Artúr filmélményei

101 kiskutya (1961)

2015. július 06. 14:03 - Liberális Artúr

Rendezte: Geronimi, Clyde - Luske, Hamilton - Reitherman, Wolfgang
Műfaj:
kaland
Főbb szereplők:
Rod Taylor, J. Pat O'Malley, Betty Lou Gerson, Martha Wentworth, Ben Wright, Cate Bauer, Dave Frankham, Frederick Worlock

Megjelenés: 1961, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,2 pont
Előzetes: https://youtu.be/lpW8wqE_Rac
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/101-kiskutya-101-dalmatians/movie-7570

Tartalom

Két dalmatás szingli, azaz inkább két szinglis dalmata sétáltatás közben egymásba botlik és egymásba szeretnek. Az álgos alomnál (7-9 kölyök) jóval több utódjuk születik, amire felfigyel az emberhölgy barátnője, Szörnyella de Frász is, a bundagyűjtő. Felvásárolja a város valamennyi dalmatáját és elraboltatja főhőseink kölykeit is, hogy dalmata-bundát készítessen belőlük. Az ember-rendőrség nem találja őket; a kutyáké vajon sikerel jár időben?

A film erős jóindulattal tekinthető állatvédő történetnek, cserébe a dohányosok és a franciák gonoszok lettek, meg az emberek úgy általában butábbak a kutyáknál.

Megvalósítás

A rajzfilmnek az eddigi Disney-animációkhoz képest egészen más hangulata volt, mintha ceruzarajzok lennének. Disney maga nem is volt elégedett vele. A szereplőkön  kívül a környezet mozdulatlan, a szereplők pedig elvontabb alakok, kevésbé realisztikusak.

Ennek oka részben a cég pénzügyi problémái lehettek. A Csipkerózsika bukás volt, és igyekeztek olcsón megúszni a készítést, ezért bár számítógépes grafika még nem volt, sokszorosító eljárásokat sikerült kikísérletezni, ami felére csökkentette a költségeket. Sőt, nemcsak képeket, hanem karakterek is sokszoroztak: újra felhasználták a Susi és Tekergő egyes kutyáit.

Élmény

A rajzfilm időben kb. félúton helyezkedik el a Hófehérke és a hét törpe és a Toy Story között, de nagy fejlődést nem láttam az animálásban. Kreativitásban viszont annál nagyobb volt a visszaesés, és se a történet, se annak témája nem volt túl érdekes.

Érdekességek

- Idén hunyt el Rod Taylor, Pongo hangja
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Betty Lou Gerson és J. Pat O'Malley (Mary Poppins), Thurl Ravenscroft (Pinokkió, Mary Poppins), Mimi Gibson (Tízparancsolat)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3312699351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása