Artúr filmélményei

Az algíri csata (1966)

2015. március 06. 00:36 - Liberális Artúr

 

 

Rendezte: Pontecorvo, Gillo
Műfaj:
háborús, történelmi
Főbb szereplők:
Brahim Haggiag, Jean Martin, Saadi Yacef

Megjelenés: 1966, Olaszország
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,1 pont
Előzetes: https://youtu.be/Ca3M2feqJk8
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/az-algiri-csata-la-battaglia-di-algeri/movie-40595

Tartalom

Az 1950-es évek Algériájában a francia elnyomást megelégelve egy csoport felkelő partizánakciókba kezd. Az erőszak hamar elharapódzik, mire a francia hadsereg átveszi a hatalmat és szisztematikusan, könyörtelenül rendet tesz.

Bár játékfilmről van szó, a történet pontosan követi az 1956-57-es algíri csatát. Nincs üzenet, a történelmet láthatjuk.

Megvalósítás

Dokumentarista. Gyakran érezhetjük, hogy valós felvételeket láthatunk, mintha egy híradót néznénk. Feliratok, fekete-fehér színek, kendőzetlenül megmutatott holttestek, amatőr színészek, több ezer statiszta, helyben forgatott jelenetek, autentikus zene, rángatott kézikamerás felvételek - ezek mind ezt az érzetet keltik.

Ami szúrta a szemem, az a részrehajlás. Nehéz a filmet nem a maga történelmi kontextusában elhelyezve nézni, és ez a rendezőnek sem sikerült maradéktalanul. Bár a francia oldalt realisztikusan ábrázolja, egyrészt ők jóval kevesebb időt kapnak, másrészt meglehetősen demagóg eszközöket használ, amikor a felkelőkön a sor (zene, szomorú vagy halott gyerekek, síró nők... stb.). Pedig talán épp az az egyik legerősebb jelenet, amikor a terrorcselekményt elkövetni készülő nő a robbantás előtt végignézni a mit sem sejtő, ártatlan francia civilek arcát.

Másik nagy problémám, hogy kissé felkészületlenül vágunk a közepébe, nem igazán ismerjük meg sem az algériai, sem a francia motivációt.

Élmény

Teljesen vállalható mai szemmel is, nagyon hitelesnek tűnik. Mint említettem, nehéz egy valós eseményre filmként tekinteni, főleg ha az az olaszok realista stílusában készült. És mindez ráadásul szinte egy az egyben rávetíthető korunk terrorizmusára. Úgy tűnik, nem változtunk, nem tanultunk 1966 óta semmit.

Érdekességek

- A legtöbb szereplő helybéli amatőr, sőt, volt aki önmagát játszhatta.
- Franciaországban a téma érzékenysége miatt öt évig be volt tiltva a film.
- 2003-ban a filmet levetítették a Pentagonban is katonai szakértők előtt, hogy tanulmányozhassák a városi gerillaharcmodort.
- Zenéjét a rendező és Morricone szerezték.

Tetszett

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr612699537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2022.02.22. 08:05:55

Hiány olod a kontextusba helyezést... Valszeg akkor nem volt erre szükség, hisz mindenki tudta, miről van szó. Nem a huszonegyedik szazadnak készült első sorban.

Amiben élesen ellentétes a véleményünk, szerinted részrehajló, en pedig tökéletesen függetlennek éreztem.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2022.02.22. 10:52:05

@moodPedro: Igen, ez feltűnt nekem is, hogy kiemelted, hogy pártatlannak látod. Én nem emlékeztem, erre újraolvasva az írásomat pont arról beszélek, hogy mennyire nem volt az :D Hát most kinek higgyen az ember? :D

Ami a kontextust illeti, az is mindig nagy rákfenéje tud lenni egy filmnek, érdekes téma :) Időben és térben is jelentkezik, végső soron pedig ahhoz ahhoz az általános és örök dilemmámhoz vezet, hogy kinek kell filmet készíteni?
süti beállítások módosítása