Artúr filmélményei

Közönséges bűnözők (1995)

2015. július 28. 08:02 - Liberális Artúr

Rendezte: Singer, Bryan
Műfaj:
bűnügyi, krimi, neo-noir, thriller
Főbb szereplők:
Stephen Baldwin, Gabriel Byrne, Chazz Palminteri, Kevin Pollak, Pete Postlethwaite, Kevin Spacey

Megjelenés: 1995, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,6 pont
Előzetes: https://youtu.be/x3t0Nc6fg7w
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/kozonseges-bunozok-the-usual-suspects/movie-1419

Tartalom

Egy nagy kikötői lövöldözés és robbantás után két szemtanú marad életben: a félig béna, kisstílű csaló Verbal (Kevin Spacey) és egy magyarul zagyváló, összeégett bandatag, aki egy nevet emleget folyamatosan: Keyser Soze. Verbal tanúvallomásából megtudhatjuk, hogy egyszer a rendőrség látszólag alaptalanul begyűjtötte őt és négy másik nagy múlttal rendelkező bűnözőt, de nem találtak ellenük bizonyítékot abban az ügyben, amiben épp nyomoztak. A közös fogság azonban jó alkalmat biztosított, hogy összeismerkedjenek és közös akción kezdjenek dolgozni. Néhány sikeres rablás után felkereste őket a legendásan rettegett, titokzatos Keyser Soze embere, hogy hiúsítsanak meg egy kikötői kábítószerüzletet. A drogot meg kell semmisíteni, de cserébe a pénzt megtarthatják. Soze olyan mint a zsákos ember: mindenki fél tőle, de senki se látta, egészen idáig...

A filmnek nincs mondanivalója, lényege a történet fordulataiban van. Meglepetések sorozata ér minket, hogy a legvégén aztán lesújtson ránk a legnagyobb csavar. Olyasmi mint A nagy balhé, csak a kedélyes csalók helyett itt keményebb bűnözők keményebb életét követhetjük nyomon.

Megvalósítás

A filmben nem vettem észre érdekesebb képet. Sok arcot láthattunk annyira közelről, hogy el se fértek a képben, de Leone legszebb hagyományaival ellentétben nem bámulhattok annyira hosszú ideig, hogy elidőzve rajtuk múltat lássunk beléjük.

A film tulajdonképpen mindent alárendelt a fordulatoknak: a karakterek könnyen mgejegyezhetőek, így futószalagon szállíthatóak, eldobhatóak. A zene nagyon hatásvadász, hogy érezzük, mikor hogyan kell érzelmileg reagálnunk. A cselekmény gyors és elsőre nehezen követhető, hogy véletlenül se maradjon időnk eltöprengeni.

Élmény

Végre egy film, amit nem csak én éreztem gyengének, hanem számos kritika is. Mivel az egész a nagy fordulatra volt kihegyezve, nem igazán maradt lehetőség a mély drámaiságra vagy a szórakoztatásra. A nagy fordulat viszont működik, mint egy vicc csattanója, és valószínűleg ennek köszönheti népszerűségét és kult státuszát a film. Nekünk magyaroknak külön pozitívum (?), hogy végre egy magyar bűnbanda is jelentősnek tűnhet hollywoodi filmben, bár elég komolytalan volt az erős tájszólással beszélő magyarokat hallgatni. (Nem ellenőriztem, de állítólag ez a magyar szinkron hibája, az eredetiben normálisan beszélnek, csak a magyar nézők miatt tették kicsit megkülönböztethetőbbé a "külföldi" magyart.)

Érdekességek

- Az első vetítésig minden színész azt hitte, ő Keyser Soze. A törököknek ugyanakkor csúnyán elcseszték a meglepetést, ugyanis a "Soze" törökül ugyanaz, mint Keyser Soze valódi neve.
- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Kevin Spacey (Hetedik, Szigorúan bizalmas), Suzy Amis (Titanic), Peter Greene (Ponyvaregény)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr3612699313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.01.04. 15:58:09

Az alakítások nagyon jók, a történet izgalmas, minden pillanata remek! 3 buli, 1 történet, de milyen! Látni kell!
#comingout: mikor a film kijött kihoztam a videótékából (fiatalabbak guglizzák ki mi az), de elaludtam rajta, 20 perc után.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2021.01.04. 19:52:15

@doggfather: Én is videótékából láttam először... és sz*rt se értettem belőle kiskamaszként :D
süti beállítások módosítása