Artúr filmélményei

A sötét lovag - Felemelkedés (2012)

2015. június 13. 13:18 - Liberális Artúr

Rendezte: Nolan, Christopher
Műfaj:
szuperhős
Főbb szereplők:
Christian Bale, Michael Caine, Gary Oldman, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt

Megjelenés: 2012, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/z5Humz3ONgk
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/a-sotet-lovag-felemelkedes-the-dark-knight-rises/movie-118010

Tartalom

Nyolc év telt el az előző rész óta, Kétarc hősként tálalásával és Batman bűnbakként mutogatásával a szervezett bűnözésnek leáldozott. Batman visszavonulva él, kesereg a múltján. Eközben azonban titkos, anarchista mozgalom szerveződik a föld alatt, élükön a Batmanhez hasonlóan erős Bane-nel. A bugyuta anarchista szöveg természetesen csak álca, a valódi cél a város elpusztítása. Batmannek még egyszer utoljára szembe kell szállnia a gonosszal, hogy végre elengedhesse múltját és továbblépjen az előző részben elhunyt szerelmén és a szülei halálán... és Batmanen.

Fordulatos, de bugyuta történet, ahol ráadásul romanticizálják a háborúskodást, ami számomra elfogadhatatlan és undorító, mégha sajnos van is valós alapja mostanában a háborúk szükségességének. A történetnek alapvetően Batman jellemfejlődéséről kellene szólnia, de ahogy Az oroszlánkirályban, úgy itt sem látjuk igazán a folyamatot, egyszer csak ott vagyunk.

Megvalósítás

Természetesen a mai kor követelményeinek megfelelően látványos, és szerencsére Nolan igyekszik kerülni a digitális utómunkát is, ami egyelőre még nem olyan jó, hogy helyettesítse az élőszereplős kaszkadőrmutatványokat és verekedést. Van pár jelenet, ami kellőképpen hangulatos és erős, ilyen pl. a amerikai futball meccs, a rögtönítélő bíróság vagy az utolsó 2 perc, ahol gyors vágásokkal ugrálva a térben és időben bemutatják az események utózöngéjét.

A film nagy negatívuma a történet mellett az hogy az akció nem hagy teret és időt sem a karakterekre, sem a társadalmi folyamatok lezajlásának bemutatására - de ez az előző részben is így volt.

Élmény

Nyomasztóan negatív a tartalma miatt. Nem emlékszek, hogy bárhol máshol ennyire idealizálták volna az erőszakot, nem véletlenül tartják ezt a filmet fasisztának. És attól tartok, hogy ez a korszellemből adódik, nem szándékosan sikerült így.

Érdekességek

- Színészek, akikkel már találkoztunk korábban: Liam Neeson (Schindler listája)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr612699399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nárai 2017.07.06. 11:08:03

Kedvenc filmem
süti beállítások módosítása