Artúr filmélményei

Smokey és a bandita (1977)

2018. március 05. 19:03 - Liberális Artúr


 

Rendezte: Hal Needham
Műfaj:
akció, vígjáték
Főbb szereplők:
Burt Reynolds

Megjelenés: 1977, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 6,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/IzMpOvKxXdM
Ajánlott írás:
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/tv/smokey-es-a-bandita-smokey-and-the-bandit/movie-29901

Tartalom:

Egy Georgiában élő gazdag texasi apa-fia páros Texasból szeretne minőségi sört hozatni, ám az Georgiában illegálisnak minősül. Többször felsültek már próbálkozásaik, ezért most nem egy átlag kamionost bíznának meg, hanem a legendás Banditát (Burt Reynolds), hogy a kb. ezer km-re lévő városkából 28 órán belül érjen vissza a rakománnyal (a Google szerint ez autóval kb. 20 óra alatt megtehető táv). Banditát izgatja a kihívás, ezért vállalja. Társával, Hóemberrel azt a tervet eszelik ki, hogy míg Hóember szállítja az árut, Bandita szándékosan gyorshajt, hogy a rendőrök őrá figyeljenek, ne a kamionra. Az odaút viszonylag simán megy, a visszaúton azonban egy menyasszonyruhában stoppoló nőbe, Carrie-be (Sally Field) botlik Bandita, akinek nyomában van a texasi seriff apósa, Buford T. Justice (Jackie Gleason). Carrie nem akar megházasodni és az esküvőről menekült el, az após azonban nem törődik bele. Az üldözés lassan egyre több rendőr figyelmét vonja magára...

Alapvetően egy szórakoztató(nak szánt) darabról van szó az autózással a főszerebpen, de állítólag nagyon jól átmentette a korszak déli Amerikájának lényegét. ezzel együtt is persze nem egy művészi igényességű filmről van szó, de akívülállónak is nyilvánvaló, hogy van valamilyen testvériség az ÚT népei között.

Megvalósítás:

Van ugyan felvezető, de akár el is hagyhatták volna, mert ami kiderül belőle, azt egy félmondatban párbeszédes formában is belecsempészhették volna a filmbe. Mindenesetre megtudjuk, hogy Coors sört (a korai termékelhelyezés egy példája) államokon át szállítani illegális, hogy van akinek ez nem sikerült és hogy van két olyan gazdag férfi, akinek irreálisan sok pénzt megér egy bolti sör. A történet két központi karaktere közül az első, bandita ekkor lép színre, mint legendás gézengúz, aki képes lehet teljesíteni ezt a feladatot. Ő a helyi menő csávó, laza, férfias, zsivány, jó a dumája és a segge és mindenki odavan érte. A bonyodalom fő oka az esküvőjéről megszökött Carrie, de nem ő a másik központi karakter, hanem az őt üldöző apósjelöltje, a legrosszabb sztereotípiákat egyesítő serif. Kreatívan káromkodik, mindenki felett állónak érzi magát, finoman rasszista - és lerázhatatlan. Bár műfajilag nem egy road movie, járművekben zajlik és az úton játszódik, így akaratlanul is felvonulnak a köré települt csoportok: motorosok, benzinkutasok, csárdák, na és persze rengeteg kamionos, akik mind mintha egy másik világ törvényei szerint élnének. A laza dumák mellett (amelyeknek a nagy része állítólag rögtönzött) a humor forrása az, ahogy borsot törnek a rendőrök (szlengben: smokey - innen a cím) orra alá.

A film nagy része az autópályás üldözésről szól, így nem meglepő módon a fő látványelemet az autók, száguldozások, ugratások, karambolok jelentik. Ezekkel nincs is baj, elvégre egy kaszkadőr első rendezését látjuk, ennek ellenére messze nem olyan benzingőzös a hangulat, mint mondjuk a Two-Lane Blacktopban. A Dél hangulatáért a country zene is felelős, ráadásul a film több szereplője, beleértve Hóembert, country zenész elsősorban. És az a durva, hogy messze nem hangzik olyan autentikusnak, mint Az idő múlásának káposztarockja.

Élmény:

Vélhetően a délieknek és autóbuziknak kiváló filmélmény, ez magyarázhatja, hogy minden idők egyik legsikeresebb filmje lett több folytatással, tévésorozattal és kultstátusszal. Nekem nem lett több egy kicsit szórakoztató filmnél, mert nem nyűgözött le sohasem igazán a száguldozás, a humora pedig nem annyira jó, hogy elvigye a gyenge sztorit és az egysíkú karaktereket.

Érdekességek:

- Színészek, akiket láthattunk korábban: Burt Reynolds (Boogie Nights), Sally Field (Mrs. Doubtfire, Forrest Gump), Jackie Gleason (A svindler)
- Ahogy említettem, készült mégkét, jóvalkisebb sikerű folytatás is, majd tévésorozat és tévéfilmsorozat is, mostanában pedig épp dolgoznak egy "rebooton".
- A rendőrökre a smokey becenév a tűzvédelmi oktatómaci, Smokey Bear kalapjának hasonlósága miatt ragadt rá.
- A filmbe számos kamionos szleng elhangzik, aminek egy rész kikövetkeztethető, egy részéhez viszont ismerni kell a kor CB-rádiós zsargonját. A CB-rádiók egyébként ekkor élték fénykorukat, mivel az amerikai kormány több közlekedési korlátozást vezetett be az 1973-as olajválság miatt, és ezek kijátszásához tökéletes eszköz volt a rádió.
- Természetesen valódi versenyt is ihletett a film, de meglepő módon a 30. évfordulóig, 2007-ig kellett várni, hogy először megrendezzék. Azóta éves rendezvénnyé nőtte ki magát.
- Ahogy említettem, a Google szerint a megtett táv kb. 2 * 1000 km, ami 20 ór alatt teljesíthető. A film végén azonban Bostonból kéne visszaérni 18 óra alatt, ami viszont a Google szerint már lehetetlen, csak oda ennyi idő lenni az út.
- Bandita autója, egy Pontiac Firebird természetesen azonnal mindenki vágya lett és megduplázódott az eladása a film hatására.

Következik: Kandahar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr5413699060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása