Artúr filmélményei

Toy Story (1995)

2015. május 12. 08:27 - Liberális Artúr

Rendezte: Lasseter, John
Műfaj:
buddy, kaland, vígjáték
Főbb szereplők:
Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles

Megjelenés: 1995, Egyesült Államok
Hossz: kb. 1,5 óra
IMDB: 8,3 pont
Előzetes: https://youtu.be/KYz2wyBy3kc
Ajánlott írás: -
Mikor látható: http://port.hu/adatlap/film/gyerekprogram/toy-story-jatekhaboru-toy-story/movie-2494

Tartalom

Eddig nem lehetett tudni, de amikor egy gyerek magára hagyja játékait, azok életre kelnek. Így vannak ezzel Andy játékai is Woodyval az élen, ám egy nap új taggal, Buzzal az űrhajóssal bővül a csapat, akit új játék lévén Andy látszólag jobban kedvel a régi figuráknál. Kezdetben nem kedveli egymást a féltékeny Woody és a saját játékságáról mit sem sejtő Buzz, de amikor egy véletlen folytán a szadista szomszéd kisfiúhoz kerülnek, kénytelenek összefogni.

Sajnos meséről van szó, ezért egyes témákat csak megpendít a történet, de nem fejti ki őket. Az Ének az esőbennél éreztem hasonlóan, ahol a film sokkal többről szólhatott volna, mint amiről ténylegesen szólt; itt egy lépéssel még inkább visszavettek, és sem az elmúlást (régi játék vs új játék), sem Buzz egzisztenciális válságát (nem az vagyok, akinek látom magam) nem emelték filozofikusabb szintre. Mindezt tovább rontotta, hogy nem igazán logikus e képzeletbeli világ felépítése.

Megvalósítás

A film jelentősége az volt a maga korában (20 éve már!), hogy ez volt az első egészestés számítógép-animálta film. És hiába 3D-s a valóság is, valahogy sosem lehetett érezni az eddigi filmeken a teret - itt azonban kihasználták, ahogy kell. Az animálás szintén lehetővé tette az egészen szokatlan perspektívákat, esetünkben jellemzően a kicsi, padlóközeli élményt. De különösen erős volt ebből a szempontból a film eleje, ahol Woody szemszögéből láthattuk, hogy dobálják ide-oda.

A karakterek nem túl izgalmasak, az igazán minőségi képekre pedig még várnunk kell - talán a harmadik részben láthatunk ilyet.

Élmény

A hangulat egyébként meglepően felnőttes, egyes részeknél kifejezetten horrorisztikus volt, nem tudom hogy élhetik meg a gyerekek. Sokkal több felhőtlen humorra számítottam, de mindenképpen elismerendő a játékok kreatív felhasználása.

Érdekességek


- Két színészünk van, aki hangját kölcsönözte a figuráknak, és van némi átfedés más híres filmekkel is: John Ratzenberger szitén hang volt a WALL-E-ben, illetve kisebb szerepet játszott a Csillagok háborúja VI-ban. A játékkatonák esetében pedig adott volt, hogy egyikük hangja R. Lee Ermey legyen (Apokalipszis most, Acéllövedék, Hetedik).

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://arturfilm.blog.hu/api/trackback/id/tr7912699457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása