Artúr filmélményei

Pszichó (1960)

2015. április 06. 18:32 - Liberális Artúr

Rendezte: Hitchcock, Alfred
Műfaj:
horror, pszichológiai, thriller
Főbb szereplők:
Anthony Perkins, Vera Miles, John Gavin

Megjelenés: 1960, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2 óra
IMDB: 8,5 pont
Előzetes: https://youtu.be/DTJQfFQ40lI
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/psycho-psycho/movie-2057

Tartalom

A főhős titkárnő meglép a főnök pénzével, és éjszakára megszáll egy motelben.
A főhös moteltulajdonos (Anthony Perkins) őrült anyja megöli a titkárnőt, ezért a fiú kénytelen elrejteni a hullát.
A főhős nyomozó (Martin Balsam) a nyomozása során eljut a szállóig, de az őrült anya megöli.
A titkárnő főhős testvére (Vera Miles) és szeretője feltárják az ügyet, és elkapják a gyilkost.

A film számos dolgoban az elsők között volt, az egyik első slasher-horror filmként szokás emlegetni, de több tekintetben is feszegette az akkoriban elfogadottnak számított illemkódex határait. Tette persze mindezt úgy, hogy nem volt hozzá szükség naturálisan bemutatni semmit: elég volt utalni rá.

Megvalósítás

Megszokhattuk Hitchcocktól, hogy filmjei megvalósításában törekszik a tökéletességre, és ez most sincs másként: utalások, szimbólumok, addig szokatlan módszerek jellemzik a mozit.

A film játszik a nézővel, nagyon sok olyan pillanat van benne, ami hozzájárul a feszültség fennmaradásához (pl. amikor a hullát elrejtik a mocsárban, egy pillantra úgy tűnik, a mocsár nem nyeli el teljes egészében - vagy amikor a rendőr váratlanul feltűnik, követve a titkárnőt).

Külön említést érdemel a zene, és nemcsak az agyonsimételt zuhanyzós jelenetre gondolok, hanem az alaptémára is, ami kifejezetten rémisztő (és később egy Busta Rhymes szám alapja lett.)

Élmény

Az eddigi Hitchcock-élményeimhez képest ez egy sokkal rémisztőbb film volt, egyáltalán nem az a kedélyesebben fordulatos krimi. A feszültség végig jelen van, és fordulatokban sincs hiány. A történetet pedig megfelelően támogatja az árnyékos, fekete-fehér képi világ és az aláfestő horrorisztikus zene. A lezárás az M-hez hasonlóan a csúcspontja a filmnek, ami a végső elszámoláskor mindig nagyon fontos.

Ami miatt mégsem nyújt igazán erős élményt a film, az a filmen túli mondanivaló hiánya. Ezt a kisköltségvetésű történetet a rendező a tévésorozatának stábjával forgatta le, és ennek megfelelően a film is "csak" egy másfélórás kikapcsolódás.

Érdekességek

- Itt történt meg először vécélehúzás a filmtörténelemben.
- A film igaz történet alapján készült.
- A meggyilkolt nőt alakító színésznő férje volt egy ideig Tony Curtis, közös lányuk pedig Jamie Lee Curtis.
- A meggyilkolt nő testvérét játszó Vera Miles korábban játszott Az üldözők c. filmben is.
- A meggyilkolt nő szeretőjét alakító férfi később politikai pályára lépett, és mexikói nagykövet lett.
- A magánynomozót alakító Martin Balsam korábban szerepelt a 12 dühüs ember és A rakparton c. filmekben is.
- A meggyilkolt nő kollégáját alakítő színész Hitchcock lánya.
- Amikor Hitchock elhatározta, hogy film készül a regényből, felvásároltatta az összes példányt, hogy a meglepetések rejtve maradjanak.
- Hitchock a forgatás alatt a főszereplő színésznőt azzal szívatta folyamatosan, hogy az öltözőjében különböző helyekre rejtette az anya csontvázát.
- Természetesen Hitchcock feltűnik a filmjében ezúttal is:

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7912699513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moodPedro · http://ezer1film.blog.hu/ 2020.07.28. 22:27:46

Egy pillanatig sem éreztem félelmetesnek a filmet, na de tizenéves koromban nagyon is! Sőt, akkor még Janet Leigh-t is szépnek tartottam... :) - láttál valamit a folytatásokból, illetve a tévésorozatból, amit esetleg érdemesnek tartasz megnézni? (Pontosítok: a színes remake-t láttam, azóta sem értem az egészet)

Valahol olvastam, hogy a második rész is kicsit kezd kultikussá válni, máshol viszont azt hallom, hogy egyiket sem érdemes megnézni. (Ez a sorozatra nem vonatozik, az állítólag jó, nyilván nem véletlenül élt meg öt évadot)

Liberális Artúr · arturfilm.blog.hu 2020.07.29. 17:56:33

@moodPedro: Nem láttam a folytatásokat... igazából lenne egy csomó film, ami valamilyen módon kapcsolódik az eddigi filmélményekhez és kíváncsi vagyok rájuk, de így is kb. végtelen számú film van még tervben. Talán majd egy-két év múlva. Ilyenek a folytatások/előzményfilmek, remake-ek, egy színész vagy egy rendező egyéb filmjei, rekordtartók, kultfilmek vagy más szempontból érdekes, hírhedt filmek... stb.

Ha elkezdek egyszer ilyen irányba fordulni, akkor az első egy gagyi film lesz, a "Won Ton Ton, Hollywood megmentője", mert eszméletlen mennyiségű kiöregedett, egykori filmsztár szerepel benne és rengetegszer találkoztam a címével.
süti beállítások módosítása