszú: a cselekmény részben horror, részben van egy minimális nyomozásunk. A karakterek egysíkúak, gyakran következetlenek (ld. a vak zongorista esetét). A rajongók szerint azonban meseihlette meselogikával kell megközelíteni a történetet, amit alátámaszt az is, hogy eredetileg gyerekek szerepeltek volna benne, na de ez akkor sem indokolja a semmiből előugró információkat, karaktereket.

Forma: Na ez az érdekesebb. A horrorral nem töltenék sok időt, van jump scare, vér, hús, meg undi dolgok, de ezek már nem igazán idegenek az 1970-es évektől. Sőt, gyakran kissé gagyi benyomást kelt és ezt nem fognám kizárólag a film korára. Az egyik fő erénye a színhasználat, amit barokkosan túltolnak; pedig önmagukban is elég szépek az élénk színek - ez volt az egyik utolsó Technicolor film - , nem beszélve a szintén élénk és erős színű díszletekről (szintén gagyi határát súrolóan látszódott, hogy stúdióban vagyunk). De ezt még tetézni tudták azzal, hogy színes fényekkel megvilágítva a jeleneteket mindent vörösre vagy épp kékre festettek, ami valóban stilizált hatást nyújt. A kamera gyakran felvesz egy zaklatott, E/1-es nézőpontot, ami azért jó, mert nem tudjuk, mikor ugrik "ránk" valami a képen kívülről. A másik erénye a zene, amit jó hangosra állítottak be és gyakran alkalmaznak, így olyan jelenetekben is feszültté válunk, ahol nem történik semmi. A színészek inkább rosszak voltak vagy legalábbis a karakterük szintjén ragadtak. Az egyik fő ihlető állítólag a Hófehérke és a hét törpe (1937) volt.

Élmény: Argento nevét már többször láttam megemlítve más filmek kritikái kapcsán, ezért kíváncsi voltam. Részben azt hozta, amit vártam (kicsit B-kategóriás horror), részben csalódtam,  mert nem találtam benne semmi újszerűt. Ami persze lehet tévedés, hiszen 2021-ből már elavult klisé lehet az, ami 1977-ben úttörő volt.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Jessica Harper (Elkülönítve)
    • Stefania Casini (Huszadik század)
    • Alida Valli (A harmadik ember, Szemek arc nélkül, Huszadik század)
    • Udo Kier (Hullámtörés, Armageddon, Dogville, Melankólia)
    • Rudolf Schundler (Dr. Mabuse végrendelete, Az ördögűző, Az idő múlása)
    • Renato Scarpa (Ne nézz vissza)
  • Flavio Bucci tavaly hunyt el 72 évesen.
  • A narrátor maga a rendező
  • A film végül trilógiává terebélyesedett; az alapját egy 19. századi értekezés adta az anyaságról; készült egy második rész 1980-ban, majd egy harmadik 2007-ben. A filmnek készült egy 2018-as feldolgozása is.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5716666910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása