Artúr filmélményei

Amelie csodálatos élete (2001)

2015. november 04. 07:28 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Jeunet, Jean-Pierre
Műfaj:
romantikus, vígjáték
Főbb szereplők:
Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz

Megjelenés: 2001, Franciaország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,4 pont
Előzetes: https://youtu.be/HUECWi5pX7o
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/amelie-csodalatos-elete-le-fabuleux-destin-damelie-poulain/movie-42164

Tartalom

Amelie szülei túlzott aggódása miatt magányosan nő fel, és ezt a magányt játékos képzeletével teszi elviselhetőbbé. Anyja halála után apja még jobban beszűkül, ezért Amelie inkább lelép otthonról. Amikor a lakásában felfedezi egy előző lakó gyerekkori elrejtett kincseit és visszajuttatja hozzá, a férfi örömét látva elhatározza, hogy segíteni fog az embereknek, és láthatatlan angyalként sokak életét jobbá is teszi - kivéve a sajátját. Egy ilyen kalandja során fut bele Ninóba, akibe rögtön beleszeret, de félénksége miatt nehezen meri elszánni magát az ismerkedésre.

A film fő üzenete valami olyasmi lenne, hogy az élet szép, merjünk boldogok lenni, lépjünk túl a múlton vagy bármi máson, ami ezt akadályozza. Amelie ezeken a korlátokon segít átlendülni másoknak, és végül magának is sikerül. Az ördög azonban a részletekben bújik meg, a film nem annyira a fő cselekményszáról szól, hanem a sok kis jelentéktelen, de mégis meghatározó részletről, amelyek körbevesznek minket.

Megvalósítás

A film a kevés modern filmek egyike (ilyen még a Harcosok klubja és A mátrix), amely él a technikai lehetőségekkel. Talán ez a jellemző már, csak kevés ilyenbe futottam még bele, de a filmjeim többsége meglepően konvencionális. Itt viszont akad bőven digitális utómunka, de nem ronda animálások formájában, hanem megelevenített tárgyakként (szobrok és képek amelyek megmozdulnak, beszélnek), kivetített gondolatokként. A képi világ tökéletes, szokatlan kameraszögek, dinamikusan mozgó és zoomoló kamera, gyorsított, ránagtózó felvételek váltogatják egymást attól függően, min van épp a hangsúly. Ha kell, régi filmeket, dokumentumfilmeket, híradós képeket megidéző stílusban kapunk jeleneteket. A meseszerű hangulatot elsősorban a színvilág okozza, van egyfajta erősen színes, jellemzően sárgás beütése a képeknek. Amelie központi szerepét, az egyéni érzelmek fontosságát jól kiemeli, hogy sok az arcközeli kép, és ennek megfelelően sok a karakteres arc is.

Korábban említettem, hogy a legfontosabbak a részletek. A film impresszionista festményként vagy inkább karikatúraként néhány "ecsetvonással" igyekszik felvázolni egy-egy karaktert, akik vagy maradnak a filmben vagy örökre eltűnnek pillanatnyi, de jól megjegyezhető, a helyzetet leíró funkciójuk után (pl. egy férfiről annyit tudunk meg, hogy barátja temetése után kihúzza noteszéből a nevét - ezzel kapunk egy életképet, illetve egy jellemrajzot is, hogy mennyire fontosan is ennek a férfinak az emberi kapcsolatok). A legjellemzőbb jelenet ezzel kapcsolatban, amikor Amelie egy rövid szakaszon elkísér egy vak embert, és közben leír mindent, amit lát, és noha ezek teljesen jelentéktelen dolgok, mégis felvázolja az utcaképet.

Élmény

Állítólag ezt a filmet csak szeretni vagy utálni lehet, én mégis a kettő közé estem. Imádtam a modern megvalósítását és szerettem a kissé groteszknek ható történetet és szereplőket, de nem tudott igazán megérinteni a történet. Ennek okát pedig abban látom, ami a film egyik erénye: a rengeteg szereplőt röviden vázolták fel, nem látjuk vagy nincs időnk látni a mélységüket, nem alakul ki az érzelmi kötődés, sokkal inkább karikatúrák, mint hús-vér emberek.

Érdekességek

- Színészek, akiket már láthattunk korábban: Claire Maurier (Négyszáz csapás)
- A Ninót alakító híres színész-rendező Mathieu Kassovitz apja 1956-os magyar menekült.
- A film tiszteletére egy békafajt is elneveztek.
- A filmben szereplő kávéház valódi, egy blogger kipróbálta.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5212699141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása