Artúr filmélményei

Csillagok háborúja VII - VIII - IX (2019)

2020. április 25. 10:13 - Liberális Artúr


Rendezte: J. J. Abrams, Rian Johnson
Műfaj:
monumentális, űropera
Főbb szereplők:
Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscaar Isacc, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domnhall Gleeson, Anthony Daniels, Gwendoline Christie, Kelly Marie Tran, Laura Dern, Naomie Ackie, Richard E. Grant, Keri Russell, Joonas Soutamo

Megjelenés: 2019, Egyesült Államok

Hossz: kb. 7 óra

IMDB:
7,2

Ajánlott írás: https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_sequel_trilogy
Mikor látható: https://port.hu/adatlap/film/mozi/star-wars-skywalker-kora-star-wars-the-rise-of-skywalker/movie-197174

Cselekmény:

Az előzménytrilógiában a Galaktikus Köztársaság belső és külső nyomásra gonosz, diktatórikus birodalommá vált Palpatine vezetésével, aminek szolgálatába állt a misztikus "erő" törvényei szerint élő, emberfeletti erővel bíró jedi-harcosok egyik legerősebbje, a megtört Anakin Skywalker. Az eredeti trilógiában Anakin gyermekei, Leia (Carrie Fisher) és a jedi Luke (Mark Hamill), illetve a csempész pilóta, Han Solo (Harrison Ford) vezetésével a lázadók megsemmisítő csapást mérnek a birodalomra, miközben Leia és Han egymásba szeretnek.

Kb. 30 évvel később, közel 70 évvel az első kalandok után a birodalom újjáéledt Első Rend néven a titokzatos Snoke (Andy Serkis) irányítása alatt, így a lázadók még sok évtized után is harcolnak Leia vezetésével, miközben Luke felszívódott, miután megpróbált kinevelni egy új jedi-nemzedéket sikertelenül. Leia és Han fia, a tehetséges, de megtört jedi Kylo ugyanis nagyapja nyomdokaiba lépve átállt az erő sötét oldalára. Ráadásul az Első Rend egy bolygókat elpusztítani képes szuperfegyvert épített, ezért Leiai mindenképpen megpróbálja felkutatni Luke-ot. A hollétét mutató térkép a lázadó pilóta, Poe révén egy szökött Első Rendi katonához, Finnhez és egy roncskereskedő árvához, Reyhez keveredik, akik ezzel belecsöppenek az Első Rend és a lázadók harcába. Reyben felébred az erő és társaival sikerül elpusztítaniuk a fegyvert, de az akció közben Kylo megöli Hant...

Téma: Baráccság, illetve kicsit kikacsintósan többször kimondja, hogy a múltat el kell törölni, le kell zárni, miközben e trilógia kimondott célja az eredeti Csillagok háborúja történetének lezárása volt. Szóval kapunk egy rakás közhelyet a semmiből, de a végén kimondott fő üzenete, hogy együtt erősek vagyunk.

Tartalom: Erről nem fogok tudni túl sokat írni, ugyanis nem igazán van felépítve. Illetve az első rész szinte egy az egyben átvette az 1977-es első/negyedik rész főbb eseményeit, ezzel szimpla remake-ké silányítva a történetet, de ezt leszámítva minden teljesen esetlegesnek, a semmiből előrántottnak tűnt. Kezdjük ott, hogy a dolgok közepébe vágva lett hirtelen egy Első Rendünk, de a legnagyobb gond, hogy két fontos karakter motivációi is teljesen ismeretlenek maradnak: sem Kylo Renről nem tudjuk meg, hogy mi vonzotta a sötét oldalhoz, sem Finnről, hogy mitől lett lelkiismeretfurdalása, amiért dezertált. Eközben nagyban építenek előismereteinkre, amivel igyekeztek megspórolni az érzelmi kötődés felépítését (pl. Han Solo halálakor), de ez nem így működik, legalábbis nálam nem, teljesen hidegen hagyott fontos karakterek halála. A második részhez új rendező érkezett, aki elég bátor volt hanyagolni a nosztalgiát és az akciót, és ettől a lassítástól mindjárt sokkal élvezhetőbb lett. A harmadik részre visszajött Abrams és újra gátlástalan akciózásba és fanservice-be kezdett. Mindhárom filmet végigkísérő dinamika egyedül Rey és Kylo között van, de ezt is nagyon elhanyagolták. Karakterfejlődések tehát alig vannak Rey és Kylo kivételével, de az is béna lett, a történet szerkezete végig epizodikus ugrálásokból áll egyik bolygóról a másikra, amelyek legtöbbször érdemben nem tesznek hozzá a történethez, központi motívum pedig nem nagyon van, közhelyek puffogtatásával pótolják.

Forma: Erről se fogok tudni sokat mondani, modern iparosmunka jó ütemérzékkel, nulla kreativitással. Az űr nem érdekes, nem nagyon van olyan új lény, ami hozzáadna valamit a Csillagok háborúja világához, egyes kültéri jeleneteknél pedig érezhető volt a stúdió-fíling, ami az illúzió halála. Ami pozitívum, hogy hanyagolták az animációt és miniatűrökkel dolgoztak lehetőleg, ami még mindig jobban néz ki, de pl. az animált Leia borzalmas volt. A fénykardharcok sokkal kevésbé voltak látványosak, mintaz előzménytrilógiában, a színészek karaktereik miatt nem igazán villoghattak, ami pont a főszereplő Reynél kellemetlen, hogy csak morcosan tudott nézni hét órán keresztül. Hasonlóan fájó volt emiatt Han Solo, aki hetven évesen próbált laza csibészt előadni.

Élmény: A Csillagok háborúja volt talán az első filmvilág, ami komolyabb univerzumépítésbe kezdett, erre a Marvel sikere láttán rákapcsoltak újra 2015-től, de már Lucas nélkül, aki visszavonult. Az első rész pofátlan másolása volt a legelső filmnek, a második nagyon megosztó, de nekem az jött be a legjobban, a harmadik pedig már eléggé kényszerpályán lehetett és nem irigylem a rendezőket, akiknek ezzel a meghatározó filmmel kell kezdeniük valamit. De ez nem mentség, ettől e filmek még unalmas szórakoztatóipari termékek. Elvileg ezzel lezárták a klasszikust és új kalandokba kezdenek.

Érdekességek:

  • Korábban láttuk a Csillagok háborúján kívül:
    • Harrison Ford (Amerikai graffiti, A magánbeszélgetés, Apokalipszis most, Az elveszett frigyláda fosztogatói, Szárnyas fejvadász, Indiana Jones és a végzet temploma, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag)
    • Carrie Fisher (Blues Brothers, Harry és Sally)
    • Lupita Nyong'o (12 év rabszolgaság)
    • Andy Serkis (A gyűrűk ura, A tökéletes trükk, Bosszúállók)
    • Domhnall Gleeson, Ian Whyte, Jimmy Vee és Warwick Davies és Kate Fleetwood (Harry Potter)
    • Max von Sydow (A hetedik pecsét, A nap vége, A farkas órája, Az ördögűző, Szkafander és pillangó, Viharsziget)
    • Mike Quinn (Toy Story 2)
    • Ewan McGregor (Trainspotting)
    • Bill Hader (Agymanók)
    • Simon Pegg, Edgar Wright és Joe Cornish (Haláli hullák hajnala, Vaskabátok)
    • Kiran Shah (Az elveszett frigyláda fosztogatói, Harry Potter)
    • Brian Vernel és Billy Howle (Dunkirk)
    • Thomas Brodie-Sangster (Igazából szerelem)
    • Mark Stanley (Mr. Turner)
    • Daniel Craig (Casino Royale)
    • Judah Friendlander (A pankrátor)
    • Fred Tatasciore (Jégvarázs)
    • Laura Dern (Kék bársony, Jurassic Park)
    • Frank Oz (Blues Brothers, Agymanók)
    • Benicio del Toro (Közönséges bűnözők, Blöff, A galaxis őrzői, Bosszúállók)
    • Justin Theroux (A sötétség útja, Joker)
    • Joseph Gordon-Levitt (Eredet, A sötét lovag - Felemelkedés)
    • Richard E. Grant (Mi ketten, Logan)
    • Billy Dee Williams (Batman)
    • Dominic Monaghan (A gyűrűk ura)
    • Shirley Henderson (Trainspotting, Harry Potter)
    • Ben Burtt (WALL-E)
    • Jeff Garlin (WALL-E, Toy Story 3)
    • James Earl Jones (Dr. Strangelove, Az oroszlánkirály)
    • Liam Neeson (Schindler listája, Igazából szerelem, Batman)
    • Samuel L. Jackson (Szemet szemért, Nagymenők, Jurassic Park, Tiszta románc, Ponyvaregény, Kill Bill, A hihetetlen család, Amerika kapitány, Bosszúállók, Django elszabadul)
  • Carrie Fisher és Erik Bauersfeld 2016-ban elhunytak, őket;
  • Peter Mayhew tavaly 2019-ben hunyt el 74 évesen; Max von Sydow idény hunyt el 90 évesen; Andrew Jack idén hunyt el 76 évesen;
  • Billie Lourd Carrie Fisher lánya
  • Gerald W. Abrams a rendező apja, de a rendező is feltűnik
  • A rohamosztagosok igazi sztárparádét hoztak, így szerepelhettek köztük többek köztek Vilmos és Harry herceg is.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr2615625024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.04.29. 01:28:00

Nekem szívügyem a Star Wars, és bizony sok mindenben ellentmondok neked.
1. Force Awakens sima remake??? - a film szerkezete esetleg. Kylo Ren neked Darth Vader remake-je lenne? Divatos ezt mondani erről a részről, szerintem ez az összes SW legjobbjai közé tartozik.

2. Miért kellene megmagyarázni a karakterek motivációt? Nem kell mindig mindent megmagyarázni.

Nem is sorolom, majdnem minden megállapításoddal vitatkoznék szívem szerint...

A The Last Jedi szerintem egy rettenet, ami megalapozta, hogy a Rise of Skywalker ilyen zavaros semmibe futó lett...

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.04.29. 07:39:04

@moodPedro: Hé, ide nem kommentelhetsz, még csak az 1950-es években vagy! :D
Attól tartok utálni fogod a másik két Csillagok háborúja beszámolómat is...

Ami az első részt illeti, a remake persze túlzás, de annyira hasonlít sok elemében az 1977-es részhez, hogy nem véletlenül írja ezt a legtöbb kritika.
Úgy láttam, a második rész megosztó lett, többen a legjobbnak, többen a legrosszabbnak tartják - én jobban élveztem a másik kettőnél a posztabn sorolt okok miatt.

Oké, persze nem muszáj hogy teljesen fel legyen építve minden karakter, de mégiscsak jobb lett volna, ha 7 óra alatt jut annyi idő Finnek, hogy gonosz rohamosztagosból lassan áttérjen és ezzel jobban átérezzük a másik oldalt is, nem?
Végülis az eredeti trillógiában Dart Vader sem lett kifejtve, szóval nem kellett volna meglepődnöm Kylon, de ott is jó lett volna részleteiben látni a drámai hatás kedvéért, hogy hogyan jut el a jófiúságtól addig, hogy megölje saját apját.
süti beállítások módosítása