Artúr filmélményei

Az oroszlánkirály (1994)

2015. június 02. 08:30 - Liberális Artúr

Rendezte: Allers, Roger - Minkoff, Rob
Műfaj: -

Főbb szereplők:
Matthew Broderick, Jeremy Irons, James Earl Jones

Megjelenés: 1994, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/jOIu472cCq0
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/az-oroszlankiraly-the-lion-king/movie-54786

Tartalom

Mufasa oroszlán újszülöttje, Simba az állatok királya cím következő várományosa az egyenes ági öröklés alapján, amire Mufasa testvére nagyon féltékeny. Tőrbe csalja, és megöli Mufasát, de Simba megmenekül. Magát okolja apja haláláért, és sorsa elől menekülve kilépne az élet természetes körforgásából, ami a világ egynesúlyát biztosítja.

Ez utóbbi lehetne az animáció fő témája, de nem járják körbe túlságosan, sőt kifejezetten bosszantóak az olyan dolgok, mint hogy pl. Mufasa gonosz testvére lesz a király, és erre elapadnak a folyók... ?! A másik fontosabb szál Simba személyiségfejlődése, de úgy érzem itt is pont a lényeg vész el, azaz hogy hogyan történik meg a lassú átmenet egyik pontból a másikba. Persze, tudom hogy ez egy mese és vannak időkorlátok is, de ami A keresztapa előnye, ahogy a szereplő keresztapá vedlik szépen-lassan, az itt egy pillanat alatt történik meg, és épp fordítva az alapállapotot láthatjuk hosszabb ideig.

Megvalósítás

(Elöljáróban hadd kérjek meg mindenkit, hogy véletlenül se szinkronosan nézze meg. Többnyire magyarul nézem a filmeket, mert félek hogy elsiklok valami felett, de lehet hogy sokszor pont emiatt maradt ki egy-egy fontos részlet. Az oroszlánkirály esetében viszont hamar világossá vált, hogy durva hibák vannak a fordításban, úgyhogy újrakezdtem angolul.)

Sajnos a zenét most sem tudom kiemelni, pedig jól indul, az afrikainak tűnő hangzástól egészen egyedi lehetne a film. A dalok sem olyan emlékezetesen fülbemászóak, mint az Ének az esőbennél.

A stílus gyakran expresszinoista, a gonosz egyértelműen sötét, félelmetes képi világgal rendelkezik, míg a jót békés, gyöngyörű, színes tájképekkel hangsúlyozzák - ennél az egyszerű módszernél azonban nem nagyon mennek tovább, pedig lehetne (lásd Hófehérke és a hét törpe).

Élmény

Feleségemen láttam, mennyire traumatikus élmény volt Mufasa halála a 90-es évek gyerekeinek, ode se mert nézni, míg engem felnőtt fejjel nézve nem rázott meg különösebben. Ami pozitívum volt, hogy Zordon (Scar) karaktere nem csupán gonosz, hanem szemét gonosz, de ettől eltekintve ez csak egy gyerekmese, nincs benne igazi párhuzam a sokat emlegetett Hamlettel.

Érdekességek

- Az alábbi hangokat hallhatuk korábban: James Earl Jones (Csillagok háborúja, Dr. Strangelove), Whoopi Goldberg (Toy Story 3).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3912699421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása