Artúr filmélményei

Mission: Impossible (1996)

2022. augusztus 16. 23:10 - Liberális Artúr

Rendezte: Brian De Palma
Műfaj: kém
Főbb szereplők: Tom Cruise
Megjelenés: 1996, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,1
Ajánlott írás: https://collider.com/how-mission-impossible-1-is-different-from-mission-impossible-sequels/
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/mission-impossible-mission-impossible/movie-1697

Cselekmény: Jim (Jon Voight) és csapata Prágában készül rajtaütni egy kémen, ám az akció csapda, csak Ethant (Tom Cruise) nem gyilkolják meg, mert vele meg a balhét akarják elvitetni. "Véletlenül" az amerikai kémfőnök, Kettridge (Henry Czerny) is épp Prágában van, találkoznak, ekkor döbben rá Ethan, hogy már sajátjai is rá vadásznak vagy talán épp Kettridge van az egész mögött, ezért meglép előle. Jim egykori titkos bázisán rendezkedik be, ahol meglepetésére feltűnik csapattársa, Jim felesége is, aki szintén túlélte a csapdát. Jobb híján kénytelenek saját szakállukra utánajárni, mi történt, hogy ezzel tisztázzák magukat és bosszút állhassanak...

Téma: Nincs téma, szórakoztató mozi. Ha nagyon akarjuk, van benne némi "felnőtté válás", avagy mester és tanítványa sztori, ahogy az utód felülmúlja az öreget, de ez is nagyon felszínes.

Tartalom: A Mission: Impossible 2 (2000) kapcsán olvastam, hogy ez a történet túlságosan bonyolult volt és a korabeli kritikák ezt megerősítették, de őszintén szólva nem éreztem közel sem annyira vészesnek, mint mondjuk A hosszú álom (1946) esetében. Az tény, hogy nem hagynak sok időt az infók feldolgozására, de azért nagyjából Ethannel haladunk együtt. Téma híján nincs sok értelme boncolgatni a cselekményt, valamennyire fordulatos, illetve van benne némi karakterfejlődés, ahogy a kezdetben még forrófejű Ethan képes lesz a történet közepére-végére higgadtan viselkedni. A fordulatoknál nem csak nagy csavarokra kell gondolni, váratlan, apró eseménye is fokozhatják az izgalmakat (pl. amikor a végén Phelps lebukik a telefonjával). Ami érdekes, hogy ez a cselekmény és a kivitelezése még sokkal "kémesebb", nyomozósabb, thrilleresebb, míg a Mission: Impossible 2 (2000) már csak sima akciófilm volt.

Forma: Még azelőtt vagyunk, hogy a digitális technológia túlságosan átvette volna a szerepet, és ahogy mindig elmondom, ennek örüljünk, mert még ma sem tart ott, hogy látványosabb legyen a hagyományos megoldásoknál. Nincsenek nagy akciójelenetek, verekedések, de nem is kell, egy sima fogadás is kellően izgalmas és "akciódús" tud lenni, ahogy az emberek kerülgetik egymást. Az egyik csúcspont a függeszkedős jelenet, ami nemcsak bennem, hanem Ebertben is a Rififi (1955) c. film bő negyedórás, néma csendben játszódó részletét idézte meg. A színészi játékról nem tudok mit mondani, a zene ütős a jól ismert témának köszönhetően.

Élmény: Mivel előbb láttam a Mission: Impossible 2-t (2000), kellemesen csalódtam, hogy nem egy szándékosan túltolt akciófilmet látok, hanem egy viszonylag értelmes, hagyományosabb kémfilmet. Nem mintha az előbbi rossz lenne, csak arra már ott a James Bond-sorozat. Szóval ja, kellemes popcorn-mozi egy unalmas estére, ha valami könnyedre vágyunk.

Érdekességek

  • Korábban láttuk:
    • Tom Cruise (Top Gun, Esőember, Magnólia, Mission Impossible 2)
    • Jon Voight (Éjféli cowboy, Szemtől szemben, Transformers)
    • Ving Rhames (Ponyvaregény, Mission Impossible 2)
    • Vanessa Redgrave (Nagyítás)
    • Henry Czerny (A légy)
    • Jean Reno (Leon a profi)
    • Kristin Scott Thomas (Négy esküvő és egy temetés)
    • Emilio Estevez (Sivár vidék, Apokalipszis most, Nulladik óra)
    • Rolf Saxon (Ryan közlegény megmentése)
    • Marcel Iures (A Karib-tenger kalózai)
    • Andreas Wisniewski (Drágán add az életed)
    • Olegar Fedoro (Sztalker)
  • A film alapjául szolgáló tévésorozat szereplői nem szerették a filmet, mert nem igazán egyezett a sorozat szellemiségével (de hát nem is az a dolga).
  • A filmnek azóta 6 darabosra bővült és két újabb rész várható 2023 és 2024 folyamán.

Országinfó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6617907263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása