Artúr filmélményei

Vad banda (1969)

2015. április 28. 23:02 - Liberális Artúr

Rendezte: Peckinpah, Sam
Műfaj:
western
Főbb szereplők:
William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Edmond O'Brien, Warren Oates

Megjelenés: 1969, Egyesült Államok
Hossz: kb. 2,5 óra
IMDB: 8 pont
Előzetes: https://youtu.be/kdy0t_8mQBw
Ajánlott írás: -
Mikor láthatóhttp://port.hu/adatlap/film/tv/vad-banda-the-wild-bunch/movie-11801

Tartalom

20. század eleje, mexikói határ. A többség még lovagol, de már vannak autók. A gyerekek játékból skorpiókat tesznek hangyák köz, és amikor a túlerőben lévő hangyák már megölnék a skorpiókat, felgyújtják az egészet. Pike (William Holden) öregedő bandavezér, még egy utolsó rablással szeretné megalapozni békés öregkorát, erre pedig jó alkalmat ad a határmenti mexikói polgárháborús helyzet. Mindeközben azonban nyomában van egykori cserbenhagyott társa, aki ezúttal a törvény (pontosabban a vasúttársaság) oldalán harcol.

Leone és Ford westernjeihez hasonlóan az alapbeállítás szerint itt is a múlt és a jövő között vergődő jelenben vagyunk. A leírások szerint az 1969-es film A bolygó neve: Halálhoz hasonlóan szintén a vietnámi traumára is reflektál, de attól tartok 50 év távlatából ez a kontextus már elveszett belőle.

Megvalósítás

Több akkori technikai újdonságot is felsorakoztat a film, elsősorban a lassítás módszerével él látványosan, amivel nem csak hangsúlyozza egyes szereplők elhullását, hanem az idő relativitására is felhívja a figyelmet. A maga korában szintén rekorder számú, 3 000 feletti vágás volt benne, ami mindanom sem kell, alaposan fel tudja pörgetni az akciójeleneteket.

Peckinpah fő jellegzetessége azonban erőszakossága volt, az akkori szigorú szabályok ellenére is meglehetősen naturálisan haltak meg golyó által a szereplők, és a civilek sem ússzák meg. A sors fintora, hogy bár Peckinpah ezzel az öldöklés borzalmát akarta bemutatni és megrettenteni nézőit, épp ellenkező hatást váltott ki: a közönség élvezettel figyelte a vérben tocsogást.

Élmény

Picit bajban vagyok. Ha tíz perccel korábban ér véget a film a képen látható jelenettel, akkor egy nagyon szép, megható film lett volna. Amikor láttam, hogy tovább halad a jelenet, nagyon anyáztam, hogy hogy lehet elrontani így a végét. Aztán jött egy nagy mészárlás, ami ugyan katarzist már nem okozott bennem, de szépen keretbe foglalta a film eleji véres (vagy akár a hangyás) jeleneteket.

Érdekességek


- Ezidáig minden fegyver elsütésének ugyanaz az effektje volt; ehhez a filmhez vették fel először minden típushoz a saját hangját.
- William Holdent már láthattuk az Alkony sugárútban.
- Ernest Borgnine arca valószínűleg ismerősebb, mint a neve. Szép kort megért, 2012-ben hunyt el 95 évesen, és végig aktív maradt: a mai generáció Spongyabob egyik karakterének hangjaként ismerhette meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr8712699479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása