Artúr filmélményei

Memento (2000)

2015. szeptember 02. 00:38 - Liberális Artúr

Rendezte: Nolan, Christopher
Műfaj:
neo-noir, pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

Megjelenés: 2000, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/UFuFFdK7i44
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/memento-memento/movie-37796

Tartalom

Leonard (Guy Pearce) feleségét szeme előtt erőszakolják és gyilkolják meg, a rablókkal való dulakodásban pedig olyan fejsérülést szenved, amitől anterográd amnéziája lesz, azaz a sérülés előtti emlékei megmaradnak, de az utána következők csak pár percig tartanak. Ezért kénytelen magának fényképeket, üzeneteket, tetoválásokat hagyni, hogy boldoguljon nyomozásában: célja ugyanis bosszút állni a betörőkön. De kiben és miben bízhat Leonard, ha pár percen belül mindent elfelejt?

Anélkül, hogy lelőném a filmvégi poént, a téma nagyjából az emlékekről és a hozzájuk kapcsolódó hazugságokról, manipulációkról, vágyakról szól. Leonard hiába hagy nyomokat magának, egyre inkább rádöbbenünk, hogy könnyű átverni, és ezt mindenki ki is használja. Ő maga kénytelen felesége meggyilkolásának örökké friss emlékével együttélni, csak a bosszúvágy hajtja, de mi lesz, ha teljesül?

Megvalósítás

A kamera igyekszik Leonard mentális állapotát a kevésbé stabil mozgással, közeli képekkel, lepusztul épületekkel érzékeltetni. A csavaroknak köszönhetően valamennyi karakter más-más megvilágításba kerül, mi sem lehetünk biztosak, mi az igazság.

Persze az igazi erénye a filmnek a szerkezete: ez ugyanis visszafelé halad. Pontosabban az időrendi sorrend végével kezdünk, és egyrészt fekete-fehérben látahtunk egy időendben helyes szálat, illetve színesben a történet végétől visszafelé haladó jeleneteket (természetesen ez nem azt jelenti, hogy visszafelé menne a kép vagy a hang, csak mindig visszaugrunk egy jelenet végén az azt megelőző eseményre, ami az előző jelenet végével ér véget - így azt a első jelenetet mindig más szemmel láthatjuk). Ez nagyon jól átadja Leonard perspektíváját, és elsőre merész húzásnak tűnik, de valójában semmi különleges nincs benne, hiszen valamennyi bűnügyi történet a bűnténnyel kezdődik, amit a nyomozó visszafelé haladva felgöngyölít.

Élmény

Itt sincs ez igazából másképp; mindenesetre nagy odafigyelés kellett a megvalósításhoz, okosan felépített történet, hiszen számos csavar, rejtély és izgalom van úgyis a filmben, hogy ismerjünk az események végkimenetelét az első pillanattól fogva. Viszont e visszafelé haladó technikát leszámítva nekem sok újat nem mutatott a film; kicsit olyan, mint a Sráckor: egy jó ötletet visz végig, ami önmagában még kevés.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Guy Pearce (Szigorúan bizalmas), Carrie-Anne Moss és Joe Pantoliano (A mátrix), Mark Boone Junior (Hetedik)
jenski valóban az

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7212699239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása