Artúr filmélményei

Hová lettél, drága völgyünk? (1941)

2017. szeptember 06. 22:54 - Liberális Artúr

Rendezte: Ford, John
Műfaj:
dráma
Főbb szereplők:
Walter Pidgeon

Megjelenés: 1941, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 7,8 pont
Előzetes: https://youtu.be/Aq7yCJG7Dew
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/hova-lettel-draga-volgyunk-how-green-was-my-valley/movie-51683

Tartalom:

A 19. században járunk egy wales-i szénbányászfaluban. A Morgan család hat fiúból és egy lányból áll, a legidősebb fiú (Patric Knowles) épp most házasodik. Az esküvőn új lelkész van (Walter Pidgeon), aki Morganék lányával (Maureen O'Hara) első látásra egymásba szeretnek. Mivel több a munkás a kelleténél, a bérek csökkeni kezdenek, ami a hevesebb fiúkat a szocialista eszmék felé hajtja szemben a konzervatívabb apjukkal (Donald Crisp), aki bízik a tulajdonosokban. A daloskedvű, összetartó közösség az apa ellen fordul. Az anya ellátogat egy gyűlésükre, hogy megfenyegesse az ellenük áskálódókat, de visszaúton a legkisebb fiúval, Huw-val a jeges vízbe esnek. Szerencsére kimentik őket, de mindketten ágyba kényszerülnek, Huw talán nem is fog tudni járni soha többé...

A történet egy nosztalgikus visszaemlékezés arra az időre, amikor még minden szép és jó volt, de mint minden családregényt természetesen ezt is egy változó időszakba helyeztek, hogy bemutathassák, hogyan bomlott fel és változott meg a völgy és benne a hagyományosabb életvitelt követő Morgan-család.

Megvalósítás:

Alapvetően epizodikus jellegű a felépítés, de vannak átívelő témák. Az első, hogy az egészet a visszaemlékező Huw narrálja, így az ő jellemfejlődésén keresztül figyelhetünk meg mindent, benne csap össze a múlt és a jövő. A múlt idilli: mindenki vidám, boldog, az élet kiszámítható, otthon rend van, mindenki tudja a maga dolgát. Az idillt aztán folyamatos tragédiák rombolják le, aminek jelképe a völgy természetes szépséget lassan elcsúfító szénbánya. Először a bérek csökkenek, ezáltal a fivérek összevesznek a politikán apjukkal, olyannyira, hogy még a vacsorai etikettet is felrúgják és inkább elköltöznek otthonról. Bár később kibékülnek, a legidősebb báty bányabalesetben életét veszti. Huw azzal is szembesül, hogy a megkérdőjelezhetetlennek hitt kis- és nagyközösségek egyáltalán nem tökéletesek, amikor a fivérek szembeszállnak az apjukkal vagy amikor az elöljárok kiközösítenek egy paráznát. A következő áldozat a nővér, aki bár a lelkészbe szerelmes, az visszautasítja elhivatottsága miatt, így a lány érdekházasságot köt mással. Munkafronton a helyzet tovább romlik, két testvért kirúgnak, ezért Amerikába mennek, végül az apát is baleset éri. Ezeket a nagyobb eseményeket mindennapos történések tarkítják, hogy ne csak egy végtelen szenvedésnek tűnjön az élet. A karakterek szinte már parodisztuksan egyvonásúak: házsártos anya, kemény apa, tiszta tekintetű kisfiú, emberbarát lelkész... stb.

Több ötletet véltem felfedezni, amelyeket végül Ford mintha nem vitt volna végbe rendesen. Ilyen pl. az amerikai éjszaka használata, amit majd a Clementina, kedvesemben fog kimaxolni vagy az, amikor a bányaliftet képkockáknak használva alkot kompozíciókat (itt egy példa, hogy értsétek), de ez is riktán van. Ami gyakori, látványos és karaktert ad a filmnek, az a széntől fekete, arctalan munkástömeg mozgatása. Akik ráadásul énekelnek is wales-i dalokat, de ez még nem emeli más dimenzióba a filmet, mint pl. a Vágyak szigete.

Élmény:

Érdekes, mennyire könynen beilleszthető a film Ford életművébe. 1940-ben jelent meg az Érik a gyümölcs, amely szintén egy korabeli sikerregény szegényeinek életével foglalkozik, de sokkal inkább hasonlít az 1952-es A nyugodt férfira szinte minden tekintetben, csak a végkicsengés kicsit más. Álnosztalgikusan hazug, de igaznak érezzük, mert tragédiák nem tragikusnak tűnnek, hanem az élet természetes velejáróinak. Közhelyesen manipulálja az érzelmeket, csak ezzel játszik, de végülis működik.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láttunk korábban: Walter Pidgeon (Tiltott bolygó), Maureen O'Hara és Arthur Shields (A nyugodt férfi), Donald Crisp (Egy nemzet születése, Letört bimbók), Patric Knowles (Robin Hood kalandjai), Barry Fitzgerald (Párducbébi, A nyugodt férfi), Rhys Williams (St. Mary harangjai, Johnny Guitar), Ethel Griffies (A madarak), Lionel Pape (A kaméliás hölgy, A philadelphiai történet), Minta Durfee (Bolond bolond világ)
- Még életben vannak: Ann E. Todd (85)
- Kötelezően elmondják minden posztban, hogy ennek a filmnek az Oscart ítélni volt az egyik legnagyobb hiba, amikor az ellenfele az Aranypolgár volt. Azt azonban nem árt észben tartani, hogy az Egyesült Államok ekkor lépett be a világháborúba, és ez a film jóval érzelmedúsabb, a korízlésnek megfelelőbb volt.

Következik: Beverly Hills-i zsaru

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr4212768804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.12.06. 10:04:58

Szerintem - háború ide vagy oda - teljesen jogos volt az Oscar. Mind az öt! Még a kissrácnak is adtam volna szívem szerint egyet, de az édesanyának is mehetett volna...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2017.12.06. 11:12:15

@moodPedro: Szóval tetszett :)

Nem tudom megvan-e, hogy ki játszotta az apát. Imádom, amikor ilyen "őskori kövületek" előkerülnek. Na és épp a tegnapi filmemnél került elő a kis Huw is, immár felnőtt férfiként - 1972-ből. Egyik se olyan elképzelhetetlenül nagy időbeni különbség, de mégis két teljesen más világ volt a filmvilágban e három korszak (1919 - 1941 - 1972)

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2017.12.06. 14:27:42

@Liberális Artúr: Persze, hogy megvan, hisz most láttam a filmet :)
Egyébként az apa volt az egyik kedvenc szereplőm. (és mellette a fiú)
Apa egyébként Oscart is kapott, szintén teljesen megérdemelten!
süti beállítások módosítása