Artúr filmélményei

A mátrix (1999)

2015. július 22. 07:57 - Liberális Artúr

Rendezte: Lana és Lilly Wachowski
Műfaj:
akció, sci-fi
Főbb szereplők: K
eanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving, Gloria Foster

Megjelenés: 1999, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8,7 pont
Előzetes: https://youtu.be/vKQi3bBA1y8
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/matrix-the-matrix/movie-7241

Tartalom

Neo hekker, álmatlanságban szenved, mert valami megmagyarázhatatlan érzés gyötri. Egy napon terroristák keresik meg, akik megmutatják neki, hogy a valósnak hitt világ, amelyben él, csak egy program, virtuális valóság. Az embereket régen legyőzte az általuk létrehozott mesterséges intelligencia, és bio-elemként tartják fogva testük, míg tudatuknak az egykor letűnt világot vetítik. Neo kiválasztott, feladata a gépek legyőzése - ezt csak a virtuális valóságon, a mátrixon belül érhetik el, ha felébresztik a többi ember tudatát. Azonban szupererős ügynökök formájában az ilyen terroristákra vadászó vírusírtó programokkal is meg kell küzdeniük.

Az alapötlet érdekes, régi filozófiai kérdést feszeget abban a témában, hogy mennyire valós az érszékszerveink által valósnak hitt környezetünk. Platón, al-Gazáli, Descartes mind hasonló kérdésekkel foglalkozott, ezúttal számítógépes környezetben láthatjuk viszont ugyanezt. Ugyancsak felmerült a mesterséges intelligencia és az emberiség kapcsolatának kérdése. A probléma az, hogy itt meg is állt a filozofálgatás, és kaptunk a végére két-három közhelyes választ: határtalan képzelet, hit, szerelem, minden különösebb magyarázat nélkül vagy anélkül hogy akár a film alapkérdéseit kellőképpen körbejártuk volna. Ráaádsul a film végére az akció teljesen elnyomta az ideológiát, és gondolkodás nélkül ölik meg azokat az embereket, akiket egyébként ki kéne szabadítaniuk.

Megvalósítás

Ezek az akciójelenetek viszont elképesztőn látványosak és vagányak, főleg ott ahol kevés az animáció - irónikus módon ez éppen a mátrixon belül van. A mátrixon kívüli valóság számomra elviselhetetlenül túlanimált, mint a Csillagok háborúja. A mátrixon belül viszont csak annyira használják, amennyire szükséges, jól kiegészíti a látványvilágot és nem zavaró, hasonlóan a Harcosok klubjához.

Jellegzetes a film színvilága, dominál a kopottas zöld, a kék, a fekete, illetve az ikonikus bullet time technikát is itt alkalmazták először, amiben egy képet 120 álló és két filmes kamerával rögzítenek, hogy váratlanul más szögből és más sebességgel mutathassanak. Ehhez hasonló jellegzetes körbeforgásos jelenetet már láthattunk persze korábban is - pl. az Aguirre, isten haragjában - , de itt ennél többről van szó, ahogy fentebb vázoltam.

Élmény

Talán itt bántam a leginkább, hogy láttam már a filmet és a két folytatását, valószínűleg sokat elvett az első benyomás ledöbbentő élményéből. Ugyanakkor segít az objektívebb ítélkezésben is, jobban kijön a különbség, hogy miért is jobb film a hasonló Harcosok klubja. Mindenképpen lenyűgöző látványvilágú, érdekes alapötletű film, de "elbutul" az erős kezdés után. A kevés modern filmek közé sorolnán (Ponyvaregény, Harcosok klubja), amelyek korunkról szólnak jól felhasználva a modern eszközöket, de hollywoodias akciófilm-jellege miatt nem ajánlanám nagyobb kamaszoknak, mint a másik kettőt.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Laurence Fishburn (Apokalipszis most), Hugo Weaving (A gyűrűk ura)
- A Wachowski-fivérek megjelölés mára már kevésbé alkalmas, Larry ugyanis nővé operáltatta magát.
- Hugo Weaving Kovács ügynök karakterét a rendezőkről mintázta :D

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr212699325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása