Artúr filmélményei

Vétlen Baltazár (1966)

2015. február 01. 20:15 - Liberális Artúr

 

Rendezte: Bresson, Robert
Műfaj: -
Főbb szereplők:
Anne Wiazemsky, Walter Green, Francois Lafarge

Megjelenés: 1966, Franciaország
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 7,9 pont
Előzetes: https://youtu.be/R8_Db2r_dCM
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/vetlen-balthazar-au-hasard-balthazar/movie-2672

Tartalom

Egy határmenti, vidéki kisvárosban járunk. Baltazár egy szamár, aki összekötő kapocs az események között, amelyeket ráadásul passzív félként szenved el. A történet a hét főbűnt jeleníti meg, amire akkor se jövök rá, ha agyonütnek, pedig teljesen egyértelmű bibliai utalással nyit a film, Baltazár megkeresztelésével.

Szóval elvileg Baltazár lenne afféle Krisztus, vagy még inkább a megtestesült kereszténység, aki ártatlanul is vezekel a bűnösökért, és gyakran cserélődő gazdái pedig a bűnösök, akik elkövetik a főbűnöket. Meglehetősen nehéz dolgunk van az események feltárásában, a film nem segít sem párbeszédekkel, sem képekkel, gyakran csak utalásokat kapunk, hogy mik történhettek.

Képi világ

Laza szerkezetű a történet, és a rendező nem törkeszik játszani a fényekkel. Többször lehetett látni ablakon keresztül, a bűnösöket megbámuló embereket.

Aminek örültem, az a csend gyakori használata. Szinte semmi aláfestő zene nem volt, beszéd sem sok, és kifejezetten fájdalmas volt, amikor a hangos zene megszólalt a rosszfiú rádióján.

Élmény

Haragszok a filmre, mert túl hülye vagyok hozzá. Hiába tartják az egyik legjobbnak, hanem tud leereszkedni a szintemre, és nem élvezhetem. A rendező stílusa sem segít ezen: állítólag annyira a cselekményt akarja erőltetni, hogy a színészeinek megtiltotta a színjátszást, illetve addig ismételtette el velük újta és újra a jeleneteket, amíg azok elfáradtak - és csak ezután vették fel őket. Ennek az eredményei ugyanazok a parodisztikus karakterek, akiket a Vadász éjszakájában is láthattunk. 

Érdekességek

- A főszereplő lány szüzességét a forgatás alatt vette el egy stábtag, noha a rendező is udvarolt neki.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr6412699557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.12.21. 01:44:16

Valamennyire megértem a haragodat, számomra is nagy csalódás volt ez a film... leginkább azért, mert a három Bresson film, amit eddig láttam mindegyike rettenetesen tetszett... EGymás után három rendezővel jártam most pontosan ugyanígy, hogy a korábbi filmjeikért odavoltam, és most mégis hatalmas csalódást okoztak: Bergman - Persona; Godard - Hímnem, Nőnem és végól most ez a Bresson film... Remélem, hogy hamarosan jön megint egy jó sorozat, mert sok iylen film után hozzád hasonlóan én is elkezdek félni valamiféle kiégéstől... de általában ilyenkor mindig jön egy fantasztikus film, ami visszahozza a jókedvemet!

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.12.21. 11:00:57

@moodPedro: Ez még az egyik első posztom volt, ki tudja, most mit gondolnék a filmről :) Arra azért emlékszem, hogy a korábbi filmjei fogyaszthatóbbak, csak épp nekem ez volt az első Bresson-filmem, és talán pont ez a legnehezebb. Szóval nem voltam rá felkészülve.

A jó film az mindig szubjektív, de ne félj, ahogy nézem a listád, sok különleges film jön a következő években :)
süti beállítások módosítása