Artúr filmélményei

Hátsó ablak (1954)

2015. március 07. 23:04 - Liberális Artúr

Rendezte: Hitchcock, Alfred
Műfaj:
bűnügyi, thriller
Főbb szereplők:
James Stewart

Megjelenés: 1954, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/m01YktiEZCw
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/tv/hatso-ablak-rear-window/movie-1025

Tartalom

Főhősünk töröttlábú fotós, aki ideiglenesen tolószékbe kényszerült; ezidő alatt idilli lakótelepének belső udvarát, és persze a szomszédait figyeli. Egy nap azonban az egyik szomszéd eltűnik, és a fotós gyilkosságra gyanakszik...

Akármennyire is izgalmas a rejtély, ahogy a Szédülésnél, úgy itt sem elsősorban a titkok felfedése a lényeg, hanem a központi karakter belső, lelki változásai.

Megvalósítás

Hitchcockot nem véletlenül tartják a feszültség nagymesterének, a történet utolsó szakaszában az ember a körmét rágja, noha ezúttal kevésbé fordulatos a sztori. Ugyanakkor többször el is nevettem magam, szóval kifejezetten szórakoztató filmről van szó.

Nem is olyan látványos, mint a Szédülés, ugyanakkor az első pár perc tökéletes: szöveg nélkül, képekkel vezet be minket a film világába, és mire megszólal az első hang, már ismerjük nagyjából a karaktereket és az előzményeket is. Szerencsére ez a későbbiekben is hasonló marad, hiszen a megfigyelt szomszédokat nem hallhatjuk,csak látjuk, mint egy némafilmen. (A hozzáértők szerint az egész film egy mozi hasonlata, ahol a fotós a fotelben ülő néző, a megfigyelt ablakok pedig a film.)

Élmény

Ahogy írtam, egyszerre izgalmas és könnyed a film. nagyon hiányzott belőle még egy sokkoló csavar, hogy igazán megmaradjon az emberben a film, de sajnos nem vált senki sem a fotós rögeszméjének áldozatává, még ő maga sem. És nem ez volt az egyetlen kihagyott lehetőség, ugyanis valamennyi ablakban lejátszódott előttünk egy-egy olyan dráma vagy annak lehetősége, amiből simán ki lehetett volna hozni még egy filmet, vagy legalábbis váratlanul meglepni vele a nézőt.

Érdekességek

- Hitchcock maga is feltűnik egy pillanatra a filmben.

- A gyilkost alakító Raymond Burrt 30 évvel később még láthatjuk az Airplane! 2-ben is.
- A zeneszerzőt alakító Ross Bagdasarian valóban zeneszerző, és nem is akárki: ő felelős az Alvin és a mókusokért, illetve talán legnagyobb slágere a Witch Doctor.
- Azzal biztos nem mondok újdonságot, hogy ez az egyik legtöbbet feldolgozott film, de itt egy részletesebb lista is erről.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8412699535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2019.03.28. 23:16:08

A vakuvillantós befejezés nekem gagyinak hatott, amúgy viszont nagyon tetszett a film. Olyan jó hangulata volt a háznak, hogy szinte kedvem lenne odaköltözni... mondjuk New Yorkba mindig is lett volna kedvem...

Jól áll Jimmy Stewartnak a visszafogottabb játék, így jobban tetszett a színészi játéka. Grace Kelly szépsége nekem már-már túl tökéletes.

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2019.03.29. 07:56:04

@moodPedro: Látszik, hogy ez még az első posztjaim egyike volt :D És ez azt is jelenti, hogy ez is egy leg-leg-leg filmnek számít, sok toplista elején szerepel.

Azt hiszem a filmet erősen szimbolikusan kell értelmezni a mozi jelképeként, ebben az esetben pedig több értelme van a vakuzásnak, mert amúgy valóban kissé gagyi.

Stewart engem sose fogott meg igazán, jellegtelennek érzem, de a színjátszáshoz nincs szemem :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.07.19. 13:21:18

Hihetetlenül okos, kifinomult módon nyitják ki a történetet, olyan elmés, ma is élvezhető, párbeszédekkel teszik mozgalmassá az egy szobában játszódó cselekményt, hogy öröm nézni.
És ez csak az eleje, az első fele filmnek!
Hitchcock rendezése patent, a fényképezés zseniális, a film forgatókönyve kb sorvezető azóta is sok, különböző stílusú filmnek. Grace Kelly nem csak szép, de remekül is alakít James Stewart pedig elviszi a hátán a filmet.
süti beállítások módosítása